Ce inseamna „Faca-se Voia Ta”

Se spune” Thy Will is sweet”, adica Voia Ta (Doamne) este dulce. Dar cum ar putea sa fie asa ceva de conceput? Intr-o lume plina de suferinte, conflicte si orori?!

Iata cum. “Faca-se Voia Ta” spunem atunci cand ne rugam “Tatal Nostru”. De ce sa se faca voia unui Dumnezeu aparent absent sau necunoscut in loc sa se faca voia mea, aici si acum? De ce sa sufere omul din cauza neimplinirilor, pierderilor, bolilor si mortii? De ce sa nu vrea altceva, mai bun, mai frumos, mai moral sau mai imoral, mai placut, mai mult?! De ce se spune totodata ca mai binele este dușmanul binelui?

Ieri am purtat o scurta conversatie, la care s-a alaturat si fiica-mea, Dharma. Am intrebat asa: “De ce omul (precum Iov cel din Biblie) care a pierdut totul, la fel ca Neale Donald Walsch (autorul cartii “Conversatii cu Dumnezeu”), care nu mai are nicio proprietate, nicio posesiune, nicio ruda si pe nimeni apropiat, de ce un astfel de om se spune ca este cel mai aproape de Dumnezeu?

Raspunsurile au variat astfel:

– Pentru ca nu mai e nimic care sa-l distraga.
– Chiar si asa mai sunt destule care sa-l distraga.

– Pentru ca se intoarce la credinta adevarata.
– Care credinta si care adevarata? Ca sa fie si mai clar, adaug la intrebare mentiunea ca omul este ateu. De ce, chiar ateu fiind, intr-un astfel de caz, un astfel de om este cel mai aproape de Dumnezeu?

– Pentru ca nu ii mai raman nimic si nimeni altcineva, e fortat sa se gandeasca la Dumnezeu.
– Nu e fortat, ii mai raman destule. Chiar daca ar fi o lume pustiita, tot ii mai raman destule, chiar de ar ramane numai cu pustiul si tot e ceva…

– Pentru ca nu mai are ce sa-si doreasca.
– Ohooo, isi poate dori totul inapoi, isi poate dori altele, isi poate dori chiar mai multe decat atunci cand avea ceva.

– Pentru ca nu (mai) are ce face.
– Ohooo, cate mai poate face! Aproape cam cate ar putea gandi!

Dharma aude si intervine:
– Pentru ca nu mai are incotro decat sa fie recunoscator si multumit cu ce are.
– Frumos, dar tot poate sa nu fie deloc recunoscator, dimpotriva, poate fi chiar foarte nemultumit.

Raspunsul este: pentru ca, indiferent ca omul respectiv stie sau nu, e sau nu constient, crede sau nu in Dumnezeu, intr-o astfel de situatie el se regaseste ceva mai palpabil, concret si real in conditia lui adevarata, de vizitator pe acest pamant si in aceasta lume. Indiferent daca ii convine sau nu. Apropierea de Dumnezeu este o metafora si ea nu depinde de om, precum se vede.

thy will is sweet

De ce sa se faca voia lui Dumnezeu daca oricum se face? De ce sa ne mai gandim la voia noastra macar? Pare ca avem liber arbitru, apoi pare ca nu avem… Care sa fie adevarul?

Intr-adevar, voia lui Dumnezeu, tot metaforic, se face oricum, indiferent daca suntem noi sau nu de acord, daca ar corespunde sau nu voii noastre. Cine se poate opune, atunci, voii divine atotputernice? Mintea noastra cea iluzorie. O substanta aparent fara de substanta.

Conform legilor fizicii, opozitia creeaza rezistenta. Mintea noastra este autoarea “persistentei memoriei”, a cumulului de conditionari care au creat si continua sa contureze personalitatea noastra. Mintea noastra este singura care, fie si ipotetic, pare ca se poate impotrivi, plina de sine si de asa-zis liber arbitru. Soarele ramane la locul lui si isi vede de treaba indiferent daca unii si l-ar dori altfel si altundeva.

Ce mai este si voia asta a lui Dumnezeu, pana la urma? “E cea mai inalta stare de receptivitate. E starea in care mintea e linistita si egoul relaxat. E descrisa cel mai bine de formula: om minus minte egal Dumnezeu. In aceasta stare, nimic nu sta intre om si Dumnezeu. Nu mai exista nicio distragere, nicio separare, nicio dualitate.”

Si cum adica sa accepti voia lui Dumnezeu? Uite cate nenorociri se intampla, inclusiv in numele lui Dumnezeu! Pentru Dumnezeu! Acceptarea metaforicei voi a lui Dumnezeu, asadar, nu reprezinta decat o stare. In care mintea este linistita, nu este ocupata sa se opuna. Acea stare a mintii este revelatoare. Prin acea stare, lucrurile se reveleaza ca fiind altceva decat pareau pana mai adineauri la nivel mental. O astfel de stare si de perceptie nu sunt posibile cata vreme mintea este complet ocupata sa judece dupa chipul si asemanarea ei ceea ce exista si se desfasoara dupa voia lui Dumnezeu.

Si veti spune, in sfarsit, mintea asta, a cui creatie o fi, daca nu tot a lui Dumnezeu? Pai se pare ca adevarul e fix sub nasul nostru, de aia pare ca nu-l putem vedea si ne trebuie o oglinda.

Si veti mai spune, in sfarsitul sfarsitului, pai si atunci ar trebui sa stam asa si sa nu mai facem nimic? Dimpotriva! O astfel de stare incepe sa se instaleze nu numai in relaxare, ci si in miscare. Ce este miscarea, pana la urma? Cum au aparut primele desene animate? Este iluzorie sau este adevarata?

Deci multele ipostaze de repaos, derulate, creeaza miscarea. Miscarea se deruleaza, asadar, cu sau fara aportul mintii. Cand mintea e linistita si nu e chinuita de nevoile si dorintele care o tulbura permanent, sa te misti si sa actionezi inseamna sa traiesti din plin, cu bucurie constienta, in timp ce orice neajuns poate fi pulverizat de aceeasi minte puternica.

Un gând despre „Ce inseamna „Faca-se Voia Ta”

  1. Pentru că rugăciunea Tatăl nostru, este rostită în forma arhaică, mulți oameni o spun ca pe o poezie fără să înțeleagă sensul celor rostite.
    Dar, potrivit gramaticii actuale, această rugăciune trebuie rostită astfel:
    Tatăl nostru care ești în ceruri, să fie sfințit numele Tău. Să vină Regatul Tău. Să se facă voința Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Dă-ne astăzi pâinea noastră pentru această zi și iartă-ne datoriile, așa cum și noi i-am iertat pe datornicii noștri. Și nu ne duce în ispită, ci eliberează-ne de cel rău.
    (Matei 6:9-13, Biblia – Traducerea lumii noi).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.