Will Smith: care e diferenta dintre vina si responsabilitate

Will Smith a inceput sa cucereasca publicul nu numai pe marile ecrane, ci si in clipurile in care apare, imbracat sport si vorbind simplu pe teme de dezvoltare personala.

“Am avut o discutie cu o prietena si ne-am blocat la diferenta dintre vina si responsabilitate. Ea continua sa spuna cum ceva e vina cuiva, trebuie sa fie din vina cuiva.

Nu conteaza a cui e vina, daca e responsabilitatea ta sa repari ceva stricat. De exemplu, nu e vina cuiva daca a avut un tata alcoolic si abuziv, dar e cu siguranta responsabilitatea persoanei respective sa realizeze cum sa gestioneze acele traume si sa incerce sa-si croiasca o viata neafectata de acestea.

Nu e vina ta daca partenerul tau de viata te-a inselat si a distrus casnicia voastra, dar e cu certitudine responsabilitatea ta sa-ti dai seama cum sa gestionezi durerea respectiva, cum s-o depasesti si sa construiesti o viata fericita pentru tine.

Vina si responsabilitatea nu merg impreuna. E nasol, dar nu se combina. Cand ceva e vina cuiva, vrem ca acea persoana sa sufere, vrem sa fie pedepsita, vrem sa plateasca, vrem sa fie responsabilitatea acelei persoane, ea sa repare ce a gresit, dar nu merge asa. Mai ales cand e vorba despre inima ta. Inima ta, viata ta, fericirea ta reprezinta responsabilitatea ta si doar responsabilitatea ta.

Cata vreme il aratam pe altul cu degetul si ramanem blocati in a atribui cui ii revine vina pentru ceva, suntem blocati si captivi in tiparul victimei. Iar cand intram in tiparul victimei, ne blocam si suferim. Calea catre putere consta in asumarea responsabilitatii. Inima, viata si fericirea ta sunt responsabilitatea ta si numai a ta.

Asta nu inseamna sa ignori complet persoana care iti greseste. Sa iti asumi responsabilitatea este un act de autoaparare emotionala. Sa-ti asumi responsabilitatea, sa iti accepti propria responsabilitate nu inseamna sa-ti admiti vina. Nu inseamna ca tu ai gresit.

Sa-ti asumi responsabilitatea inseamna recunoasterea propriei puteri, pe care o blocai atunci cand ii acuzai pe altii. Asumarea responsabilitatii inseamna sa-ti iei inapoi aceasta putere.”

Sa-ti asumi responsabilitatea inseamna, asadar, sa-ti asumi propria putere personala. Propria dezvoltare personala. E o proba de maturitate. Sa nu-ti asumi responsabilitatea inseamna sa ramai blocat in propria falsa neputinta, sa gasesti vinovati in altii si pentru tine justificari. Precum spunea un maestru spiritual, “nu pot” e cea mai comoda scuza si justificare. Si, totodata, una dintre cele mai mari minciuni pe care ni le putem spune noua si celorlalti.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.