– Dumnezeu este însăşi simplitatea. Orice altceva este complex. Nu căuta valori absolute în lumea fizică, supusă relativităţii.

Aceste cuvinte au ajuns la urechile mele în timp ce contemplam, într-un templu, o imagine a zeiţei Kali. Întorcându-mă, m-am găsit în prezenţa unui bărbat înalt, a cărui îmbrăcăminte sau, mai bine zis, lipsa ei îl desemna a fi un pustnic pelerin (sadhu).

– Într-adevăr, aţi remarcat încurcătura mea, i-am surâs recunoscător, confuzia dintre aspectele bune şi teribile ale naturii, simbolizate de zeiţa Kali, a tulburat minţi mult mai puternice decât a mea!

– Sunt puţini cei care au pătruns acest mister al ei, a replicat pustnicul. Binele şi răul sunt enigma eternă pe care o propune existenţa fiecărei inteligenţe. Fără să încerce să o rezolve, cei mai mulţi oameni îşi pierd viaţa pedepsiţi, acum ca şi în zilele Tebei. Ici colo câte o fiinţă deosebită nu se lasă învinsă. Din sânul dualităţii Mayei.

good evil

– Vorbiţi cu convingere, domnule, am completat eu.

– Am practicat mult introspecţia sinceră, apropiere dureroasă de înţelepciune. A te observa pe tine însuţi, a-ţi controla propriile gânduri, este o probă teribilă şi tulburătoare, care sparge carcasa dură a egoismului. Dar adevărata analiză de sine operează matematic pentru a crea clarviziune. Calea exprimării personalităţii şi a recunoaşterii individului are ca rezultat producerea de egoişti, siguri de drepturile lor de a interpreta în manieră proprie Universul.

– Adevărul capitulează umil, fără îndoială, în faţa unei originalităţi atât de arogante, am completat eu, bucurându-mă de conversaţie.

– Omul nu poate ajunge la Adevărul absolut cât timp el nu a renunţat la pretenţii. Mintea umană se agită în lumea nenumăratelor iluzii. Oroarea câmpurilor de bătălie păleşte în faţa luptei pe care omul trebuie să o susţină în faţa duşmanilor săi interni! Aceştia nu sunt inamici ucigaşi pe care să-i poţi înfrânge prin mobilizarea unor forţe brute, exterioare. Prezenţi oriunde, neobosiţi, ei îl urmează pe om chiar şi în somn; echipaţi subtil cu arme otrăvite, aceşti soldaţi – dorinţele noastre meschine – caută să ne masacreze pe toţi. Vai de cel care a renunţat la idealul său cedând în faţa destinului! Ce este el atunci decât un neputincios stupid şi plin de josnicie?

– Venerabile domn, nu simţiţi nici o înţelegere pentru masele dezorientate?

Înţeleptul tăcu un moment, apoi răspunse indirect:

– A iubi în acelaşi timp Invizibilul Dumnezeu, Depozitarul tuturor Virtuţilor şi omul care, aparent, nu posedă niciuna, este adesea o adevărată problemă! Dar puritatea este un mare mister. Căutarea interioară înseamnă a descoperi imediat ce constituie unitatea tuturor minţilor umane – forţa motivelor egoiste din ele. Dar în acest fel percepi clar sensul fraternităţii umane! Această revelaţie este făcută să ne cufunde în umilinţă, care se schimbă în compasiune faţă de ignoranţii ce pierd din vedere posibilităţile salvatoare ale sufletului ce se examinează cu scrupulozitate.

– Sfinţii din toate timpurile au fost la fel de mâhniţi ca şi dumneavoastră de suferinţele umanităţii.

– Doar cel ignorant şi superficial îşi pierde responsabilitatea faţă de rănile celorlalţi, din cauză că se cufundă în propria sa suferinţă şi se preocupă de ea.

Trăsăturile austere ale pustnicului deveniră deosebit de blânde.

– Cel care practică disecţia propriului său eu va simţi în el expansiunea compasiunii pentru umanitatea suferindă. Eliberarea provine din înfrângerea cererilor egoului şi atunci dragostea divină va înflori pe un sol favorabil. Creatura se întoarce în cele din urmă la Creator, chiar dacă numai pentru a-l întreba în angoasa ei: ‘De ce, Doamne? De ce?’ Sub influenţa redutabilă a suferinţei, omul sfârşeşte prin a se arunca în braţele Prezenţei Infinite, ale cărei singure splendori trebuie să-l fascineze. (…) Cărămizile şi cimentul nu emit armonie divină; aceasta nu se poate manifesta decât în inimile oamenilor gata să se deschidă.

(Paramahansa Yogananda –  „Autobiografia unui yoghin”)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: