Am auzit ca unii medici, inclusiv pediatri, sunt de parere ca vegetarianismul ar fi periculos. Prin aceasta parere sperie oamenii ca hrana lor ar fi incompleta fara proteinele animale, iar copiii lor nu ar avea posibilitatea sa se dezvolte sanatos printr-un regim vegetarian. Am aflat ca unii pediatri le spun parintilor ca daca nu-si hranesc copiii cu proteine animale, creierul acestora este imposibil sa se dezvolte normal si sanatos!

Primul argument: ne intereseaza, de fapt, aminoacizii din care se formeaza proteinele. Iar acestia se gasesc, in formatie completa, in vegetale. Altfel, animalele erbivore ar fi, saracele, vai de capul lor, nedezvoltate fizic si psihic. I-as indemna pe cei care vehiculeaza astfel de pareri si sperie oamenii sa intrebe o gorila sau un elefant de unde isi iau proteinele!

Iepurele este erbivor si n-are, saracul, destula energie ca sa alerge, nu-i asa? Camila este erbivora si totodata unul dintre cele mai rezistente animale de povara, in conditii extreme. Vaca este erbivora si pare cam mica si nedezvoltata, nu? Girafele, antilopele, caprioarele, gazelele, zebrele sunt erbivore si capabile de performante fizice notabile. Bivolii si elefantii par cam anemici, ca doar nu au surse complete de aminoacizi din vegetale, nu-i asa?

Carnivorele au tractul digestiv doar de cel mult 3-4 ori mai lung decat lungimea corpului, omnivorele de 4-6 ori, in timp ce la om acesta masoara de aproximativ 8 ori lungimea corpului, ca la primatele mari. Saliva omului este alcalina, pe cand cea a carnivorelor si a omnivorelor este acida, iar secretia de acid clorhidric, la nivelul stomacului acestora, este de pana la 20 de ori mai puternica decat la oameni. Din aceasta cauza, la om, digestia carnii se face foarte greu si incomplet, indiferent cat de omnivor s-ar numi el.

Al doilea argument: mari ganditori ai lumii, oameni considerati genii, ar fi trebuit sa aiba creierul incapabil de performante din cauza regimului vegetarian, daca asemenea pareri medicale “avizate” ar fi adevarate. Printre vegetarienii renumiti ai lumii s-au numarat: Socrate (filosof), Pitagora (filosof, matematician), Empedocle (filosof), Leonardo Da Vinci (artist, om de stiinta), Vincent van Gogh (pictor), Isaac Newton (fizician, teolog), Jean-Jacques Rousseau (filosof), Lev Tolstoi (scriitor), Mark Twain (scriitor), Franz Kafka (scriitor), Henry David Thoreau (filosof), Friedrich Nietzsche (filosof), George Bernard Shaw (scriitor), Voltaire (scriitor), Nikola Tesla (inventator), Thomas Edison (inventator), Albert Einstein (om de stiinta, Premiul Nobel pentru Fizica), Hipocrate (considerat parintele medicinei), Mahatma Ghandi (lider nationalist indian, premiul Nobel pentru Pace).

Autorul romanului „Razboi si pace”, L.N. Tolstoi, spunea ca “nu poti sa doresti ca pe pamant sa fie pace si prosperitate, in timp ce corpurile noastre sunt niste morminte in care sunt ingropate animale moarte”. Omorand animalele pentru mancare, „omul distruge in sine toate simtirile sufletesti inalte – compasiunea si indurarea fata de alte creaturi vii, similare lui, si, trecand peste sine, isi impietreste inima”, era de parere scriitorul.

“Animalele sunt prietenii mei, iar eu nu obisnuiesc sa-mi mananc prietenii”, declara George Bernard Show.

“In ultimii 100 de ani, oamenii din lumea vestica au inceput sa traiasca si sa manance intr-o maniera care pur si simplu nu este sustenabila pe o perioada prea indelungata.” “Nimic nu va aduce beneficii mai mari pentru sanatatea umana si nu va creste sansele de supravietuire a vietii pe Pamant ca evolutia catre o dieta vegetariana.” „Daca intreaga lume ar adopta vegetarianismul, asta ar putea schimba destinul omenirii.” (Albert Einstein)

“Sunt vegetarian, cat si antialcoolic convins, pentru ca astfel imi pot folosi mai bine creierul.” (Thomas Edison)

Al treilea argument: stiinta a inceput deja sa demonstreze ceea ce religiile si orientarile spirituale au sustinut mereu: ca regimul vegetarian sau vegan este extrem de sanatos. Postul este intens detoxifiant, iar claritatea mintii nu numai ca nu se pierde, ci se intensifica. Performantele fizice pot deveni chiar uimitoare, precum dovedesc din ce in ce mai multi sportivi care au ales regimul vegetarian.

„Inainte, credeam ca sunt sanatos si puternic, dar (dupa adoptarea regimului vegan) am inceput sa ma simt mult mai plin de energie si imi reveneam mult mai rapid dupa antrenamente”, spune Frank Medrano, body-builder. Recunoaste ca tranzitia de la o dieta omnivora la cea vegana n-a fost neaparat usoara si fara efort: „Partea cea mai grea a fost in capul meu. Parca mintea imi spunea ca-mi lipseste ceva, desi nu-mi lipsea nimic.”

Frank Medrano recomanda calduros filmul documentar „Forks over knives” („Furculite in loc de cutite”), aparut in 2011, una dintre principalele sale surse inspirationale. Citat din film: „Industria carnii de vita a contribuit la moartea mai multor americani decat toate razboaiele acestui secol, toate dezastrele naturale si accidentele de automobil, combinate. Daca gratarul de vita este ideea voastra de “hrana adevarata pentru oameni adevarati”, atunci va doresc sa locuiti in apropierea unui spital cu adevarat bun.” (Dr. Neal Barnard, Profesor la Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii „George Washington”, Presedinte al „Physicians Committee for Responsible Medicine” – Comitetul Medicilor pentru o Medicina Responsabila).

Precum glumea un amic: „Bine ca am mancat carne la viata noastra, ca de la proteinele alea sa ne desteptam asa de tare incat sa nu mai mancam.”

Linkuri utile:

Mr.Olympia – 78 de ani, vegan si bodybuider

Forta supraomeneasca a lui Frank Medrano, bodybuilder vegan

Nick Teodorescu – De ce nu mai mananc carne

Olivia Steer – De ce nu maninc carne

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: