In pofida Bisericii, care te vrea sarac si cinstit, fiindca daca esti bogat nu intri in imparatia cerurilor, noile trenduri new-age tind sa conecteze, in mod necesar, nivelul de spiritualitate cu banii. N-ai bani, nu esti spiritual! Sau cu cat ai mai multi bani, cu atat esti mai spiritual. Desi calugari si sfinti, cat se poate de spirituali, au fost saraci si fara nicio avere. Desi mari genii ale lumii au trait si/sau au murit in saracie (Nikola Tesla, Van Gogh, Mozart).

In privinta Bisericii ne putem lamuri cu usurinta cum sta treaba, din bancul urmator:
Un preot catolic, unul ortodox si un rabin discuta despre cum gestioneaza fiecare banii primiti de la credinciosi.
Preotul catolic: Eu am o metoda foarte eficienta. Trag o linie cu creta pe jos si arunc banii in aer. Ce cade in stanga e pentru Dumnezeu si Biserica, ce cade in dreapta e pentru mine.
Preotul ortodox: Eu desenez pe jos un cerc. Banii ii arunc in sus; ce cade in cerc e pentru Dumnezeu si Biserica, ce cade in afara e pentru mine.
Rabinul: La mine e cel mai simplu. Eu arunc banii in sus si Dumnezeu opreste ce-i trebuie.

cash

In Dumnezeu avem incredere. Toti ceilalti sa plateasca prin bani gheata.

In toata povestea asta despre bani si spiritualitate, se ignora cu usurinta ce reprezinta banii. Nimic. Niste hartii carora oamenii le-au atribuit o valoare simbolica, ca sa inlocuiasca trocul. Si atunci, care-i problema?

Prima problema. Sa curga banii din cer sau pe orice cale, inclusiv necinstita, si sa se tot adune, sa fie cat mai multi. Ce inseamna cat mai multi? Fara numar. Oamenilor nu le ajung banii nici atunci cand au mai multi decat ar putea cheltui intreaga viata, atat ei, cat si generatiile lor viitoare. Destul nu-i sinonim cu tot. Bani fara efort, viata usoara. Sa tot vrei sa traiesti asa. Cui ii mai pasa de vreo spiritualitate? La inceput vrei Mercedes, dupa aia Ferrari, dupa aia elicopter, dupa aia avion, dupa aia nava spatiala, dupa aia vrei tot Universul! Vrei sa fii Dumnezeu. Bravo, e chiar grozav, doar ca esti deja Dumnezeu si chiar ai tot Universul. Numai ca nu devii constient de asta prin bani. Nu poti cumpara o stare de constiinta cu toti banii din lume. Majoritatea sunt chiar fictivi. Niste cifre virtuale. Spre sfarsitul lui 2016, datoria globala de pe Terra a ajuns la 152.000 de miliarde de dolari. Cui ii datoreaza Terra banii astia? Lui Jupiter?

A doua problema. Banii satisfac nevoi si cumpara placeri. Nevoile de baza ale oamenilor sunt simple, putine si usor de satisfacut. Oamenii n-au nevoie de multi bani ca sa traiasca. Insa nevoile oamenilor au devenit sinonime cu cele mai felurite placeri si au evoluat pana la absurd. Pana intr-acolo incat esti la fel de nefericit ca n-ai ultimul tip de iPhone precum e un om care n-are ce manca. Creierul nu face nicio diferenta.

A treia problema. Banii reprezinta siguranta. Aiurea! Au cumparat timp vreunui bogatas? Au cumparat sanatate, fericire? Grav e tocmai sa asociezi banii cu timpul, sanatatea sau cu fericirea ta. Fiindca asa ajungi dependent de tot ce-ti imaginezi tu ca pot ei cumpara.

A patra problema. Statutul, influenta, locul din primul rand. Banii inseamna putere. Pilda lui Alexandru cel Mare, omul care a visat sa cucereasca intreaga lume si a fost stapanul celui mai mare imperiu, e cea mai relevanta in acest caz. Stiind ca va muri in scurta vreme, a avut trei dorinte. Prima, sa-i poarte doctorii cosciugul catre groapa. Ca toata lumea sa pricepa ca medicii nu sunt capabili sa vindece toate bolile sau sa prelungeasca viata. A doua, drumul catre groapa sa-i fie presarat cu aur si argint, cu bogatiile castigate in razboaie. Ca oamenii sa-si dea seama ca a fost inutil sa lupte pentru faima, putere si avere, care nu-i sunt de niciun folos in mormant. A treia, ca mainile sa-i fie lasate in afara sicriului. Ca oamenii sa realizeze ca venim cu mainile goale pe lume si ca plecam la fel.

A cincea problema. Filantropia. Vrei mai mult ca sa le oferi altora si ca sa-i ajuti? Mai bine lasa-i in pace decat sa-ti faci din asta un scop. Nevoia e cel mai bun profesor. E mai important pentru fiecare sa invete sa se descurce singur, asa evolueaza si descopera fiecare ce poate. Nu-i nevoie de bani multi ca sa le poti fi de folos celor care chiar au nevoie de sprijin. Esti cat se poate de filantrop daca oferi o mana de ajutor, la propriu, un strop din timpul tau sau doar o coaja de paine. E mai mult decat suficient sa ajuti din ce ai, asa cum poti.

A sasea problema. Totusi, e mai bine sa ai bani. Asta-i ca si cum ai spune ca mai bine plangi in Mercedes decat in caruta. Pai, pentru ce sa fie mai bine sa ai bani, daca ai tot ce-ti trebuie? Asta este adevarata bogatie. Fa rai din ce ai. Cea mai mare bogatie consta in ce ai, nu in ce n-ai sau crezi ca-ti lipseste. Se mai spune ca banii nu cumpara fericirea, dar o intretin. Pai, daca esti nefericit ca n-ai bani sau cand nu-i ai, n-o sa fii mai fericit daca i-ai avea. Asta e o iluzie. Nu-ti dai seama ca te-ai putea afunda mai rau in nefericire, amagindu-te ca banii te-ar putea face fericit. Exact asta ar fi, de fapt, cel mai grav. Merita sa-ti irosesti cea mai mare parte din viata doar ca sa castigi cat mai multi bani? Pentru ce, ca sa-i cheltui in restul timpului?

A saptea problema. Are sau nu legatura spiritualitatea cu banii? Nu, n-are nicio legatura. Poti fi bogat sau sarac, nu conteaza. In ambele situatii exista un risc sporit sa devii dependent de toate problemele de mai sus. Asta e problema cea mai mare. Si ea nu are legatura cu banii, in sine. Diferenta o face omul, in sine. Prin dependenta sau lipsa lui de atasament fata de tot ce pot banii cumpara. “Omul e masura tuturor lucrurilor.” (Protagoras)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: