Incepand cu anul 1994, 11 ianuarie a devenit ziua internationala a cuvantului ”Multumesc”, care se sarbatoreste intreaga saptamana, in mod oficial. In mod neoficial, ar fi minunat sa-l sarbatorim in fiecare zi si intreaga viata.

In textele vechi, termenul „multumesc”, din limba romana, era „multunesc”, de fapt. Multumirea insemna mult-unire, iar aceasta se referea nu numai la legatura dintre doi indivizi, ci la unimea cu si in Dumnezeu. In limba rusa, „spasibo” inseamna „spasi Bog”, adica „Domnul sa te pazeasca”. In engleza, „thank you” se spune ca ar deriva de la „think” (gandire), iar sensul ar fi „ma gandesc la tine, nu voi uita ce ai facut”. La fel, „danke” din germana. In franceza, „merçi” provine de la „mercy”, care inseamna compasiune. Sau gratie divina, la fel ca italienescul „grazie” sau „gracias”, din spaniola. Semnifica acceptarea compasiunii si a gratiei divine, primite prin intermediul altei fiinte. „Obrigado”, din portugheza, duce cu gandul la reciprocitate, ca onoare, la a te simti „obligat” de gestul celuilalt, originea cuvantului putand fi „obligatus”, din latina. „Obrigado” este asemanator lui „arigatou”, din japoneza, care exprima gratitudinea. „Arigatou” are radacini interesante, care se traduc prin „E dificil sa existi in aceasta lume” sau „E greu sa traiesti”. Cu alte cuvinte, e cu atat mai pretios faptul ca nu suntem singuri si avem cu atat mai multe motive sa fim recunoscatori.

„Multumesc” reflecta recunostinta, pretuire, respect, comuniune. Cuvantul „multumesc” are rol de liant intre doua persoane, prin semnificatiile sale. Omul care spune „multumesc” manifesta, in acelasi timp, un nivel de constiinta. Prin simplul „multumesc”, omul iese din limitele individualitatii sale separate si admite ca nu este vorba numai despre el pe lume si ca nu i se cuvine totul. „Multumesc” e ca o inclinare a omului in fata altuia si in fata lui Dumnezeu.

multumesc

La noi, a invata sa spui „multumesc” face parte din buna crestere, din cei sapte ani de acasa. In tehnica straveche de vindecare Ho’oponopono, „Multumesc” are un rol esential. Procesul de vindecare are loc prin demersul de constientizare in patru pasi, prin patru cuvinte: „Imi pare rau”, „Te rog sa ma ierti”, „Multumesc”, „Te iubesc”. Aceste cuvinte sunt adresate, in primul rand, siesi. Omul se percepe ca fiind o oglinda a celuilalt, se ridica la nivelul la care sa se vada pe sine in orice alta fiinta. Procesul de vindecare incepe prin vindecarea relatiei cu sine, prima etapa fiind asumarea responsabila, continuand cu acceptarea, pentru a ajunge la iubire. „Multumesc” reprezinta, asadar, pasul decisiv catre iubire.

Atunci cand facem ceva din pura pornire interioara, fara a astepta multumiri, ne apropiem de iubirea neconditionata. E nevoie de un pic de drag, care sa ne impinga sa facem lucruri din care, aparent, nu avem niciun beneficiu personal, altul decat bucuria de a putea fi de folos. „Multumesc”, in acest caz, vizeaza mult mai mult decat legatura instantanee dintre doi oameni, unul care a daruit si altul care a primit. Simbolizeaza raportarea amandurora la ceva mai presus de fiecare si de amandoi, prin care insasi legatura lor devine si este posibila.

Va multumesc!

Reclame

Comments on: "Ziua internationala a lui ”Multumesc”" (8)

 1. Multumesc!

  Apreciază

 2. Multumesc!

  Apreciază

 3. Voda Mihai-Gabriel said:

  Multumesc Livia!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: