Tatăl Nostru

Învățăm de mici rugăciunea ”Tatăl Nostru” și o redăm papagalicește, dar, oare, reflectăm vreun pic la însemnătatea cuvintelor sale, la profundele sale semnificații, atât cât pot vorbele cuprinde în ele, înțelese după chipul și asemănarea celui ce le ascultă?

”Tatăl Nostru” e un fragment din Matei 6:9-13, din timpul Predicii de pe Munte. O rugăciune similară este în Luca 11:2-4. Apostolii i-au cerut lui Iisus să-i învețe cum să se roage, iar această rugăciune a fost răspunsul lui Iisus pentru ei. În versiunea inițială, nu era partea ”Căci a Ta este împărăția, puterea si slava, A Tatălui, și a Fiului, și Sfântului Duh, acum, și pururi, și în vecii vecilor. Amin.” Versiunea cea mai răspândită a rugăciunii este cea după Matei, deși nu este exactă.

– Versiunea aramaică –

Abwûn d’bwaschmâya
Nethkâdasch schmuuch
Têtê— malkuthach
Nehwê tzevjânach aikâna
d’bwaschmâya’f b’arha
Hawvlân lachma d’sûnkanân yao-mâna
Wasbokân chaubên wachtahên aikâna
daf chnân schvoqan l’chaijabên
Weyla tachlân l’nesjuna
ela patzân min bischa
Metul dilachie malkutha wahaila
wateschbuchta l’ahlâm almîn.
Amên

– O variantă de traducere din aramaica străveche, a primului secol –

O, Tu, Cel din care vine suflul vieții, Cel care umple tărâmurile sunetului, luminii și vibrației.
Fie lumina Ta experimentată în devoțiunea mea cea mai pură și sacră.
Regatul Tău Divin se apropie.
Fie ca voia Ta să devină realitate în Univers, precum și pe pământ.
Dă-ne nouă înțelepciune pentru nevoia noastră zilnică, desfă lanțurile greșelilor care ne leagă,
precum și noi dăm drumul vinei altora.
Nu ne lăsa să ne rătăcim în lucruri superficiale, ci lasă-ne să ne eliberăm de ceea ce ne îndepărteză
de scopul nostru cel adevărat.
De la Tine vine voința atotlucrătoare, vine puterea vie de a acționa,
vine cântecul care înfrumusețează totul și care se reînnoiește singur din eră în eră.
Pecetluit în încredere, credință și adevăr.

– Varianta de traducere din greacă, a lui Neil Douglas-Klotz –

O, Născătorule! Tată-Mamă de Cosmos,
Adună-Ți lumina în interiorul nostru și fă-o de folos.
Creează acum Regatul Tău de Unitate,
Prin mâinile noastre dornice și prin inimile noastre înflăcărate,
Ajută-ne să iubim mai presus de idealurile noastre
Și să împrăștiem fapte de compasiune pentru toate creaturile.
Însuflețește pământul din noi: atunci vom simți Înțelepciunea dinlăuntru,
Care ne susține pe toți.
Desfă nodurile dinlăuntru,
Ca să putem relua legăturile simple ale inimii, unii cu alții.
Nu lăsa lucrurile superficiale să ne amăgească,
Ci eliberează-ne de ceea ce ne reține pe calea către adevăratul nostru scop.
Din tine, focul divin,
lumină si sunet înapoi către Cosmos.
Amin.

În alte versiuni de traduceri, se pomenește despre Unime, despre a deveni una cu tot ce există, despre altarul din inimă, din interior. ”Precum în cer, așa și pe pământ” e tradus: ”Precum în lumină, așa și în formă”. Din toate versiunile, traducerile, reiese chintesența sensului învățăturii. Iar această învățătură sau ”calea” se găsește în diferite exprimări, metafore sau povești, în toate religiile și orientările spirituale.

book-writing

Unul dintre cele mai prețioase indicii, pe care Iisus le-a dat apostolilor, prin intermediul acestei rugăciuni, a fost modalitatea de eliberare, cât se poate de simplă și clară: ”Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri.” E o oglindă, aceeași reflectare ca în partea ”Precum în cer, așa și pe pământ.” Foarte simplu spus, cum te porți, atâta realizare de sine manifești. Pentru realizarea de sine, e necesar să te separi de ceilalți la un nivel, pentru a te uni indisolubil la altul. Să încetezi să atribui vină celorlalți, să renunți la judecata altuia, de orice natură, să lași celelalte ființe să fie exact așa cum sunt, să-ți asumi doar responsabilitatea proprie, întru totul. Asta e separarea la un nivel. Iar unimea, la alt nivel, e prin iubire necondiționată, mai presus de ego.

”Tatăl nostru” e metafora unei oglinzi. E îndemnul să fii oglinda prin care să se manifeste Dumnezeu. Te eliberezi de ceilalți și îi eliberezi prin renunțarea la judecăți și la vina pe care le-o atribui. Când nu mai dai vina pe nimeni, accepți Voia divină. Aceasta este detașarea de atașamente, despre care vorbește buddhismul, eliberarea de karmă. E ca și cum ai spune: nu mă mai joc jocul ăsta de-a vina cu voi, mă duc acasă, la scara mea, și nimeni și nimic nu mă va putea ispiti să mai judec sau să mai atribui, vreodată, vreo vină cuiva.

44. Iar Eu zic vouă: Iubiţi pe vrăjmaşii voştri, binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă, faceţi bine celor ce vă urăsc şi rugaţi-vă pentru cei ce vă vatămă şi vă prigonesc,
45. Ca să fiţi fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi.
46. Căci dacă iubiţi pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veţi avea? Au nu fac şi vameşii acelaşi lucru?
47. Şi dacă îmbrăţişaţi numai pe fraţii voştri, ce faceţi mai mult? Au nu fac şi neamurile acelaşi lucru?
48. Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este.

Tatăl nostru se referă la esența noastră, la Creator, la sursă, la adevărata noastră identitate. Ca și cum am fi amnezici și nu ne-am putea aminti cine suntem, cum ne cheamă, unde-i acasă și de unde venim. Regatul divin, împărăția este acel ”acasă”. Nu este un loc, nu este un regat propriu-zis, e doar o stare de conștiință, prin care percepția despre această lume este la alt nivel. E o stare de conștiință care transcende percepțiile fizice. Cum accesăm această stare de conștiință? ”Facă-se voia Ta”. Prin acceptarea a ceea ce este, așa cum este, prin prisma divinității, nu a egoului. Facă-se voia Ta, nu a mea. Fie judecata Ta, nu a mea.

Pâinea noastră sau nevoia noastră zilnică se referă la a ne mulțumi cu strictul necesar traiului, la a nu ne amăgi depunând efort pentru a acumula mai mult decât avem nevoie. Să nu ne rătăcim în lucruri superficiale, în dorințe, plăceri, înseamnă să nu uităm adevăratul nostru scop, cel mai important, cel mai înalt. Obiectivul suprem al vieții noastre este în realizarea și manifestarea de sine. Cine ești? Răspunsul reprezintă, de cele mai multe ori, identificarea omului cu lucruri efemere, care nu au subtanțialitate, esență. Omul se identifică ușor cu trupul său, cu posesiunile sale, dar toate acestea nu sunt perene, deci nu reprezintă realitatea noastră ultimă. Științific s-a dovedit deja că există mult mai mult decât putem percepe, decât suntem dotați să percepem, realitatea înseamnă mult mai mult decât ne putem imagina.

Rugăciunea cea mai profundă și simplă, pe care le-a dăruit-o Iisus apostolilor, prin care îi învăța calea,  e metafora unei oglinzi. Mă detașez de ceilalți, în sensul că-i eliberez de orice vină, și totodată devin una cu ei, prin iubire, punându-mă în folosul lor, prin tot ceea ce fac. Oglinda aceasta înseamnă ca în exterior să manifestăm scopul cel mai înalt, acela interior, al realizării de sine: ”Fiţi, dar, voi desăvârşiţi, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârşit este.”

 

Anunțuri

Comments on: "Tatăl Nostru" (3)

 1. M-as bucura daca ati citi si articolul meu despre rugaciunea Tatal Nostru si va multumesc daca o veti face. Se gaseste la linkul :
  http://www.cristianandreescu.ro/Despre%20rugaciunea%20Tatal%20nostru.pdf

  Cu drag,

  Cristian

  Apreciază

  • Buna, Cristian. Am citit ce mi-ai recomandat. M-a amuzat: „nu-ti dau daca nu-mi dai”. 🙂 Nu sunt de acord ca aluneca in asa-zisa ispita cel ignorant, cel care nu cunoaste. Fumatorii nu sunt ignoranti, cunosc ce inseamna obiceiul lor, si totusi continua. Iata cel putin o exceptie. Mai degraba as zice ca-i vorba despre modul in care functioneaza mintea, tocmai prin rutina, prin obiceiuri. Mai simplu spus: orice invat are dezvat. Mi-ar fi placut sa descopar mai mult suflet, mai multa caldura si simtire in randurile tale, si mai putin mental, rational si academic. Te felicit, insa, pentru SIMPLA preocupare pentru toate astea. E suficienta ca sa ne duca la alt nivel de constiinta. Cautarea, in sine, e gasirea. Toate cele bune tie. Cu drag, Livia.

   Apreciază

 2. Reblogged this on radupopescublog.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: