Folosind tehnologia virtuala (VR), un exoschelet si un software, opt paraplegici au reusit sa-si recapete partial capacitatea motorie si senzoriala. Desi sufereau de leziuni grave ale coloanei vertebrale, de peste zece ani, in decurs de doar zece luni, paraplegicii au reusit, prin antrenamentul creierului, sa se gandeasca la miscare, obtinand raspunsul muschilor pe care nu-i mai folosisera de foarte multa vreme.

Dintre cei opt pacienti, o femeie poate azi sa iasa din casa si sa-si conduca masina. Alta a conceput si a nascut un copil, simtind contractiile. “Unii dintre pacientii nostri, pentru prima oara, au putut sa iasa din casele lor si sa revina la munca.”, a declarat Miguel Nicolelis, co-directorul Centrului de Neuroinginerie de la Universitatea Duke. Aceste cercetari fac parte din Proiectul Walk Again, care reuneste 100 de oameni de stiinta din 25 de tari.

Sansele recuperarii, in cazul pacientilor paraplegici, erau candva considerate aproape nule. Dar, in 2014, Juliano Pinto, de 25 de ani, complet paralizat de la piept in jos, a dat lovitura de minge din debutul Cupei Mondiale FIFA. Cercetatorii au creat o interfata virtuala a creierului (BMI) care i-a permis lui Pinto sa controleze un exoschelet robotic si sa loveasca mingea la Arena Corintenilor din Sao Paulo.

In urma cu doi ani, Proiectul Walk Again (WAP), acelasi consortiu de cercetare international non-profit care proiectase exoscheletul lui Pinto, a inceput sa foloseasca realitatea virtuala pentru a-i ajuta pe paraplegici sa-si recupereze partial capacitatile senzoriale si controlul muschilor in membrele inferioare. Potrivit unui studiu publicat pe 11 august, in Scientific Reports, toti cei opt pacienti care au participat la studiu si-au recuperat o parte din controlul motoriu.

“Cand ne-am uitat la creierele acestor pacienti, la momentul primirii lor, n-am putut detecta niciun semnal atunci cand i-am rugat sa-si imagineze ca merg din nou. Nu exista nicio modulatie de activitate cerebrala. E ca si cum creierul ar fi sters conceptul de miscare prin mers.”, a declarat Dr. Miguel Nicolelis.

creier dispenza

Spre a-si recupera motricitatea, pacientii au fost introdusi intr-un mediu virtual, unde au invatat sa-si foloseasca activitatea cerebrala pentru a controla o versiune de-a lor virtuala, un avatar pe care sa-l faca sa mearga. Cercetatorii au folosit Oculus Rift, un dispozitiv care proiecteaza o realitate virtuala. Au mai folosit un tricou cu maneci lungi, care le oferea pacientilor senzatii in antebrate, stimulandu-i sa simta ca atingeau pamantul. Bratele au fost tratate ca membre-fantoma, substituind picioarele, pacalind creierul sa simta ca pacientul mergea.

Dupa ce creierul si-a amintit notiunea mersului, fiecarui pacient i s-a atasat un exoschelet, dotat cu o casca pe baza de senzori, care primeste semnale si le transmite unui computer din spatele exoscheletului. Cand pacientul se gandeste la mers, computerul activeaza exoscheletul. Mergand cu exoscheletul, o ora zilnic, pacientii au reusit sa-si reactiveze nervii, ca acestia sa trimita din nou semnale la creier, recapatandu-si partial miscarile voluntare si capacitatea senzoriala. Fiecare pacient a avut o perioada diferita de recuperare, dar toti au reusit sa simta din nou in zona pelviana si in membrele inferioare. Au invatat sa-si controleze unii muschi si sa-si recapete controlul functiilor vezicii urinare, pentru prima oara, dupa mai bine de zece ani.

Dr. Joe Dispenza a reusit, doar prin puterea si disciplina gandirii, sa se vindece in urma unui accident, avand sase vertebre fracturate la coloana, multiple alte fracturi si leziuni. Cercetari precum Proiectul WAP dovedesc puterea incontestabila pe care o poate avea psihicul uman si modul in care putem transforma realitatea si materia, putandu-ne transforma propriul corp prin forta gandului si prin disciplina practicii repetitive.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: