Desi nu sunt dotate cu vaz, totusi plantele se orienteaza dupa soare, percep si absorb lumina, care le este vitala. Desi nu sunt dotate cu auz, plantele reactioneaza la sunete, la muzica si la cuvinte. Desi nu au miros, ele isi recunosc feromonii. Desi nu au creier, plantele au memorie, comunica, isi inteleg stapanii chiar si de la distanta, ba chiar le pot citi gandurile, telepatic.

Plantele sunt dotate cu inteligenta, chiar daca aceasta nu este neuronala. Au memorie, retin stimuli si experiente. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca ele se pot recunoaste pe sine si sunt capabile sa se diferentieze de alte surate vegetale. Plantele evalueaza, se adapteaza si reactioneaza prin semnale electrice, datorita celulelor lor electro-senzitive. Ba chiar pot comunica, eliberand substante volatile. Au sistem imunitar, iar acesta este mult mai slab la plantele crescute in casa decat la cele crescute direct in natura.

Foarte interesant e ca, desi plantele par pasive, s-a descoperit ca ele sunt foarte active, de fapt, doar ca intr-un ritm foarte lent, comparativ cu tempo-ul de reactie animal sau uman. E ca si cum timpul ar avea alte valente si s-ar scurge diferit pentru regnul vegetal, amintindu-ne de teoria relativitatii a lui Einstein.

In 1966, Cleve Baxter a realizat niste experimente pe plante, cu rezultate uimitoare, descrise in cartea sa, “Viata secreta a plantelor”. A conectat la un detector de minciuni trei frunze ale unei plante din specia Dracaena, apoi asistentul sau a calcat in picioare o alta. Au descoperit ca plantele pot avea emotii, pot simti frica. Cleve a mai demonstrat ca plantele isi pot intelege stapanii. A conectat cateva frunze la un poligraf si s-a gandit ca le-ar putea arde. Doar in urma acestui gand, poligraful a inregistrat o reactie din partea plantei.

Se stie ca plantele se orienteaza dupa lumina. Ele sunt dotate cu rodopsina, un receptor similar cu proteina vizuala umana, care absoarbe lumina. De aceea, plantele se intorc dupa soare, “stiu” cat dureaza o zi, “stiu” cand sa infloreasca, ba chiar reactioneaza la radiatiile ultraviolete, fiind capabile sa produca substante de protectie solara.

In cartea “Ce stie o planta?”, Daniel Chamovitz spune ca plantele „Au memorie pe termen scurt, memorie imunologica si chiar memorie transmisibila de la o generatie la alta”. Diferite parti ale plantei pot comunica si schimba informatii la nivel celular si fiziologic, iar radacinile cresc in functie de semnalele receptionate din mediul extern. Profesorul Chamowitz a aratat ca un fruct crud se coace mult mai repede langa altul deja copt, deoarece ultimul emana in aer un feromon pe care primul il percepe si la care reactioneaza, ca printr-un acordaj.

muzica plantelorUn experiment interesant a fost desfasurat si in Romania, pe o perioada de trei ani, de catre Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultura Buzau. In urma acestui experiment, s-a confirmat teoria conform careia muzica are efect asupra plantelor. Acestea prefera muzica clasica, Ravel, Vivaldi, Liszt. Doar un sfert de ora pe zi de muzica clasica, iar plantele cresc mai repede, mai mult si mai viguros, dand mai multe flori si fructe.

Experimente similare au dovedit ca productia vegetala poate spori cu pana la 60% daca plantele “asculta” muzica clasica maxim trei ore pe zi. Cea mai intensa reactie a fost inregistrata la muzica lui Bach. Se pare ca plantelor nu le prea place niciun alt gen muzical, in afara de cel clasic, poate cel mult muzica de relaxare, si nu suporta rock-ul.

Incepand din 1970, cercetatorii de la Damanhur au studiat si au conceput un aparat capabil sa reproduca sunetele emise de plante, la nivel vibrational. Simone Vitale explica modul de functionare a acestui aparat, numit U1. Se conecteaza prin doi electrozi la radacina si la frunzele plantei, masoara rezistenta electrica a tesutului vegetal si transmite semnalul la un computer, care-l transforma in MIDI (Musical Instruments Digital Interface – Interfata digitala a instrumentelor muzicale). Semnalul MIDI este apoi redat de un sintetizator, acordat la frecventa de 432 herti.

Dupa 40 de ani de experimente si studii, cercetatorii de la Damanhur au declarat ca, dupa o vreme, plantele par sa devina constiente de faptul ca sunetele provin de la ele insele si incep sa le moduleze intentionat. Asta dovedeste ca plantele au sau sunt capabile sa dezvolte constiinta de sine si ca exista constiinta chiar de la nivel celular.

Iata sunetele emise de o planta din specia Echinacea:

Surse: www.gradinamea.ro, ecology.md, jurnalul.ro, descopera.ro, soundofgoldenlight.com, www.musicoftheplants.comCopyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: