O sa va povestesc cum am reusit sa devin un speaker motivational care paraseste scena. Am fost invitata sa particip la doua evenimente organizate pentru femei. Unul dintre organizatori e un barbat care stabileste exclusiv regulile respectivei comunitati de femei si care se ocupa de partea de marketing.

Am acceptat toate regulile impuse si anuntate in prealabil de domnul organizator. Am sosit la eveniment insotita de un barbat care m-a ajutat la carat. Domnul organizator m-a intampinat chestionandu-ma ce am in sacosa. A continuat spunandu-mi ca insotitorul meu nu poate lua parte la eveniment si trebuie sa plece. Avand in vedere ca ne deplasaseram acolo din alt oras, iar omul venise sa ma ajute, era o lipsa de respect sa-l trimit la plimbare.

Domnului cu marketingul nu i-a pasat. Din punctul dansului de vedere, celalalt barbat era liber sa ma astepte oriunde altundeva, timp de cel putin doua ore. Mi-a explicat ca doamnele pentru care dansul organizeaza evenimentele pot fi deranjate de prezenta unui barbat, isi pot dori intimitate. Toate acestea mi le spunea… un barbat! Care participa la fiecare eveniment, alaturi de doamne.

M-am uitat in jur. Am vazut un ospatar. Oare n-ar fi trebuit avertizate gazdele sa nu serveasca decat ospatarite? Am intrebat cum este compatibila regula aceasta, a organizatorului, cu insasi prezenta organizatorului? Sau cu prezenta mai multor barbati la evenimente similare. Domnul cu marketingul m-a asigurat ca dansul sau alti barbati participanti sunt organizatori sau speakeri. Pai, si domnul care ma insoteste poate fi considerat organizator sau parte din stuff, am replicat. M-a ajutat pe mine, speakerul. Foarte bine, m-a asigurat organizatorul. Iar acum domnul poate sa plece.

respect

Am propus o cale de mijloc. Am avut rugamintea ca doamnele sa fie intrebate daca le-ar deranja inca o prezenta masculina in sala, avand in vedere ca aceasta regula nu-mi fusese adusa la cunostinta in prealabil. Domnul cu marketingul a refuzat sa-si adapteze propriile reguli, care includeau prezente masculine preferentiale, in functie de un nivel al intimitatii doamnelor stabilit tot de dansul.

Atunci am simtit cum crestea o contradictie in mine. I-am intrebat pe organizatori daca dansii prefera niste reguli in locul respectului cuvenit unui om. Oricarui om. Oricarui simplu om, oricare ar fi el, fara nicio discriminare. Am fost asigurata ca regulile sunt preferate. In acel moment le-am strans mainile, le-am urat succes si mi-am dat seama ca nu mai puteam lua parte la un eveniment ale carui reguli nu ma reprezentau pe mine, ca om.

Si asa am devenit speakerul care paraseste “scena” pe care urma sa vorbeasca. Le-as fi cerut scuze doamnelor adunate la eveniment, dar dansele nici macar nu stiau cine urma sa vorbeasca. Numele nici macar nu-mi fusese mentionat. Acestui respect ii raspund si eu, aici, cu respectul de a nu-i mentiona numele domnului organizator. Mi se pare o contradictie in sine sa oferi motivatie unor oameni sa se afirme, sa aiba incredere in sine, sa fie puternici, sa se manifeste si sa fie ei insisi, pe scena, in timp ce nu pui pret pe alti oameni, in culise.

Intotdeauna voi alege omul in pofida regulilor. Prefer sa respect un om si sa refuz niste reguli create de alt om, daca prin ele respectul se aplica preferential si dupa bunul plac al unui domn care se ocupa de marketing. Pentru mine, omul va conta mereu cel mai mult. Mai mult decat marketingul. Respectul pentru orice om nu este preferential, ci axiomatic. Pur si simplu nu pot servi cuiva care pretinde ca incurajeaza o categorie de oameni sa-si afirme valoarea, in timp ce nu-i pasa sa respecte un oarecare alt om.

Amuzant este ca atunci cand domnul organizator m-a chestionat ce aveam in sacosa, dat fiind ca evenimentul nu era organizat de NASA, mi-am oprit pornirea naturala si instinctiva de a-l intreba ce are dansul in pantaloni. Fiindca un gentleman sau un posesor de ceea ce detin barbatii in pantaloni nu intreaba o doamna ce are in sacosa decat daca se ocupa de paza si de protectie, nu de marketing.

Si mai amuzant este un eveniment pe care chiar insotitorul meu mi l-a povestit, in timp ce plecam. Desi fusese dispus sa ma ajute si chiar sa ma astepte peste doua ore, eu l-am asigurat ca niciun om nu merita lipsa de respect si pretuire, cu atat mai mult cu cat se ofera sa ajute voluntar. N-as fi putut sa tratez un om asa cum nici mie nu mi-ar fi placut sa fiu tratata. Iar daca domnul organizator nu intelege asta, inseamna ca nu a inteles nici ce soi de speaker invitase. Poate va afla daca va fi dispus sa lectureze cartea pe care i-am oferit-o in dar.

Carte despre care domnul responsabil cu marketingul mi-a interzis sa vorbesc, tot in cadrul regulilor sale. “La ce esti dispus sa renunti ca sa fii fericit?” Eu, domnule, cu siguranta am constatat si verificat ca sunt dispusa sa renunt la imagine, la promovare, la public, la marketing, la orice beneficiu personal, dar nu la respectul pentru un alt om. Pentru ca astfel nu m-as mai respecta pe mine.

Insotitorul meu l-a avut profesor pe Adrian Paunescu. La un eveniment in cadrul caruia fusese invitat, nonconformistul poet a aparut imbracat in ie si a fost oprit in culise. A fost luat la intrebari, cine era si ce cauta imbracat astfel. Paunescu a replicat intreband cum ar fi trebuit sa fie imbracat. I s-a raspuns ca la costum. Aceasta era regula si fara costum nu putea aparea pe scena. Poetul a zambit si i-a asigurat pe organizatori ca, daca aceea era regula, atunci el n-avea ce sa caute acolo.

Anunțuri

Comments on: "Cum am devenit speaker pentru un singur om" (2)

  1. Constantin said:

    Până la urmă, tot marketing. Dar dintr-o altă abordare. Dacă nu vă sfiiți să aveți curiozități asupra acestei afirmații, puteți să cereți precizări unui licențiat în științele comunicării, care a spulberat comisia de licență cu tema „Manipularea opiniei publice prin mass media” (într-o perioadă și la o facultate când chiar se învăța temeinic treaba asta).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: