Arta de a trai

„Scopul vietii este doar acela de a fi in viata. E atat de clar si de evident si de simplu. Si totusi, toata lumea alearga de jur imprejur, foarte panicata, ca si cand ar fi necesar sa realizeze ceva mai presus de ei insisi.”

„Lucrurile sunt asa cum sunt. Cand privim noaptea, afara, catre Univers, nu facem nicio comparatie intre stele bune si rele, nici intre constelatii care arata mai bine sau mai rau. Sunetul ploii nu are nevoie de traducere.”

“Placerile noastre nu sunt placeri materiale, ci simboluri ale placerii – impachetate atractiv, dar inferioare in continut.”

„Tu faci un lucru sau acel lucru te face pe tine? E absurd sa confunzi banii cu bogatia. Banii sunt o metoda de a masura bogatia, dar nu sunt bogatia insasi. Un cufar cu monede din aur sau un portofel plin cu bancnote nu sunt de niciun folos pentru un marinar naufragiat, singur pe o pluta.”

„Nu omul, ci metoda sa de gandire este cea care nu reuseste sa gaseasca implinire in experienta. Motivul pentru care vrem sa tot continuam sa traim e faptul ca traim intr-un prezent sarac. Sa ai incredere e ca si cum te-ai incredinta apei. Cand inoti, nu te tii de apa, fiindca asa te scufunzi si te ineci. In loc de asta, te relaxezi si plutesti.”

“Spitalele ar trebui aranjate intr-un asemenea mod care sa faca din a fi bolnav o experienta interesanta. Uneori, se pot invata multe din a fi bolnav.”

“Intrebarea angoasanta despre ce se va intampla cu mine cand voi muri este, la urma urmei, totuna cu a ma intreba ce se intampla cu pumnul meu cand deschid palma sau unde dispare poala mea cand ma ridic in picioare.”

arta de a trai

“Aceasta, este, atunci problema lumii: este un pret de platit pentru fiecare crestere in constiinta. Nu putem fi mai sensibili la placere fara a fi mai sensibili la durere. Prin faptul ca ne amintim trecutul, noi putem planifica viitorul. Dar abilitatea de a planifica viitorul este neutralizata de abilitatea de a ne fi teama de durere si de necunoscut.”

“Ceea ce trebuie sa descoperim este ca nu exista siguranta, iar cautarea este dureroasa, si ca, atunci cand ne imaginam ca am gasit-o, nu ne place.”

“A ramane stabil inseamna sa te abtii de la a incerca sa te separi pe tine de durere, pentru ca stii ca nu poti. A fugi de frica inseamna frica, a te lupta cu durerea inseamna durere, a incerca sa fii curajos inseamna ca esti speriat. Daca mintea are dureri, mintea este durere. Ganditorul nu are alta forma decat cea a gandurilor sale. Nu exista cale de scapare…”

“O persoana devine mult mai putin anxioasa in cazul in care se simte perfect libera sa fie anxioasa, acelasi lucru putand fi spus si despre vinovatie. Ceea ce este discordie la un nivel al fiintei tale este armonie la un alt nivel. Tu esti manifestarea intregului univers, asa cum valul e manifestarea intregului ocean.”

„Noi rareori realizam, de exemplu, ca gandurile si emotiile noastre cele mai intime nu sunt ale noastre, de fapt. Pentru ca noi gandim in termeni lingvistici si in imagini pe care nu noi le-am inventat, ci ne-au fost date de societatea in care am trait. Noi copiem reactii emotionale de la parintii nostri. Frica de moarte este de asemenea invatata din temerile lor cu privire la boala. Mediul nostru social are o astfel de putere doar fiindca noi nu existam in afara societatii. Societatea este extensia mintii si a corpului nostru. Si, totusi, aceeasi societate, de care individul este inseparabil, isi foloseste toata forta sa irezistibila sa il convinga ca el este intr-adevar separat! Prin urmare, societatea, asa cum o stim, joaca un joc cu reguli auto-contradictorii.”

“Am sa va spun ce realizeaza pustnicii. Daca mergi foarte departe, intr-o padure, si devii foarte tacut, vei ajunge sa intelegi ca esti conectat la tot.”

„Cartea pe care as da-o pe furis copiilor mei nu ar contine predici despre ce ar trebui sa faca sau cum s-ar cuveni sa fie. Dragostea autentica provine din cunoastere, nu dintr-un sentiment de datorie sau vinovatie.”

“Relatia sinelui cu un altul este realizarea completa ca a te iubi pe tine este imposibil fara a iubi tot ceea ce este definit ca altceva decat tu insuti.”

„Arta de a trai nu este nici plutire libera, lipsita de griji, pe de alta parte nu este nici agatare tematoare de trecut. Consta in a fi sensibil la fiecare moment, in a-l privi ca pe ceva total nou si unic, in a avea mintea deschisa si receptiva in intregime.” (Alan Watts)

Anunțuri

Comments on: "Arta de a trai" (1)

  1. Reblogged this on radupopescublog.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: