Dalai Lama a fost primul lider spiritual care a declarat ca religia trebuie sa se schimbe daca invataturile sale nu sunt in concordanta cu stiinta. Buddhismul a devenit mai mult decat o religie, acceptand stiinta, astfel incat si oamenii de stiinta au devenit interesati de buddhism. In ultimii 20 de ani, datorita lui Dalai Lama, stiinta si buddhismul s-au acceptat si validat reciproc.

Interesat de stiinta moderna, Dalai Lama a afirmat amuzant, cum ii este obiceiul: “N-avem nicio problema cu teoria Big-Bang-ului, doar ca, probabil, nu este primul Big Bang.” Se referea la faptul ca fiecare expansiune si contractie a Universului pot fi concepute precum respiratia unei fiinte sau constiinte universale: o inspiratie si o expiratie.

De curand, Dalai Lama a facut o noua declaratie, care a socat si a pus pe ganduri lumea stiintifica: “Dar daca creierul este produsul constiintei si nu constiinta este produsul creierului?”

Din perspectiva stiintifica actuala, sursa constiintei este creierul. Creierul produce constiinta printr-o retea neuronala, care sporeste mereu in complexitate, in urma experientelor si procesarii lor. Aceasta este teoria general acceptata, cata vreme nu a fost dovedita ca fiind falsa. Fiindca asa functioneaza stiinta: un adevar general acceptat ramane adevar pana la proba contrarie. Majoritatea adevarurilor stiintifice reprezinta doar constatari experimentale partiale, despre legaturi cauzale. Ele raman valabile pana se descopera altceva.

digital world

Dalai Lama a readus in atentia publica subiectul controversat al constiintei. Teoria potrivit careia constiinta este creatoarea materiei, implicit a corpului uman, se numeste “panpsihism”. “Pan” inseamna “tot”, iar “psychee” inseamna suflet, minte sau constiinta. Filosofi precum Thales, Platon, Spinoza, Leibniz si William James au dezbatut aceasta tema. Panpsihismul a fost inlocuit de pozitivismul logic, in filosofie, la sfarsitul secolului al XIX-lea.

Din perspectiva buddhista, constiinta a existat dintotdeauna, ca sursa primordiala. Din ea deriva materia si manifestarea acesteia. Daca nu ar exista o logica perfecta, o constiinta universala, ce ar putea tine laolalta tot ceea ce exista, intr-un sistem coerent, de coexistenta? De unde ar sti soarele si planetele ce traseu sa urmeze? Cine le-a stabilit traiectoria? De unde ar sti semintele cum si cand sa germineze, florile cand sa se deschida, fructele cand sa apara? De unde ar sti tot ce sustine si serveste viata, ca sistem coerent si coexistent, cum s-o sustina si s-o serveasca?

Unii considera ca modul de functionare automat al acestui sistem coerent nu poate fi numit constiinta. Mai degraba poate fi numit intamplare, noroc chior. Altii confunda notiunea de constiinta, o asimileaza sentimentelor, emotiilor, gandurilor, vointei, si afirma ca materia nu poate avea constiinta. Daca ar avea, probabil ca soarele si-ar lua o pauza, din cand in cand. 🙂

Gandurile, emotiile, sentimentele si vointa depind de creier. Sunt un efect al retelei neuronale prin care este procesata a posteriori constiinta, dar nu sunt constiinta, in sine. Creierul este interfata care permite rularea constiintei, asa cum ecranul permite rularea unui film. Dar filmul poate rula automat si fara proiectia sa pe un ecran. Asta daca nu cumva consideram ca filmul acesta, sistemul acesta, functioneaza perfect, in simbioza, din intamplare.

Ati putea spune ca, in privinta plantelor, exista un cod, o informatie intrinseca, prin care ele sunt pre-programate. La fel am putea spune si despre planete, ca urmeaza o traiectorie prestabilita, practic depind de niste legi fizice. La fel am putea spune despre corpul uman, ca are niste predispozitii genetice prestabilite, potrivit carora functioneaza. La fel am putea spune despre traficul rutier, ca functioneaza dupa niste reguli prestabilite, pe care soferii le cunosc si le respecta mutual. Insa, fara o constiinta care sa creeze toate aceste legi si tot acest sistem in care se traieste simbiotic, totul ar fi haotic si lipsit de logica sau sens, la voia intamplarii.

Stiinta se apropie cu pasi rapizi de demonstrarea principiilor sustinute de diverse cai spirituale. O echipa de cercetatori chiar a reusit recent sa demonstreze ca exista constiinta dupa moarte, dupa ce creierul nu mai functioneaza. Poate ca e un pas mic pentru stiinta, dar e cu siguranta un pas mare pentru omenire.

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Religio-stiinta si constiinta" (7)

 1. Constantin said:

  Conștiința este glasul lui Dumnezeu în noi. Pornirile noastre (bune sau rele) își au rădăcina în inimă, creierul filtrează informația primită și în momentul în care acest tandem (inimă/creier) se pune în acord cu veea ce vrem să facem, acel lucru sau acea faptă se produce. Cred că, din punct de vedere ortodox, nu se poate discuta despre conștiință fără a pomeni nimic despre inimă. Cât privește afirmația lui Dalai Lama privind faptul că religia trebuie să se schimbe dacă învățăturile sale nu sunt în concordanță cu știința, contrazicerea acesteia vine chiar din partea dumneavoastră în interiorul textului (…Fiindca asa functioneaza stiinta: un adevar general acceptat ramane adevar pana la proba contrarie. Majoritatea adevarurilor stiintifice reprezinta doar constatari experimentale partiale, despre legaturi cauzale. Ele raman valabile pana se descopera altceva… Ce ar însemna acest lucru: schimbăm câte ceva din dogme ori de câte ori apar enunțuri științifice bazate pe experimente neconcludente ? Pentru ca apoi să revenim sau să schimbăm iar altceva conform altor experimente ?). Din punctul meu de vedere afirmația Dalai Lama este o blasfemie. Închei spunându-vă că am citit cu atenție disclaimer-ul și ceea ce am redat anterior reprezintă părerea mea, care nu este obligatoriu să fie infailibilă.

  Apreciază

  • Va referiti la inima, adica la acel organ care pompeaza sange in corp, ca avand legatura cu constiinta?

   Apreciază

   • Constantin said:

    Nu, mă refer la acea inimă despre care vorbim atunci când îi declarăm iubitului/iubitei sau soțului/soției că îi iubim din toată inima. Așa cum ar trebui să-l iubim și pe Dumnezeu, dar în realitate suntem departe de El și nu încercăm mai nimic pentru a ne schimba. Încerc (fără să știu dacă și reușesc) să dau câteva exemple prin citatele de mai jos:

    Nu mi-a ridicat nimeni un monument, iar numele meu va fi in curand uitat. Dar am iubit din tot sufletul si din toata inima, iar pentru mine asta a fost intotdeauna de ajuns.” (Nicholas Sparks)

    „In momentul in care vei avea in inima ta acest lucru extraordinar numit dragoste si vei simti adancimea, incantarea si extazul ei, vei descoperi ca lumea s-a transformat pentru tine.” (Jiddu Krishnamurti)

    Persoana care traieste departe de Dumnezeu, nu cunoaste inima duhovniceasca. In timp ce omul care se uneste cu Dumnezeu descopera ca inima lui este loc de vedere a imparatiei lui Dumnezeu care se afla inauntrul sau (Luca 17, 21).

    Apreciază

    • Multumesc pentru raspuns. L-ati citat pe Jiddu Krishnamurti, care vorbea tare frumos despre iubire. Krishnamurti a fost un maestru spiritual care sustinea ca oamenii nu au nevoie de dogme, ritualuri si de maestri spirituali pentru a ajunge la iluminare. E tot o blasfemie?

     Apreciază

     • Constantin said:

      Toți marii scriitori, filozofi au abordat cu mai mult sau mai puțin patos această temă (iubirea). Iubirea în sensul dat ei de Jiddu Krishnamurti duce la iluminare (strălucești de bucurie, de mulțumire etc.) și este departe de mine să afirm că aceasta este o blasfemie. Dar dumneavoastră ați reușit să deturnați sensul comentariului meu inițial. Ceea ce a declanșat dorința mea de a comenta acest articol a fost afirmația – rădăcină enunțată în primul paragraf al articolului. Nu poate fi făcută vreo comparație între afirmațiile unui lider religios și ale unui scriitor. Am exemplificat cu citatul lui Jiddu Krishnamurti pentru a fi cât mai explicit în definirea inimii despre care vorbeam în primul comentariu, dar am exemplificat și cu celelalte două citate pentru a încerca să fiu cât mai explicit prin comparație (inima fizică / inima duhovnicească). Ca să revin la subiect, rămân în continuare la părerea că ceea ce a afirmat Dalai Lama în legătură cu schimbarea învățăturilor în funcție de rezultatul cercetărilor este o blasfemie. Recunosc faptul că sunt un creștin ortodox care nu poate ieși din ceea ce a învățat (și a fost învâțat) până acum și vă aduc în atenție următorul text din Sfânta Evanghelie de la Matei, Capitolul 5, versetul 18,19:…”Spune Mântuitorul nostru, Iisus Hristos: amin zic vouă: până ce va trece cerul și pământul, o iotă sau o cirtă nu va trece din lege, până ce vor fi toate. Deci, cela ce va strica una dintru aceste porunci mai mici și va învăța așa pe oameni, mai mic se va chema întru Împărăția Cerurilor”…. Și tot în aceeași Eevanghelie, spune Mântuitorul …”Cerul și pământul va trece, iar cuvintele Mele nu vor trece”….Dacă aș fi de acord cu ce a spus Dalai Lama ar însemna că învățăturile Mântuitorului nostru au căzut în desuetudine.
      Prin acest comentariu am încercat să detaliez cât pot poziția pe care o am față de asemenea afirmații și nu voi mai reveni cu alte comentarii la articol (nu pentru că nu mi-aș dori un schimb benefic mie de idei, experiențe etc ci pentru că această afirmație este într-adevăr de neconceput pentru un creștin ortodox).

      Apreciază

 2. […] Livia Bonarov Dalai Lama a fost primul lider spiritual care a declarat ca religia trebuie sa se schimbe daca […]

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: