Sunt multe moduri prin care poate sa ne doara ce spun altii despre noi:

 • Credem afirmatiile lor negative in ce ne priveste. Fiindca si noi credem aceleasi lucruri despre noi, total sau partial. Daca nu ne dam seama de asta, ne putem supara pe oamenii care ni le spun.
 • Ne afecteaza faptul ca niste pareri negative, indiferent daca le credem adevarate sau nu, vin de la oameni dragi, a caror persoana sau parere conteaza pentru noi.
 • Ne doare cand aceste pareri negative ajung la urechile altor oameni de care ne pasa. Poate sa ne afecteze posibilitatea ca acestia sa fie influentati sau chiar sa sufere.
 • Simtim ca ni se stirbeste imaginea, standardul de sine, in ochii celor care ne judeca, in ochii nostri si in ochii celor la care ajung aceste judecati.

ce spun altii

Haideti sa ne jucam si sa analizam modul in care gandim si cream legaturi cauzale in mintea noastra:

 • Daca eu ti-as spune ca esti veverita sau i-as impartasi asta cuiva drag tie, te-ar afecta? Daca esti absolut sigur ca nu esti veverita, ai putea rade? Sau te-ai putea intreba pentru care motiv as spune eu una ca asta? Ar fi posibil chiar sa-mi pui sanatatea mintala la indoiala, daca te-as asigura ca vorbesc serios, nu?
 • Daca veverita ar putea reprezenta pentru tine ceva rau sau urat, esti sigur ca si pentru mine reprezinta acelasi lucru? Te-ai grabi sa crezi ca am spus ceva rau si urat despre tine, in cazul asta?
 • Dar daca eu as spune ca esti gras si tu crezi despre tine ca ai cateva kilograme in plus, indiferent ca altii ar putea fi de parere ca esti foarte ok asa cum esti, te-ar afecta? Ai primi aceasta parere la fel cum ai primi daca ti-as spune ca esti veverita? Ce ai simti in aceste doua cazuri? Dar daca ti-as spune ca esti elefant? Ce anume face diferenta in privinta a ceea ce simti si gandesti ulterior despre spusele mele, dupa ce au ajuns la tine?
 • Ceea ce as putea spune despre tine ar influenta parerea ta despre tine? Ar influenta ceea ce simti si ceea ce gandesti despre mine?
 • Daca nu poti sti tot ce cred si gandesc oamenii despre tine, in functie de ce anume gandesti si iti formezi tu parerea despre tine si despre ei? Traiesti in functie de ceea ce sunt altii dispusi sa creada despre tine?

Nu putem controla ce simt si gandesc altii despre noi. Nu putem controla parerile si judecatile lor, pe care le impartasesc altora. Nu putem controla modul in care oamenii dragi pot fi influentati de parerile altora despre noi. Putem controla doar parerea noastra despre noi insine si despre altii. Si faptul de a ne asigura ca ne comportam si ne exprimam in fata oamenilor asa cum dorim sa fim. Cand nu reusim, putem constata diferenta dintre ceea ce dorim si ceea ce facem. Putem lucra la diminuarea, pana la dizolvare, a acestei diferente. Nu putem decat sa fim si sa ne manifestam pe noi insine. E liber oricine sa inteleaga din asta ce vrea.

Anunțuri

Comments on: "Ma doare ce spun altii" (1)

 1. Reblogged this on radupopescublog.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: