Greseala

Din greseala s-au facut cele mai mari descoperiri, deci greseala poate fi geniala. Greseala contine potential necunoscut de neprevazut si revelatie.

Se spune ca a gresi este uman si ca a recunoaste o greseala este o virtute. Fiindca asta inseamna sa o constientizezi. Nivelul acesta de constientizare poate transforma instantaneu un om intr-o versiune a lui superioara. Cu o singura conditie: sa pastreze nivelul de constientizare si sa nu repete greseala, care l-ar duce inapoi la nivelul la care era atunci cand a facut-o. Prins in capcana acestor doua stadii diferite de constientizare, omul poate trai chinul infernului invinovatirii. E o pedeapsa cumplita a constiintei care, odata ce a atins un grad de intelegere, nu mai poate reveni la fosta ignoranta.

Cand esti ignorant, ai o scuza. Cand ai gresit deja si iti accepti greseala, nu mai ai nicio scuza. Esti in cunostinta de cauza. E lectia pretioasa castigata in urma fiecarei greseli. De aceea, greselile sunt foarte bune. Cine n-a gresit niciodata, n-a incercat niciodata sa traiasca autentic, sa faca ceva. Oamenii care se feresc de greseala traiesc in cel mai mare blocaj. Inconstient, se feresc sa devina acea versiune superioara a lor. Apara si perfectioneaza versiunea actuala, in mod absurd.

Absurd, fiindca nicio versiune de-a noastra nu poate fi perfectionata decat depasind-o prin alta versiune. Greseala are un potential urias de dezvoltare personala. Fiindca obliga omul sa dea ochii cu sine, sa se accepte, sa se ierte si sa pastreze acest nivel de constientizare ca pe un bun castigat pe veci. Insa doar greseala asumata poate face asta. Nicio confruntare nu este mai profunda decat aceea cu sine insusi.

greseli

Greseala nerecunoscuta, greseala incomoda, pe care nu vrem s-o pomenim, despre care am vrea sa nu mai auzim, greseala despre care vorbim cel mult cu jumatate de gura, ca si cum n-ar fi fost, pe care incercam s-o ascundem in spatele responsabilitatii altcuiva sau s-o diminuam, aceea nu este o greseala asumata. Cand omul recunoaste ca a gresit, el se raporteaza numai si numai la sine, la constiinta si la moralitatea sa. Astfel si le upgradeaza.

Omul care nu se poate raporta exclusiv la sine este intr-un stadiu de victimizare. “Omul este masura tuturor lucrurilor.” (Protagoras) Victimizarea reprezinta un nivel inferior de constiinta. Cunosc oameni inteligenti, captivi in victimizare, asadar in acest stadiu inferior de constiinta. Mintea nu ne poate ajuta sa trecem la un nivel superior de constiinta decat cu acordul nostru. Mintea este doar un instrument care ne serveste scopurile, iar acestea depind in mare masura de nivelul nostru de constientizare. O minte pusa in slujba defensivei propriei victimizari poate fi foarte inteligenta, subtila si persuasiva, dar ce folos?

Un om dornic sa se victimizeze si sa-si decline astfel responsabilitatea isi va folosi mintea spre a scorni orice fel de scuze sofisticate, orice subterfugii, acuze mascate si abile, orice numai sa nu fie nevoit sa stea drept si demn in fata propriei constiinte. Pe care s-o duca astfel, la un nivel superior.

Adevarul este ca nu exista conjuncturi, circumstante in care omul sa nu se poata raporta exclusiv la sine si la propria constiinta. “Dom’le, vezi ca ma calci pe picior!” “Pai, tu esti de vina, fiindca ti-ai pus piciorul sub al meu! Ce cauta piciorul tau acolo?” Chiar daca eu n-as fi atent si mi-as pune piciorul in spatiul tau, tu tot nu ai o scuza fiindca m-ai calcat. Puteai invata sa-ti imparti spatiul, in loc sa ti-l delimitezi. Puteai fi mai atent. Puteai sa ma faci pe mine mai atent. Puteai face orice altceva decat sa ma calci si apoi sa-ti declini responsabilitatea, ascunzandu-te dupa mine.

Daca eu admit ca puteam fi mai atent cu spatiul tau, am castigat ceva. Daca tu nu admiti ca puteai fi mai atent cu mine, ai pierdut ceva. Nivelul de constientizare si implicit de responsabilitate de sine sunt mult mai importante si au efecte mult mai mari asupra calitatii vietii fiecaruia dintre noi decat orgoliul, incapatanarea, orbirea, impietrirea, un pantof calcat sau o batatura.

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Greseala" (1)

  1. […] Livia Bonarov Din greseala s-au facut cele mai mari descoperiri, deci greseala poate fi geniala. Greseala contine […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: