E o poveste adevarata, publicata masiv in mass-media din intreaga lume. In 2001, un cutremur cu magnitudinea 6.8 a zguduit Olympia, Washington. Orasul a fost devastat, asfaltul strazilor s-a crapat, au cazut fatadele unor cladiri, pana si Domul din Olympia s-a fisurat. Cutremurul a avut loc la aprope 50 de kilometri adancime.

Jason Ward, patronul magazinului “Mind over matter” (“Minte mai presus de materie”), avea expus la vanzare un pendul care trasa urme in nisip, printr-o greutate suspendata, ascutita, de la capatul sau. Ward a descoperit, dupa cutremur, ca pendulul inregistrase vibratiile seismice, iar acestea aratau ca un trandafir artistic, desenat in nisip. Imaginile au devenit imediat virale pe internet.

trandafirul seismic

“Pendulul a desenat modelul tridimensional al seismului. A fost un mic seismograf care ajuta oamenii sa inteleaga cum s-a miscat pamantul in timpul cutremurului.”, a declarat Bill Steele, seismolog de la Universitatea din Washington. Trandafirul modelat de pendul reflecta valurile de frecvente inalte, resimtite la inceputul cutremurului, iar desenul din jurul florii, rezultat in urma unor oscilatii de mai mare amplitudine ale pendulului, inregistrase valurile seismice ulterioare, de joasa frecventa.

“N-ai crede niciodata ca un cutremur ar putea fi artistic, ci violent si distructiv. Dar, in mijlocul acelui haos, a fost creata aceasta frumoasa si delicata opera de arta.”, spunea Norman MacLeod, presedintele Gaelic Wolf Consulting in Port Townsend, la ABC News.

Din pacate, modelul desenat de pendul, in urma cutremurului, nu mai exista. Patronul magazinului, Jason Ward, a vrut sa faca un mulaj dupa trandafirul seismic. Inainte sa reuseasca, fiul sau, de trei ani, a lovit accidental pendulul, iar modelul s-a sters.

Anunțuri

Comments on: "Trandafirul si cutremurul" (1)

  1. […] Livia Bonarov E o poveste adevarata, publicata masiv in mass-media din intreaga lume. In 2001, un cutremur cu […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: