Povestea papusii de sare

„Stii la ce m-a dus gandul cand am vazut titlul cartii tale? La povestea papusii de sare…” (Simona Constantinescu) Aceste cuvinte m-au umplut de emotie, bucurie si duiosie. Ii multumesc Simonei si va impartasesc povestea:

Dupa o lunga calatorie pe uscat, o papusa de sare a ajuns la mare si a descoperit ceva ce nu mai vazuse si nici nu putea intelege. Statea pe un teren solid, fiind ea insasi o mica papusa solida, din sare, si vedea un alt teren mobil, nesigur, zgomotos, ciudat si necunoscut. Papusa a intrebat intinderea de apa: „Cine esti tu?”, iar ea i-a raspuns: „Eu sunt marea.” Papusa a intrebat: „Ce este marea?”, iar ea i-a raspuns: „Marea sunt eu.” Papusa a spus: „Nu pot intelege, desi as vrea, cum as putea?” Marea i-a raspuns: „Atinge-ma.” Sfios, papusa a intins piciorul si a atins apa, avand ciudata senzatie ca era ceva ce devenea cognoscibil. Si-a retras piciorul, l-a privit si a vazut ca degetele ii disparusera. S-a speriat si a spus: „Vai, dar unde imi sunt degetele, ce mi-ai facut?” Marea i-a raspuns: „Ai oferit ceva ca sa poti intelege.” Treptat, marea a tot luat bucatele de sare, din care era facuta papusa, iar ea a mers mai departe, si mai departe, in mare, si in fiece clipa avea senzatia ca intelegea mai mult, si mai mult, dar tot nu putea spune ce era marea. Pe masura ce se adancea in mare, papusa se topea din ce in ce mai mult si repeta: „Ce este marea?” In cele din urma, un val a dizolvat ce mai ramasese din papusa, si atunci ea a spus: „Marea sunt eu!”

Sursa: Metropolitan Anthony Bloom, „Living Prayer”

marea

O alta varianta a povestii:

O papusa de sare a calatorit mii de kilometri pe pamant, pana cand a ajuns, in sfarsit, la mare. A fost fascinata de masa aceea ciudata, miscatoare, care nu semana cu nimic din vazuse pana atunci. „Cine esti tu?”, a intrebat papusa. Marea, zambind, i-a raspuns: „Intra si vezi.” Papusa a intrat in apa. Cu cat inainta mai mult in mare, cu atat se dizolva mai mult, pana cand n-a mai ramas decat foarte putin din ea. Inainte ca ultima ramasita sa se dizolve, papusa a exclamat, minunandu-se: „Acum stiu ce sunt!”

Sursa: Anthony de Mello, “Song of the bird”

Anunțuri

Comments on: "Povestea papusii de sare" (1)

  1. […] Livia Bonarov „Stii la ce m-a dus gandul cand am vazut titlul cartii tale? La povestea papusii de sare…” […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: