Redau un fragment dintr-un articol genial, care mi-a facut ziua, un deliciu de citit, cu subtitlul: „Ce m-a invatat gandacul de bucatarie Misu despre Univers”. Cu gandacul de bucatarie, pe numele lui libarca, am avut unele dintre cele mai intense negocieri de a impartasi existenta. Gandacul asta, mai rezistent decat majoritatea formelor de viata, mi-a dat cele mai mari batai de cap de integrare si acceptare. De-acum o sa-l numesc si eu Misu. 🙂

„Toate computerele lumii la un loc nu au in ele viata cat gandacul de la mine din baie. Toate stelele, planetele, satelitii, asteroizii, supernovele din Univers, cu exceptia Terrei, nu au in ele viata cat gandacul de la mine din baie.

Viata e un miracol in toate formele sale. Si cand ma refer la “formele sale” nu sustin ierarhizarea vietuitoarelor dupa gradul lor de complexitate, inzestrare, aptitudini, inteligenta. Viata este o simfonie a materiei, a spiritului si a energiei in care partitura fiecarui instrumentist, oricat de mic, este esentiala pentru armonia intregului.

pamant

Eu, albina care da tarcoale pe la geam, gainile vecinului si cocotierul de peste drum colaboram in permanenta, fie ca ne dam sau nu seama, pentru a face simfonia sa rasune si maine. Vorbim de fapt despre o viata colectiva, planetara, pe care o partajam cu toate celelalte fapturi. Nu noi avem viata, ci viata ne are pe noi. Suntem, daca vrei, niste terminale ale acesteia.

De cate ori vad imagini din Cosmos obtinute de sonde sau de telescopul Hubble am un sentiment hibrid, de fascinatie si tristete.

E atata singuratate in fotografiile acelea cu galaxii si supernove, atata energie canalizata spre neant, atata lipsa de dragoste, atata zadarnicie incat, orice ar sustine cartografii Cosmosului – Terra e doar un graunte de nisip pe orbita unei stele mediocre din marginea unei galaxii oarecare -, nu reusesc sa-mi cenzurez gandul ca, la un alt nivel decat cel pur mecanic, intregul Univers se invarte minunandu-se in jurul acestui punct albastru pe care traiesc gandaci de bucatarie.”

Brad Florescu

Cititi intreg continutul acestui articol minunat aici: http://www.tedoo.ro/nomadice-23-pentru-viata-invataturile-gandacului-misu/

Anunțuri

Comments on: "Miracolul vietii si gandacul de bucatarie" (1)

  1. […] Livia Redau un fragment dintr-un articol genial, care mi-a facut ziua, un deliciu de citit, cu subtitlul: […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: