Inseparabilitatea cuantica este una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii. In 1982, fizicianul Alain Aspect a realizat cu succes un experiment care a demonstrat ca doua sau mai multe particule, de nivel subatomic si avand aceeasi origine, manifesta o corelatie, chiar daca sunt separate spatial, iar aceasta corelatie nu depinde si nu are nicio legatura cu timpul. Odata imperecheate si provenind din aceeasi sursa, cele doua particule depind una de cealalta, se influenteaza reciproc si se recunosc, chiar separate fiind. Ele nu formeaza perechi inseparabile cu alte particule, manifestand memorie. Cu alte cuvinte, sunt dotate cu ceea ce am putea numi chiar constiinta. Proprie si a intregului din care provin.

Inseparabilitatea cuantica depaseste spatiul cu patru dimensiuni (trei fizice, timpul fiind a patra) si se poate extinde catre intelegerea Universului prin aceste tipuri de interactiuni intre tot ce exista. Inseparabilitatea cuantica nu depinde nici de spatiu, nici de timp, astfel incat toate partile mostenesc, pentru totdeauna, caracteristicile intregului din care provin. Daca separam particulele A si B, fie spatial (una pe o parte a pamantului si alta pe partea opusa, de pilda), fie temporal ( la zeci de mii de ani lumina), oricand va fi afectata particula A, particula B va reactiona in consecinta. Cel mai interesant e ca reactia va fi instantanee, semnalul nedepinzand de timp sau spatiu.

Asadar, ce se intampla intr-un loc va afecta imediat ce se intampla in alt loc, oricat de indepartat. Inseparabilitatea cuantica ne conduce catre ideea ca Universul este un tot inseparabil. Eugen Wigner, castigator al premiului Nobel, a afirmat ca pentru problema masuratorii cuantice, constiinta este esentiala.

totul ca tot

Constiinta dicteaza ceea ce numim timp. Teoria cuantica demonstreaza ca timpul nu exista, la nivel fundamental. Conceptul nostru de timp, gandit ca sir linear de evenimente, e complet lipsit de reper, fiindca nu exista, de fapt, niciun reper. Toate punctele de referinta sunt arbitrare, toate sunt conveniente care nu exista in realitatea fundamentala.

Timpul devine asa-zis real cand percepem existenta punctelor de referinta. Care nu exista, doar par reale. Timpul devine real mai ales cand percepem aceste puncte de referinta ca fiind evenimente din viata. De fapt, totul e doar de natura psihica. Perceptia realitatii fizice este, de fapt, proiectia noastra psihica asupra lucrurilor si a tot ce exista.

Percepem totul prin sistemul nervos si, in timp ce-l folosim, devenim partasi ai realitatii. Noi nu putem fi separati niciodata, cu adevarat, de tot ce exista. Totul depinde doar de nivelul nostru de a fi constienti, toate perceptiile noastre sunt fie psihice, fie procese psihice asupra unui obiect material.

Ati putea spune: ”Pai, eu imi amintesc ziua de ieri, iata-ma acum si iata, acesta este timpul care a trecut de atunci, de ieri, si pana acum, azi.” Nu exista decat acum. Tot ce experimentam, experimentam acum, nu in trecut, nu in asa-zisul viitor. Ziua de ieri este o amintire a unor experiente anterioare, dar experientele noastre nu exista linear, intre doua puncte de referinta. Nu exista puncte de referinta, nu exista linie. Doar la nivel psihic le tinem impreuna in aceasta coerenta, in aceasta insiruire.

Ati putea spune: ”Dar nu imi amintesc numai eu ce s-a intamplat ieri, alaltaieri, acum cativa ani. Isi amintesc si altii, toti cei care au trait alaturi de mine acele zile si acele evenimente.” Desigur, ne amintim cu totii si ceea ce am vazut la stiri, si ceea ce se transmite prin cartile de istorie. E vorba despre constiinta colectiva, care le tine pe toate impreuna in aceasta coerenta. Precum spunea Edgar Allan Poe: ”Caci toate ce se vad si par / Sunt un vis intr-un vis doar.”  (All that we see or seem / Is but a dream within a dream.”

Ati putea spune: ”Pai, daca nu exista timp, atunci n-am mai muri, n-ar exista degradare, toata lumea ar trai vesnic.” Aceasta e o alta neintelegere. Ce exista, de fapt, sunt doar valuri si cicluri de energie, nu transformari singulare sau multiple de timp linear. Percepem timpul linear sau transformarea deoarece constiinta noastra reprezinta un singur punct de atentie, o singularitate, iar noi observam miscarea energiei prin acest unic punct de perceptie.

Doar prin perceptia noastra pare ca totul exista, se transforma, traieste si moare. In realitatea ultima, fundamentala, exista doar ceea ce exista, in nemiscare. Miscarea si transformarea devin perceptibile numai atunci cand constiinta decide sa se fixeze in ceea ce numim realitate, sa-si fixeze acolo atentia. Exista o dimensiune a realitatii numita realitate psihica si aceasta este terenul nostru de joaca.

Cel mai simplu e sa va ganditi la jocurile virtuale, ca sa intelegeti. Par reale si au linearitate temporala, nu? Cand reveniti la ele, le reluati de unde le-ati lasat. Unii cresc animale si isi fac ferme online, virtuale, iar activitatea are linearitate si coerenta. Ieri aveau mai putine vaci, azi au mai multe. Altii impusca si ucid in realitatea virtuala. In jocuri, nimic nu va apartine si nimeni nu moare, de fapt. Asa-zisa evolutie si transformarea nu sunt decat setari ale unui computer. Daca setarile respective se schimba, se schimba si jocul. Daca setarile se pierd sau se defecteaza sistemul care le da coerenta, nu mai exista nimic la care ati „muncit”. Daca jocul este online, nu poate fi dat inapoi. Daca este instalat pe propriul computer, puteti salva, accesa si juca din nou o secventa „trecuta”. Dar sunt reale aceste jocuri, in definitiv?

Nu exista decat prezentul. Totul exista doar in prezent. Legatura aparenta intre trecut, prezent si viitor, pe care stiinta incearca s-o identifice, este chiar constiinta. Avand in vedere ca teoria cuantica demonstreaza ca timpul nu exista, rezulta ca noi suntem propria constiinta, la un nivel sau forma rudimentare. Oricat s-au straduit, oamenii de stiinta nu au putut deriva constiinta din materie. Viata pare sa fi aparut de nicaieri si din nimic si noi suntem niste forme de materie si de viata dotate cu inteligenta si constiinta, conectate unele cu altele si influentandu-se reciproc. La fel ca in jocurile virtuale, unde realitatea e formata din pixeli, tot ce vedem cu ochiul liber si e transmis la creier sunt doar valuri de energie, pe care le transformam in culori.

In stiinta, fiecare bit de informatie se spune ca are mereu doua tipuri de raspunsuri posibile. Aceasta interpretare, ca totul e A sau B, nu este suficient de precisa. De fapt, in realitate, totul are infinite raspunsuri, exista infinite posibilitati. Nu cunoastem viitorul, nu stim daca el exista. Nu poate exista decat in parametrii prin care il realizeaza constiinta noastra. Nu ne putem separa de univers, suntem mereu o parte a intregii ecuatii.

Termenul ”mecanica”, folosit in ”mecanica cuantica”, se refera la o masinarie predictibila, care poate fi construita, care poate fi cunoscuta. Dar Universul Cuantic in care traim pare doar in aparenta o astfel de masina, mecanica si lineara, dar nu este, in mod fundamental. Procesul acesta misterios prin care totul apare din ”nimic”, la fel ca toate organismele vii, indica, mai degraba, o masinarie care este construita din interiorul ei.

Stiinta vrea sa creeze un computer cuantic functional. O masinarie care foloseste direct fenomenele mecanicii cuantice in procesul de operare date. Computerele cuantice sunt diferite de cele traditionale, digitale. Computerele digitale au nevoie de date care sa fie codate, ca informatii, sub forma de biti (cifre binare). Computerele cuantice folosesc proprietatile cuantice pentru a reprezenta informatiile (datele) si pentru a opera cu ele si asupra lor. In realitate, avem deja miliarde de computere cuantice: tu si cu mine si toti oamenii suntem astfel de computere! Daca oamenii de stiinta ar reflecta putin la toate aceste aspecte, si-ar da seama ca aceste computere cuantice, pe care vor sa le creeze, exista deja si sunt chiar in fata lor.

hello

Mintea stiintifica refuza orice nu poate fi demonstrat, etichetat si clasificat. Dar comportamentul particulelor cuantice nu poate fi explicat doar in termeni stiintifici, adica in termeni mentali, cata vreme ne setam mintea sa functioneze conform principiului ca realitatea consta in lucruri, lucruri care pot fi separate in biti individuali de informatie si explicata prin principiile linear mecaniciste.

Raspunsurile mai profunde despre realitate sunt dincolo de modul linear al mintii de a gandi, de a interpreta realitatea si relatiile interumane. Mintea lineara este doar o minte limitata si egotica, care-i impune constiintei limitele sale.

Realitatea este ca Universul nu este linear, in mod fundamental. Pare astfel doar prin perspectiva noastra, prin existenta noastra fizica. Stiinta nu va fi niciodata capabila sa descopere cine suntem cata vreme continua cercetarile doar pe acest fundament linear.

Stiinta este extrem de valoroasa pentru noi, ne-a oferit tehnologia. Dar putem, oare, sa masuram succesul nostru, ca fiinte umane, doar prin progresul tehnologic? Pare absurd sa ne asteptam sa ne rezolvam toate problemele si intrebarile existentiale doar prin tehnologie. Tehnologia e extrem de limitata si e tot rezultatul unei gandiri lineare.

Ce este dincolo de mintea noastra constienta? Ce este dincolo de gandirea lineara, de perceptia lineara? Acestea sunt intrebarile fundamentale. Dar am devenit mult prea absorbiti de timp si de linearitatea lui si a evenimentelor, de modul nostru linear de a gandi absolut tot ce exista, de aceea ne scapa infinitatea posibilitatilor.

Surse: http://wokenmind.com, http://epochtimes-romania.com

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Timpul si inseparabilitatea cuantica" (2)

  1. Interesant articol, dar dacă autorul nu dă și soluții de depășire a condiției actuale în care timpul e perceput linear, nu va face o impresie durabilă.

    Apreciază

  2. […] Livia Inseparabilitatea cuantica este una dintre cele mai importante descoperiri din ultimele decenii. In […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: