Edmund Hillary (1919-2008) a fost primul om care a reusit sa escaladeze muntele Everest. Pe 29 mai 1953, Edmund a atins cel mai inalt varf de pe Terra, de aproape 8850m. Alpinistul temerar a fost rasplatit pentru eforturile sale, devenind singurul neozeelandez care a aparut, in timpul vietii, pe o bancnota de circulatie din tara sa.

„Sus, pe varful Everest, am trait un moment emotionant; acum, la coborare, imi inabus cu greu un sentiment de tristete la gandul ca totul s-a terminat.” (Edmund Hillary)

Exploratorul si-a dedicat o mare parte a vietii spre a ajuta populatia nepaleza serpa. A infiintat o organizatie non-profit, prin care a reusit sa construiasca spitale si scoli in regiuni indepartate ale Himalayei. Edmund a considerat aceasta ca fiind cea mai mare realizare a vietii sale.

”Viata omeneasca este mult mai importanta decat simplul fapt de a ajunge pe varful unui munte.” (Edmund Hillary)

everest top
In cartea sa, „High Adventure” (Marea Aventura), Hillary marturiseste ca a fost necesar sa ”creasca” el insusi, sa se dezvolte personal pentru a obtine succesul. Cu un an mai devreme de marea sa reusita, in 1952, Edmund incercase sa urce pe muntele Everest, dar esuase. Cateva saptamani mai tarziu, a fost invitat sa vorbeasca public despre aceasta tentativa. Hillary a pasit pe scena in aplauze furtunoase. Audienta admira incercarea sa de a atinge excelenta, dar Edmund Hillary se considera pe sine un esec. S-a dus langa microfon si a inaintat pana la marginea platformei. A ridicat pumnul catre o poza a muntelui si a spus cu voce tare, in fata oamenilor uimiti: ”Everestule, tu m-ai invins prima oara, dar eu te voi invinge data viitoare. Pentru ca tu ai crescut deja atat cat puteai sa cresti, dar eu inca mai cresc!”

Dupa ce a reusit sa cucereasca Everestul, Edmund Hill a marturisit, intr-o declaratie devenita celebra: ”Nu cucerim muntii, ci pe noi insine.”

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Povestea primului om care a cucerit Everestul" (1)

  1. […] Livia Edmund Hillary (1919-2008) a fost primul om care a reusit sa escaladeze muntele Everest. Pe 29 mai […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: