Poate cea mai importanta intrebare, din toate timpurile, este: ce ni se intampla cand murim? Religiile sau orientarile spirituale sunt convinse de natura eterna a sufletului, dar e nevoie de multa credinta ”oarba” ca sa accepti ideea vietii de dupa moarte, fara nicio dovada. O minte stiintifica nu poate crede asa ceva si i se pare mai rezonabil sa se intrebe: ce i se intampla constiintei noastre dupa moartea clinica?

O echipa de cercetatori de la Universitatea Southampton din Marea Britanie a realizat recent unul dintre cele mai ample studii intreprinse vreodata pe aceasta tema. Concluzia: constiinta si luciditatea persista dupa moartea fizica. Asta inseamna ca trupul si constiinta fac echipa, iar momentul despartirii lor e ceea ce numim noi moarte.

”Oamenii de stiinta de la Universitatea Southampton au petrecut 4 ani studiind peste 2000 de oameni care au suferit atacuri de cord, in 15 spitale din Marea Britanie, SUA si Austria. Si au descoperit ca aproape 40% dintre persoanele care au supravietuit au descris un fel de stare de constiinta, pe care o avusesera pe durata mortii lor clinice, pana cand inimile lor au fost resuscitate.”

Suntem obisnuiti sa consideram o astfel de experienta ca fiind una din apropierea mortii, asta avand prea putina valoare stiintifica, fiindca astfel de experiente, prin insasi natura lor, sunt extrem de subiective si imposibil de validat. Echipa de cercetatori a abordat obiectiv relatia minte/constiinta. Dr.Sam Parnia, seful echipei, a declarat intr-un interviu: ”Dovezile de pana acum indica faptul ca, in primele minute de dupa moarte, constiinta nu este anihilata. Nu stim daca dispare dupa aceea, dar imediat dupa moarte nu se pierde. Stim ca, daca inima si-a incetat bataile, creierul nu poate functiona. Insa, in acest caz, constiinta pare sa fi continuat sa functioneze pana la 3 minute din clipa in care inima a incetat sa bata, chiar daca, in mod normal, creierul se opreste la 20-30 de secunde dupa ce se opreste inima. Acest lucru este important, cata vreme s-a presupus adesea faptul ca experientele din apropierea mortii ar fi mai degraba halucinatii sau iluzii, avand loc fie inainte ca inima sa se opreasca, fie dupa ce inima a reinceput sa bata, aceste experiente nefiind corelate cu momentele exacte cand inima se oprise. Asadar, amintirile detaliate ale constiintei vizuale, in acest caz, sunt reale, dovedite de o sincronizare verificata.”

decorporalizare

Cercetatorii recunosc faptul ca inca nu stiu ce i se intampla constiintei dupa moarte, chiar daca studiul acesta ofera dovezi concrete ca o anumita parte a constiintei poate supravietui cel putin in primele minute ale mortii fizice, pastrandu-si suficienta luciditate de a putea observa, cumva, corpul fizic decedat si ce se afla imprejurul sau, in momentele premergatoare resuscitarii.

”Am studiat 2060 de pacienti cu atac de cord. Dintre acestia, 330 au supravietuit si 140 au spus ca au fost partial constienti inainte de resuscitare”, a declarat Dr.Sam Parnia. ”Probabil ca mai multi pacienti au avut activitate mentala, initial, dar nu si-au amintit-o, fie din cauza efectelor (mortii clinice) asupra creierului sau a sedativelor, care afecteaza memoria. Un pacient din cinci a declarat ca a fost cuprins de un sentiment neobisnuit de pace, in timp ce unul din trei a spus ca timpul incetinise sau se accelerase. Unii si-au amintit ca vazusera o lumina puternica, o scanteie aurie sau un soare stralucitor. Altii au povestit ca au simtit frica sau senzatia de inec, ca si cum ar fi fost trasi intr-o apa adanca. 13% dintre pacienti au zis ca s-au simtit separati de corpurile lor si ca perceptiile lor devenisera mai profunde.”

Acest studiu reprezinta o dovada stiintifica a supravietuirii constiintei dupa moartea clinica. Desi nu este concluziva, cercetarea deschide calea catre o intelegere mai larga a relatiei dintre corp si spirit. Stiinta si spiritualitatea se apropie astfel de un punct comun, mai repede ca niciodata.

Surse:

http://www.telegraph.co.uk/news/science/science-news/11144442/First-hint-of-life-after-death-in-biggest-ever-scientific-study.html

Consciousness after clinical death. The biggest ever scientific study published

http://themindunleashed.org/2015/08/new-research-confirms-consciousness-survives-the-death-of-the-body.html

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Stiinta a dovedit: constiinta supravietuieste mortii" (2)

  1. […] de diverse cai spirituale. O echipa de cercetatori chiar a reusit recent sa demonstreze ca exista constiinta dupa moarte, dupa ce creierul nu mai functioneaza. Poate ca e un pas mic pentru stiinta, dar e cu siguranta un […]

    Apreciază

  2. […] Livia Poate cea mai importanta intrebare, din toate timpurile, este: ce ni se intampla cand murim? […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: