Empatia

A fi empatic inseamna sa te poti pune in locul celuilalt, sa fii deschis si sa te conectezi la ce simte altul ca si cum ai sterge separarea celor doua individualitati. Empatia joaca un rol extrem de important in cresterea si educatia copiilor. Daca li se ofera empatie, copiii capata incredere in parinti, le pot impartasi ce simt fara teama de a fi criticati sau dezaprobati.

Studiile facute de Marian Radke-Yarrow si Carolyn Zahn-Waxler, de la Institutul National de Boli Mintale din SUA., arata ca o mare parte din comportamentele empatice au o stransa legatura cu disciplina impusa de parinti copiilor. S-a constatat ca sunt empatici acei copii a caror disciplina presupune atragerea atentiei asupra faptului ca prin comportamentul lor ii afecteaza pe altii, nu prin existenta lor, prin intreaga lor fiinta. De exemplu: ”Uite ce tare ai suparat-o”, in loc de “Urat din partea ta” sau ”Esti rau”.

De asemenea, copiii carora li se impune de catre parinti sa fie mereu buni, cu orice pret, sa nu-si manifeste pornirile interioare, agresivitatea naturala, sa nu raspunda, sa nu reactioneze precum simt, li se inhiba totodata si capacitatea de a empatiza. Fiind siliti sa nu-si poata experimenta emotiile negative, acesti copii devin incapabili sa manifeste empatie pentru emotiile negative ale altora.

Creierul este conceput sa fie empatic, suntem echipati cu empatie ca dat biologic. De exemplu, o fetita de doar noua luni, care a vazut un copil cazand, a izbucnit in lacrimi si s-a tarat sa fie alinata de mama ei ca si cum ea s-ar fi lovit. Un alt baietel, care avea un an si trei luni, s-a dus sa-si ia ursuletul de la prietenul lui, care plangea, si fiindca prietenul a continuat sa planga, baietelul i-a dat inapoi ursuletul care-i asigura securitatea.

Psihologii au constatat ca sugarii reactioneaza cu multa intelegere la suferinta altcuiva, chiar inainte de a-si da seama ca ei exista practic separat. Sau tocmai din acest motiv. La cateva luni de la nastere, sugarii reactioneaza la orice li se intampla celor din jurul lor, ca si cum li s-ar intampla lor, plangand atunci cand vad un alt copil cu lacrimi in ochi. Bebelusii sunt ca un burete al emotiilor celor din jur, simt si absorb emotiile parintilor si ale persoanelor din jur.

creation of adam

In 1920, E.B. Titchener, un psiholog american, a sustinut teoria conform careia empatia, cuvant care isi are origine in limba greaca (empatheia) si care se traduce prin “a se simti in”, isi are baza intr-un fel de imitatie fizica (sau imitatie motorie) a nefericirii altora, ceea ce evoca aceleasi sentimente in persoana respectiva. Aceasta mimare motorie dispare din comportamentul copiilor in jurul varstei de 2 ani, cand isi dau seama ca durerea altcuiva este diferita de durerea proprie si sunt in stare sa se relaxeze. In aceasta faza de dezvoltare, copilul incepe sa faca distinctie intre cei din jurul lui in raport cu sensibilitatea personala si cu necazurile emotionale ale altora.

Leslie Brothers, psihiatru la Institutul de Tehnologie din California, a studiat biologia empatiei si a publicat rezultatele acestor cercetari in 1989. Analizand atat descoperirile neurologice cat si studiile comparative pe animale, omul de stiinta a evidentiat faptul ca nucleul amigdalian si legatura dintre acesta si zona asociata a cortexului vizual constituie cheia circuitului de care este legata empatia.

Cu alte cuvinte, nu poti fi sau deveni empatic daca nu privesti celalalt om, daca nu stabilesti si nu mentii contactul vizual. Oamenii capabili sa manifeste empatie sunt, in primul rand, prezenti , adica nu-l asculta pe celalalt cu spatele intors sau in timp ce fac altceva. Prima manifestare de deschidere este contactul vizual, astfel omul incepe sa se conecteze la celalalt si sa simta prin prisma celuilalt. Asa este programat creierul sa functioneze.

Creierul transpune ascultarea activa si la nivel motric. In urma contactului vizual si al ascultarii active, neuronii oglinda ne determina sa imitam gesturile sau pozitia celeilalte persoane, iar aceasta simte astfel faptul ca suntem conectati la ea, se relaxeaza, se simte respectata si in siguranta si se deschide cu mai multa incredere. Sincronizarea faciliteaza transmiterea dispozitiilor sufletesti si a emotiilor. Aceasta sincronizare se numeste raport si nu este posibila decat daca persoana care asculta este conectata vizual cu persoana pe care o asculta.

Atunci cand cele mai profunde nevoi ale noastre ne sunt afectate (nevoia de a fi iubiti, de a ne simti respectati, de a nu fi parasiti sau lipsiti de afectiune), reactionam ca si cum ar fi o chestiune de supravietuire. Nivelul de inteligenta nu ne ajuta prea mult atunci cand ne simtim supravietuirea in pericol si nu ne ajuta nici sa fim empatici. Ba chiar exista indivizi care au un grad foarte sporit de inteligenta si care pot fi totodata foarte insensibili. Inteligenta nu asigura nicidecum succesul in relatiile interumane, dimpotriva. Unii dintre cei mai inteligenti oameni, chiar genii, aveau tendinte sporite de autoizolare si dificultati de relationare. Capacitatea de a gestiona emotiile celorlalti, de a empatiza, reprezinta esenta artei de a manevra pozitiv relatiile interumane. Acolo unde inteligenta separa, empatia reuneste.

La polul opus empatiei este psihopatia, o tulburare de personalitate caracterizata prin comportament antisocial, capacitate redusa de a simti remuscare si autocontrol comportamental redus. Neurologul Ricardo de Oliveira-Souza considera ca psihopatia este o tulburare a creierului moral, unde se inregistreaza o reducere a materiei cenusii de pe axa fronto-temporo-limbica.

S-a constatat ca persoanele psihopate au abilitatea de a empatiza cognitiv si motor, insa empatia emotionala este profund deteriorata, ceea ce contribuie la lipsa remuscarilor in timpul si in urma manifestarii comportamentelor agresive, vatamatoare pentru ceilalti. Cercetarile au ajuns la concluzia ca persoanele suferinde de aceasta patologie sunt capabile sa inregistreze emotiile celorlalti si le recunosc, dar au o capacitate redusa de a le experimenta pe propria persoana.

Doctorul Kiehl este unul dintre cercetatorii americani de elita care studiaza psihopatia, o boala psihica care abia in urma cu 30 de ani a inceput sa fie analizata. Psihopatia inseamna lipsa de empatie, de remuscare si de rusine, un psihopat fiind o persoana care nu simte mustrari de constiinta atunci cand ii face rau altui om.

Doctorul Kiehl a studiat cazul lui Brian Dugan, un criminal care a violat si a omorat doua fetite de sapte ani si o asistenta medicala in varsta de 27 de ani, potrivit BBC. ”Dugon chiar nu poate concepe faptul ca le-a facut rau unor oameni. Atunci cand vorbeste despre crimele comise, e ca si cum ti-ar spune ce a mancat la micul dejun”, spune medicul Kent Kiehl.

Cu cat empatia lipseste mai mult, cu atat individul se separa de oameni si de lume, isi delimiteaza egotic si poate chiar defensiv propria fiinta, devenind din ce in ce mai absent, insensibil si deficitar din punct de vedere emotional. Inchiderea si separarea pot conduce la tulburari psihice, la un comportament rece, dominator, agresiv, violent si lipsit de remuscare, putand degenera in boala psihica.

Rolul empatiei este depasirea delimitarilor personale si deschiderea catre perspectiva celorlalti. Empatia contine o inalta componenta morala, potrivit principiului ”Ce tie nu-ti place, altuia nu-i face”. Recompensa empatiei este de ordin moral, afectiv, relational si social. Capacitatea de manifestare a empatiei poate determina gradul de adaptabilitate psiho-sociala. Relatiile interumane sunt facilitate si depind de capacitatea de a empatiza. Componenta spirituala a omului nu se poate constientiza si manifesta prin intermediul inteligentei, ci prin intermediul empatiei.

”Caci asta e iubirea cea mai mare,
Sa vezi cu ochii celuilalt adanc,
Iar, cand nu e cu tine si te doare,
Sa-i simti in ochii tai pe-ai lui cum plang.
…Si poate ca aceasta e iubirea,
Nu numai gelozie si asalt,
Ci sa-ti modifici intr-atat privirea
Incat sa vezi la fel cu celalalt.”
(Adrian Paunescu – „Adanca privire”)

Surse:

http://psihologiepentruviata.ro

http://www.psiholistic.ro

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Empatia" (1)

  1. […] Livia A fi empatic inseamna sa te poti pune in locul celuilalt, sa fii deschis si sa te conectezi la ce […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: