O rugaciune pentru pace

Mirabai Ceiba e un duo muzical, format din Angelika Baumbach din Mexic (voce si harpa) si Markus Sieber din Germania (chitara si voce). Muzica lor este dedicata spiritualitatii, multe melodii fiind versuri cantate ale poetului mistic Rumi. Una dintre acestea este ”Har Mukanday”, mantra eliberarii. Mantra completa este Har Har Mukanday. Har inseamna Dumnezeu, Infinit Creator, iar Mukanday inseamna eliberarea sinelui. Aceasta mantra elibereaza omul de blocajele sale, care il inlantuie, transforma provocarile in sanse si inlatura teama. Pe scurt, mantra se traduce astfel: ”Creatorul Infinit ma elibereaza.”

Har-Mukanday

Iata cateva pasaje dintr-o scrisoare a duo-ului Mirabai Ceiba despre aceasta melodie si videoclipul sau, scrisoare numita ”Har Mukanday, o rugaciune pentru pace”:

”Acum 5 ani, Kathi von Koerber, dansator si regizor al videoclipului ”Har Mukanday” ne-a vizitat in comunitatea noastra din Mexic, pentru a ne introduce intr-un retreat (refugiu spiritual) de dans, de 10 zile, o forma de dans japonez, numit Jinen Butoh, creat de Atshushi Takenouchi. Aceasta intalnire ne-a deschis poarta unui taram mai frumos si mai profund in calatoria noastra spirituala si artistica. Vechiul cuvant japonez, Jinen, exprima perceptia Universului fara separarea dintre om, natura si Dumnezeu. Am inteles ca in Jinen Butoh totul vibreaza si isi danseaza propriul dans, ca o expresie a energiei universale divine. Ne alaturam, prin dansul nostru, la tot ceea ce este viu si danseaza deja. Fluxul etern al Universului misca dansatorul, care se abandoneaza, gol (in interior) si deschis, fortelor naturii.

Mama Natura este cea mai pura si clara forma de libertate si de armonie, prin ea insasi, acolo unde nimic nu poate trai fara tot restul, iar totul coexista prin fiecare, ca intr-un frumos si infinit dans al Creatiei si al Creatorului.

Har Mukanday este mantra care invoca aspectul eliberator al lui Dumnezeu, iar cand am gasit poemul lui Rumi si l-am inclus in mantra, am simtit cum completeaza perfect spiritul melodiei, cerand eliberarea de tot ceea ce ne desparte de natura noastra autentica, de adevarata noastra esenta. ”Take from me what I want, take from me what I do, take from me what I need, take from me everything, that takes me from You. Fill me with your love, liberate my soul.” (”Ia de la mine ceea ce eu imi doresc, ia de la mine ceea ce fac, ia de la mine ceea ce eu am nevoie, ia de la mine tot, tot ce ma indeparteaza de Tine. Umple-ma cu dragostea ta, elibereaza-mi sufletul.”)

Rolurile pe care toti patru le-am jucat in acest videoclip pot fi interpretate ca si cum noi doi (Angelika si Markus) reprezentam existenta umana de pe acest Pamant, cu dorul unimii si, in acealasi timp, cu bucuria si extazul de a trai si de a experimenta. Dansul lui Kathi si Atsushi reprezinta Spiritul, care este liber si nedivizat. Scena cu noi doi a fost filmata la Iztaccihuatl, intr-un loc numit ”La Joya” (Perla), la 4115m altitudine, de unde puteam vedea Popocatepetl foarte aproape, al doilea cel mai inalt munte din Mexic (5426m). Sa fim sus, in munti, in aerul rarefiat, sa cantam aceste versuri, simteam totul ca fiind foarte real, muntii te fac sa te simti atat de mic, atat de gol in fata acestei forme perfecte, a acestei maretii a Creatiei, si ne-au oferit sansa de a observa la ce nivel mic avem tendinta de a ne construi lumea, sufocand fiinta noastra frumoasa si puternica. Uneori, tot ce avem nevoie e sa vedem lumea din jur, cu miile sale de culori, care ne taie respiratia, si sa ne amintim (cine suntem). Vrem sa dedicam acest videoclip Mamei Pamant si tuturor vietuitoarelor sale. Fie ca Ea sa ne atinga pe toti cu frumusetea ei si sa ajunga la noi, in profunzimea din interiorul nostru, astfel incat noi sa putem servi planeta aceasta cu iubire si devotament.

Cu recunostinta,
Markus si Angelika”

Copyright Logo Livia Bonarov 2016

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "O rugaciune pentru pace" (2)

  1. Pacea adevarata si fericirea o gasim cand ne aruncam
    In bratele Creatorului

    Apreciază

  2. […] Livia Mirabai Ceiba e un duo muzical, format din Angelika Baumbach din Mexic (voce si harpa) si Markus […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: