Brainiac

Testul IQ Mensa

Un amic mi-a recomandat un test IQ, format din 24 de intrebari. Am reusit sa obtin rezultatul 126, dar amicul parea dezamagit fiindca nu obtinusem minim 131. Spre hazul amandurora, am observat ca rezultatul meu reprezinta maximumul care poate fi obtinut in urma acestui test. Cu exceptia a 3-4 itemi, la care am gandit un pic mai mult, mie mi s-a parut chiar foarte simplu testul. Cei care reusesc sa obtina rezultatul maxim la acest test se pot programa la Mensa, pentru un alt test, iar daca obtin un rezultat de peste 131, in urma noului test, se pot inscrie in respectiva asociatie.

rezultat test

Testul balerinei

Priviti imaginea animata de mai jos, timp de 30 de secunde, si observati in ce parte se invarte balerina. In sensul acelor de ceasornic (spre dreapta) sau in sens invers acelor de ceasornic (spre stanga)?

Balerina a fost creata de designerul japonez Nobuyuki Kayahara. Testul a fost intens distribuit si s-a spus ca ar arata ce emisfera cerebrala folosim preponderent. Multa vreme, eu n-am reusit s-o vad invartindu-se decat in partea dreapta, apoi am fost surprinsa s-o pot vedea rotindu-se in ambele sensuri. Ba chiar am descoperit ca pot s-o vad rotindu-se in ce sens vreau.

Conceptul despre cele doua emisfere cerebrale fost creat in anii ’60, cand Roger Sperry, neuropsiholog si neurobiolog, castigator al Premiului Nobel, a studiat pacienti bolnavi de epilepsie, care aveau excizata chirurgical conexiunea nervoasa dintre cele doua emisfere ale creierului. Sperry a descoperit ca emisfera stanga este asociata cu ratiunea, cu intelectul, iar emisfera dreapta parea “nearticulata, dar binecuvantata cu deosebite abilitati spatiale”, precum declara omul de stiinta. Sperry a mai descoperit ca, in cazul unui individ caruia ii lipsea o emisfera cerebrala, cealalta emisfera de care dispunea era capabila, intr-o anumita masura, sa proceseze ceea ce tinea de emisfera lipsa. Creierul, chiar si sectionat, are capacitatea de a invata singur, de a suplini ceea ce-i lipseste propriu-zis.

De-a lungul timpului, diverse cercetari neurostiintifice, care au studiat modul in care se activeaza diferite zone ale creierului in timp ce o persoana face anumite activitati, folosind tehnologii precum scanarile prin rezonanta magnetica, au aratat ca emisfera cerebrala stanga este responsabila de logica, de limbaj, de stiinte si de pragmatism, iar emisfera dreapta tine de partea creativa, artistica, de spiritualitate, de perceptie spatiala si de asumarea de riscuri.

Activitatile mentale complicate solicita ambele emisfere cerebrale. Michael O’Boyle, psiholog la Universitatea din Melbourne, Australia, a descoperit ca studentii cei mai talentati la matematica nu isi foloseau exclusiv emisfera cerebrala stanga, dimpotriva. Isi foloseau ambele emisfere. Se pare ca asta face diferenta dintre un om inteligent, studios, care invata bine, si un om talentat, inclusiv in domenii stiintifice. Studiile cerebrale imagistice au descoperit ca nici emotiile nu sunt procesate exclusiv de partea dreapta a creierului. Emotiile activeaza zone din ambele emisfere cerebrale. Se spune ca geniile sunt capabile sa-si sincronizeze si sa-si foloseasca preponderent ambele emisfere cerebrale.

Steven Novella, neurolog la Yale University School of Medicine, autor al blogului NeuroLogica, e de parere ca testul balerinei este doar o iluzie optica, precum cubul Necker. Cand creierul nostru proceseaza imagini vizuale, spre a-si forma o imagine despre lume si realitate, el e nevoit sa faca presupozitii. Balerina este o imagine bidimensionala (2D), care se roteste inainte si inapoi, insa creierul nostru o proceseaza ca fiind un corp tridimensional (3D), in miscare. Alte iluzii optice interesante gasiti aici.

Copyright Logo Livia Bonarov

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Brainiac" (1)

  1. […] Livia Testul IQ Mensa Un amic mi-a recomandat un test IQ, format din 24 de intrebari. Am reusit sa obtin […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: