Cautarea spirituala

Ce inseamna a fi cautator spiritual? Inseamna a constientiza faptul ca esti mai mult decat corpul tau, decat CV-ul tau, decat ceea ce ai facut in viata. Majoritatea oamenilor inteleg sa ”cunoasca” un om prin raspunsuri la intrebari de genul: Cum il cheama? Cati ani are? Cu ce se ocupa, ce munceste, cat castiga? Unde locuieste, cate camere are? E casatorit? Are copii? Ce a facut la viata lui? De regula, raspunsurile la aceste intrebari par suficiente ca un om sa pretinda ca incepe sa cunoasca un alt om. Nimic mai fals.

Nikola Tesla spunea ca daca vrei sa cunosti secretele Universului, trebuie sa gandesti in termeni de energie, frecventa si vibratie. Un om este un intreg Univers. In perpetua schimbare. Un Univers de ganduri, de simtiri, in primul rand. Nu ajunge o viata sa cunosti si sa experimentezi un Univers. Cum sa pretinzi ca l-ai putea cunoaste dupa cateva indicii de natura sociala? Cum imi place mie sa spun, ceea ce vor oamenii sa afle, in primul rand, e daca un om e aliniat si da bine la ordinea sociala. Nu cine este, ce face. Dar daca stim unde se afla Luna, asta nu inseamna ca am si pasit pe ea.

Cautarea spirituala e un demers de inversare a prioritatilor, de la a face, la a fi. E un demers de constientizare, de intoarcere catre sine. E un proces prin care omul doreste sa se cunoasca pe sine. Simte ca e mai mult decat carne si oase, mai mult decat un cod numeric personal, mai mult decat o data de nastere si de moarte. Prin fiecare noua confruntare sincera si deschisa cu sine insusi, omul descopera cine este.

Prin acceptarea responsabila a ceea ce descopera ca este, omul se poate transforma in ceea ce doreste sa fie. Nu mai traieste la intamplare, in voia sortii. Problema e ca oamenii doresc sa acumuleze ceva, nu sa fie. Atunci cand omul doreste sa devina un instrument prin care se manifesta divinitatea, aici si acum, vibratia lui creste. Aceasta crestere vibrationala reprezinta, de fapt, evolutia spirituala.

Fiindca noi nu evoluam, practic si propriu-zis, nicaieri. Nu ne cresc aripi, decat la modul figurat. Evolutia spirituala nu consta in diplome, nu inseamna ca am citit mai mult, ca am simtit mai mult sau ca suntem consumatori de citate interesante si inteligente. Inseamna ca suntem capabili sa ne asumam responsabilitatea de a da ochii cu noi insine. Inseamna ca, dupa ce am facut asta, o si putem duce. Ca s-o putem transforma.

Experientele ajuta, dar nu sunt suficiente. Fiindca experientele sunt sedimentate in ego. Ego-ul, acea falsa fiinta, care credem ca suntem, reprezinta suma intrebarilor de mai sus, de ordine sociala. Oamenii care se feresc de experiente, in mod inconstient, se feresc sa-si cunoasca ego-ul. Oamenii care functioneaza doar pe baza de experiente, pe care nu le constientizeaza responsabil, doar isi exploreaza ego-ul. Oamenii hiperactivi, care concep existenta doar ca pe a face musai ceva, se feresc de contactul cu ei insisi, fiindca nu pot duce aceasta vedere la fata. Fara ea, nu e posibila nici schimbarea la fata.

contactul cu sinele

Pasul decisiv catre o viata spirituala este transcenderea ego-ului. Un exemplu simplu: ai o masina. O tii inchisa in garaj, o lustruiesti si te bucuri ca o ai. N-o scoti la plimbare, ca sa n-o strici. Vrei s-o pastrezi ca noua, desi nu asta e rostul ei. Cata vreme n-o folosesti, n-ai sa stii ce este ea capabila si nici ce esti tu capabil, in calitate de sofer. Dupa ce o testezi, abia atunci iti dai seama unde si cum poate sa te duca, poti estima cat mai bine in ce fel iti poate servi. Dupa ce te testezi si pe tine, in calitate de sofer, poti sa-ti dai seama pana unde si cum poti merge prin viata. Daca alegi sa injuri la volan, daca vrei sa fii primul in trafic, daca vrei doar sa mergi sau daca poti sa te bucuri de drumul catre destinatie.

Jim Carrey spunea ca isi doreste ca toti oamenii sa aiba bani, sa aiba succes si sa fie faimosi, ca sa afle ca nu acesta este raspunsul. Raspunsul evolutiei lor spirituale. Cine se blocheaza la nivel de dorinta materiala se blocheaza in rapacitatea ego-ului. Nu-i nimic de cules de acolo, decat tot ceea ce poti pierde si tot ceea ce te poate face si mai nefericit decat daca n-ai avea. Numai dupa transcenderea ego-ului putem vorbi, intr-adevar, despre spiritualitate.

A fi spiritual nu inseamna a-ti nega nevoile firesti, ci a nu le ridica a rang de scop sau de virtute. Inseamna a nu pierde din vedere scopul cel mai important: cautarea adevarului. Iar acest adevar ultim e raspunsul la intrebarea: cine sunt?

Maturitatea spirituala nu poate fi atinsa fara meditatie/rugaciune. La fel cum exercitiile zilnice de gimnastica ajuta la obtinerea unui tonus fizic, la fel meditatia contribuie la mentinerea tonusul spiritual. De cate ori n-ati atins o stare de beatitudine, de extaz, de fericire? Cat de usor ati pierdut-o? Ca pe un fum… Rostul meditatiei si al rugaciunii este tocmai acesta: de a ridica si de a mentine vibratia macar la cotele bucuriei de a fi.

Suntem foarte usor influentabili de energiile de joasa vibratie, care ne pot purta extrem de rapid, ca intr-un vertij, inapoi, catre nefericire. Oare nu ne curatam trupul zilnic de murdaria acumulata? La fel e necesar sa ne curatam si interior, sa ne purificam energia, prin rugaciune sau meditatie. Fara dusul asta spiritual, sa nu ne miram ca redevenim coplesiti de problematica si contextul nostru existential, in care ni se pare uneori ca nu mai razbatem, iar sclipirea bucuriei pare ca se stinge atat de usor.

Nu e posibila evolutia spirituala, adica ridicarea vibratiei, fara a renunta la un regim alimentar bazat pe carne si pe oua. Cand incetezi sa fii un cautator spiritual si devii un om spiritual, nu mai ai nevoie sa mananci viata, fiindca esti viata. Te hranesti din propria bucurie si din contactul cu tine si cu existenta mai mult decat te hranesti cu alimente. Incepi sa te hranesti cu energie de la sursa. E ca si cum nu mai ai nevoie sa functionezi pe baza de baterii reincarcabile, fiindca ai descoperit priza.

Oamenii sunt adesea debusolati si chiar necajiti cand vine vorba despre renuntarea la carne si la oua. Inteleg prin asta o reprimare. La fel inteleg toate asa-zisele restrictii, de ordin moral, pe care le predica diversele orientari spirituale sau religii.

Moralitatea nu este ceva ce omul isi poate impune sau ceva ce poate mima. Ori esti moral, ori nu esti. E de la sine, provine din ceea ce esti, nu invers. Omul nu devine moral prin constrangere. Simtul moral vine din interior si el este o componenta a felului de a fi al omului, nu poate fi nici impus si nici falsificat. La fel si regimul alimentar si dorinta de a medita. Omul nu si le poate impune si degeaba ar incerca sa se sileasca sau sa fie ipocrit. Cu cat va incerca sa-si impuna mai mult, cu atat mai mult va esua si cu atat mai puternice ii vor deveni fostele obisnuinte. Aceste porniri spirituale vin de la sine, din interiorul omului.

Cand omul isi schimba vibratia, i se schimba si perceptia. De aceea, oamenilor cu adevarat spirituali nu numai ca nu le lipsesc carnea, ouale, sexul de ocazie, nici macar nu le trebuie. Pur si simplu nu simt nevoia de asa ceva si sunt fericiti astfel, nu invers. Nu percep nicidecum o lipsa sau o renuntare, asa le place sa fie, asa se simt bine, pur si simplu. Fiindc ei nu se mai hranesc din asa-zisele bucurii materiale, ci direct de la sursa. Cu atat mai mult apreciaza la maxim micile bucurii, insa nu mai sunt dependenti de ele, ci detasati. Un om spiritual e fericit, in primul rand, prin sine. Prin conexiunea sinelui sau cu existenta. Cand, prin existenta, intelegem tot ceea ce este, abia atunci incepem sa vorbim despre Dumnezeu.

Copyright Logo Livia Bonarov

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Cautarea spirituala" (1)

  1. […] Livia Ce inseamna a fi cautator spiritual? Inseamna a constientiza faptul ca esti mai mult decat corpul […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: