Iubirea de la radacini

”Toti parintii isi fac sperante si prin aceste sperante isi distrug copiii. Trebuie sa te eliberezi de parinti. Asa cum, intr-o zi, iesi din pantecul mamei. Dupa noua luni, copilul isi paraseste mama. Oricat de golita s-ar simti, copilul trebuie sa paraseasca trupul ei. Vine si o alta zi in viata, cand copilul va parasi asteptarile parintilor. De-abia atunci, pentru prima oara, va deveni o fiinta cu propriile drepturi, pe propriile picioare. Atunci va deveni cu adevarat liber. Daca parintii sunt atenti si intelegatori, isi vor ajuta copilul sa devina liber cat mai repede. Nu-l vor conditiona pentru a-l folosi, ci il vor ajuta sa traiasca in iubire. Asa se va naste o lume noua, in care oamenii vor munci din iubire. Tamplarul va munci pentru ca iubeste lemnul. Profesorul va preda pentru ca iubeste invatatura. Cizmarul va face pantofi pentru ca-i place meseria. Dar acum se intampla ceva foarte neclar. Cizmarul a devenit chirurg, iar chirurgul a devenit cizmar. Amandoi sunt furiosi. Tamplarul este politician, politicianul este tamplar. Si ei sunt furiosi. Toata existenta pare sa fie furioasa. Uitati-va in jur, la fetele oamenilor: unul e mai furios decat altul. Fiecare pare a nu fi acolo unde trebuie. Niciunul nu se simte implinit, nu-si simte utilitatea, si acest lucru il obsedeaza.

Parintii intotdeauna spera, iar sperantele lor devin otravitoare. Eu va spun: iubiti-va copiii si dati-le sentimentul ca au fost doriti asa cum sunt. Ei n-au venit pe lume ca sa va indeplineasca voua dorintele. Daca vor face un lucru sau altul, nu trebuie sa va zdruncine dragostea pe care le-o purtati. Aceasta este neconditionata. Atunci va aparea o lume complet noua. Oamenii se vor indrepta automat spre lucrurile care le plac, isi vor gasi calea spre a se implini. Doar daca esti implinit, daca ceea ce faci nu este numai o profesie, ci vocatia ta, chemarea ta, doar atunci vei putea avea fata de parinti sentimente pozitive. In caz contrar, ei sunt cauza existentei tale mizerabile. Nu le poti fi recunoscator si nici nu ai pentru ce. Numai implinit vei fi recunoscator. Iar implinirea e posibila numai daca nu vei deveni un obiect. Trebuie sa devii o persoana. Trebuie sa devii o valoare in sine. Destinul tau este sa devii un om implinit.

baby hand

Tatal insista: ‘Trebuie sa ma iubesti, sunt tatal tau’, iar copilul trebuie sa se prefaca. De fapt, nu-i obligatoriu sa-si iubeasca nici mama. Este un lucru natural ca mama sa aiba un sentiment instinctiv de iubire pentru copilul ei, dar invers nu este neaparat la fel de valabil. Copilul nu-si iubeste mama din instinct. Ca are nevoie de mama este altceva, ca se foloseste de mama este, iarasi, cu totul altceva. Dar nicio lege a naturii nu spune ca trebuie sa o iubeasca. O place pentru ca il ajuta, pentru ca fara ea nu se poate descurca. Asa ca ii este recunoscator si-i poarta respect, ceea ce e normal. Dar iubirea este cu totul altceva.

Iubirea curge in jos, de la mama la copil, si nu invers. Lucrurile sunt simple: iubirea copilului este pentru el insusi, iar atunci cand va creste, va fi pentru copilul lui, nu invers. Gangele curge spre ocean, nu invers, spre izvoare. Mama este izvorul, iar iubirea curge catre generatia noua. A o intoarce este un act fortat, nenatural, nebiologic.

Copilul trebuie sa se prefaca, pentru ca mama spune: ‘Sunt mama ta, trebuie sa ma iubesti’. Si atunci ce face copilul? Se preface, si astfel devine politician. Fiecare copil devine un politician inca din leagan. Cand intra mama in camera, zambeste ca un veritabil presedinte american. Trebuie sa zambeasca chiar daca nu simte bucurie. Deschide gura, isi misca buzele. Acest lucru il ajuta, e o metoda de supravietuire. Iubirea e falsa. Si, cand ai gasit cea mai ieftina si mai mecanica forma de iubire, e greu s-o mai descoperi pe cea ideala, originala, autentica.

Apoi, trebuie sa-ti iubesti surorile, fratii, neamurile… fara un motiv anume. De fapt, cati isi iubesc sora si pentru ce? Acestea sunt doar idei facute sa tina familia unita.

Tot acest proces de falsificare te aduce la un moment dat in punctul de a te indragosti tot printr-o falsa iubire. Ai uitat ce e iubirea. Te indragostesti de culoarea parului cuiva. Ce are asta cu iubirea? Dupa doua zile, nici n-o mai vezi. Te indragostesti de o forma a ochilor sau a nasului. Dar, dupa luna de miere, toate astea te vor plictisi. Si atunci va trebui sa te descurci cumva. Cum? Mintind, inseland. Spontaneitatea ta e otravita, altfel n-ai putea sa te indragostesti pe bucati. Iar tu nu vezi decat partile. Daca te intreaba cineva de ce iubesti o anumita femeie sau un anumit barbat, vei raspunde: ‘Pentru ca e atat de frumoasa!’ ori ‚’Imi plac ochii lui, parul, proportiile corpului’ sau mai stiu eu ce… Toate astea sunt prostii. Aceasta iubire nu este profunda si nu are valoare. Nu va deveni intimitate deplina. Nu va dura o viata, se va usca foarte repede, pentru ca este superficiala. Aceasta iubire nu este izvorata din inima, ci e doar un fenomen al mintii. Poate ca arata ca o actrita si de aceea iti place de ea, dar a placea nu e totuna cu a iubi. Iubirea este un fenomen diferit, nedefinit, misterios.

Am fost intrebat daca n-ar trebui sa iubim cat de mult putem. Credeti ca iubirea e totuna cu a munci pana cazi lat? Aici nu este vorba de ceva ce ’trebuie’ sa faci, ci de un fenomen al inimii. Este transcenderea mintii si a corpului. Nu este proza, ci poezie. Nu este matematica, ci muzica. Nu o faci, esti ea. Iubirea nu se face, ea este. Toti acesti ’trebuie’ apasa greu asupra spontaneitatii tale. Iubirea nu ’trebuie’, ea nu poate fi comandata. Nu te poti forta sa iubesti cat de mult poti. Exact asta incearca oamenii sa faca si de aceea lipseste iubirea din lume.”

(Osho – ”Cartea despre barbati”)

Anunțuri

Comments on: "Iubirea de la radacini" (1)

  1. […] Livia ”Toti parintii isi fac sperante si prin aceste sperante isi distrug copiii. Trebuie sa te […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: