Povestea Sonatei Lunii

Noaptea trecuta a avut loc un eveniment astronomic rar: super Luna si eclipsa de Luna, simultan. Acest eveniment m-a dus cu gandul la celebra ”Sonata a Lunii”, compusa de geniul surd, Beethoven. Povestea ”Sonatei Lunii” a fost relatata de muzicianul Enrique Baldovino.

Cine n-a avut vreodata un moment de mare durere?
Cine n-a simtit dorinta de a renunta, la un moment dat?
Cine nu s-a simtit singur, extrem de singur, si n-a avut senzatia de a-si fi pierdut speranta?

Fiecare om are momentele sale de singuratate si de adanca amaraciune. Depinde cum si in ce le transforma. Unii oameni au fost capabili sa-si transforme cele mai mari dureri in cele mai mari binecuvantari.

Ludwig Van Beethoven s-a nascut in 1770, in Bonn, Germania, si a murit in 1827, in Viena, Austria. Mama sa, bolnava de sifilis, avea deja 8 copii, dintre care trei erau surzi, doi orbi si unul bolnav mintal, atunci cand a ramas insarcinata cu viitorul geniu al muzicii. In scurta sa viata, de doar 57 de ani, Beethoven a oferit omenirii una dintre cele mai valoroase creatii muzicale, compuse vreodata.

Artistul a traversat multe perioade de tristete, de-a lungul vietii sale. Intr-o astfel de perioada, era foarte abatut din cauza mortii principelui Germaniei, care-i fusese ca un tata. Tanarul compozitor, de 30 de ani, suferea de o mare lipsa de afectiune. Tatal sau real, un betivan care obisnuia sa-l bata adesea, murise pe strada din cauza alcoolismului. Mama sa murise foarte tanara. Fratii nu-l ajutasera cu nimic, niciodata. Dar cel mai cumplit era ca boala lui se agrava. Simptomele de surzenie incepeau sa-l tulbure, iar muzicianul devenea din ce in ce mai nervos si iritat.

Beethoven putea sa mai auda doar daca folosea o palnie acustica la ureche. Avea mereu la el hartie si un caiet, ca oamenii care doreau sa comunice cu dansul sa-si poata scrie gandurile. Insa oamenii nu aveau rabdare. Nici pentru o astfel de comunicare, nici pentru a scrie, nici pentru a-i vorbi rar, astfel incat el sa le poata citi pe buze.

Din ce in ce mai deprimat, compozitorul se retragea in sine, se izola din ce in ce mai mult si evita contactul cu oamenii. Se simtea foarte singur si neinteles, iar ganduri negre de sinucidere ii dadeau tarcoale.

Intr-o astfel de zi, Beethoven a trait o mica revelatie, care l-a scos din adancurile depresiei in care se tot afunda. In modesta pensiune, unde compozitorul se mutase recent, locuia o tanara oarba, pe care muzicianul, aproape surd, a auzit-o strigand tare si din toata inima: ”As da orice sa pot vedea o noapte cu clar de luna!”

full moon

Dorinta tinerei oarbe l-a impresionat pe Beethoven pana la lacrimi. I-a amintit sa fie recunoscator pentru faptul ca dansul putea vedea. Putea scrie, isi putea asterne muzica pe hartie. Momentul acela i-a inspirat lui Beethoven una dintre cele mai frumoase compozitii ale tuturor timpurilor: ”Sonata Lunii”. Tanara oarba i-a insuflat compozitorului dorinta de a transpune in note muzicale o noapte scaldata de luna pe care fata aceea nu o putea vedea niciodata.

Privind luna plina de pe cer, amintindu-si durerea din sufletul sau si durerea tinerei oarbe, compozitorul a intrat intr-o profunda meditatie transcendentala. Tema muzicala a sonatei pe care a compus-o dupa aceea imita cadenta pasilor celor care purtasera sicriul principelui protector, care ii tinuse loc de tata. Unii specialisti in muzica au spus ca cele trei note, care se repeta insistent in tema primei parti, seamana cu cele trei silabe ale cuvintelor ”De ce?” din limba germana.

Sonata pentru pian nr. XIV in do diez minor, in trei parti, cunoscuta si sub numele de ”Sonata Lunii”, fost compusa in 1801 si dedicata Contesei Giulietta Guicciardi, de care Beethoven era indragostit.

Dupa multi ani de la aceste evenimente, Beethoven finaliza “Oda Bucuriei”, in 1824, ultima parte din Simfonia a IX-a. Pe atunci, Beethoven devenise cu totul surd. ”Oda Bucuriei” exprima recunostinta sa pentru viata, pentru faptul de a nu se fi sinucis. Oda, pe versurile poetului Friedrich Schiller, a devenit imnul oficial al Uniunii Europene.

2 gânduri despre „Povestea Sonatei Lunii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.