Proiectul artistic Iubirea

”Love” (”Iubirea”) este primul proiect artistic ucrainean intrat in programul oficial al Festivalului Artistic Burning Man 2015. Sculptura este realizata de Alexandr Milov. Simbolizeaza conflictul (dintre un barbat si o femeie, dar nu numai), cat si exprimarile interioare si exterioare ale naturii umane. Corpurile fizice ale barbatului si femeii sunt reprezentate sub forma unor mari custi metalice, in care sinele lor interior, autentic, este captiv. Sinele fiecaruia este reprezentat sub forma unui copil transparent.

love sculpture

Corpurile celor doi oameni sunt intoarse, spate in spate, intr-o pozitie care nu permite comunicarea si nici contactul vizual. Capetele lor sunt plecate, ingandurate, sprijinite pe mainile stranse deasupra picioarelor. Barbatul isi sustine capul cu mana, facand aluzie la tiparul masculin, puternic inradacinat in mental, in timp ce femeia pare ca plange, facand aluzie la tiparul feminin, puternic axat pe emotii. Amandoi au o pozitie defensiva, inchisa, iar atitudinea lor inspira suparare si tristete. In acelasi timp, copilul interior al fiecaruia se afla intr-o pozitie radical opusa. Cei doi copii stau fata in fata, se privesc in ochi si intind mainile unul catre celalalt, incercand sa se atinga si sa ajunga unul la altul prin gratiile de fier ale trupurilor in care sunt inchisi.

love

La lasarea intunericului, cei doi copii incep sa lumineze. Lumina lor reflecta puritatea si sinceritatea constiintei, a esentei noastre autentice, care ne poate uni, in loc sa ne desparta, sansa intelegerii si a impacarii in momente dificile si intunecate. Metafora, exprimata atat de artistic de sculptorul ucrainean, incearca sa ne aminteasca de esenta noastra, de sufletul nostru, de sinele nostru autentic, de copilul nostru interior. De iubirea care exista in fiecare dintre noi, mai puternica decat conflictele, decat delimitarile carnale, decat tristetile, grijile si supararile noastre. Lumina emanata de copilul nostru interior ne aminteste ca suntem cu totii energie pura, iubire pura.

love art project

Cu atat mai mult cu cat situatia din Ucraina, tara artistului care a realizat sculptura, este foarte dificila, aflandu-se in pragul razboiului civil, pe fondul framantarilor interne si al relatiilor incordate cu Rusia si cu UE, proiectul „Love” capata o conotatie mai profunda si mai impresionanta. Iar asta ma duce cu gandul la vorbele atat de intelepte ale lui Osho, care se refera la manifestarea naturii conflictuale umane din perspectiva spirituala:

„Animalele nu duc niciodata razboaie. Evident, ele se lupta uneori, dar acestea sunt batalii individuale, nu razboaie colective, in care ciorile din est se lupta cu cele din vest, sau in care cainii din India se bat cu cei din Pakistan. Nu, cainii nu sunt atat de prosti, asa cum nu sunt nici ciorile.

Da, animalele se lupta uneori intre ele si acest lucru nu este neaparat ceva rau. Daca spatiul lor de influenta este violat, daca teritoriul le este incalcat, ele se lupta, dar lupta lor este una individuala, nu un razboi mondial. Cum au procedat in schimb oamenii? Ei si-au reprimat reciproc emotiile, nepermitandu-le semenilor lor sa fie din cand in cand maniosi – lucru cat se poate de natural.

Rezultatul final a fost ca toata lumea isi acumuleaza mania, reprimand-o. Cand se aduna prea multa otrava, aceasta explodeaza, iar oamenii pleaca la razboi. La fiecare zece ani este necesar un razboi. Si cine credeti ca sunt cei responsabili pentru aceasta stare de lucruri? Acestia sunt asa-zisii vostri sfinti si moralisti, facatorii de bine, oamenii care nu v-au permis niciodata sa fiti naturali.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: