Apa este mai importanta decat alimentatia. Creierul nostru este format din 85% apa, oasele contin 25% apa, sangele uman contine 83% apa. Se spune: „Te doare capul? Bea apa!”, fiindca apa ar trebui sa fie primul medicament si tratament pe care sa-l administram corpului nostru, in primul rand datorita efectului sau detoxifiant. Buna functionare a organelor si sanatatea noastra, in general, depind in mare masura nu numai de cantitatea, ci si de calitatea apei pe care o bem. Se recomanda un consum minim de 0,34 ml / kg corp.

drops-of-water

Apa imbuteliata nu este recomandata, deoarece plasticul in care este ambalata se descompune si polueaza lichidul la fiecare schimbare de temperatura. Unii comercianti nu iau in serios acest aspect, motiv pentru care pet-urile cu apa sunt depozitate afara, direct in bataia soarelui in timpul zilei, temperatura lor scazand noaptea pana la inghet. De cate ori nu ati sesizat ca vara pet-urile cu apa sunt incinse, iar iarna apa este adesea aproape inghetata? Particulele fine si descompuse de plastic, numite ftalati, devin astfel un potential cancerigen. Schimbarile de temperatura mai contribuie si la producerea si inmultirea bacteriilor din apa imbuteliata. In cazul in care consumati apa imbuteliata, macar alegeti recipiente din sticla.

Apa minerala, consumata in cantitati mari, duce la o acumulare de minerale in corp peste necesarul nostru. Copiii nu au voie sa bea apa minerala, deoarece organismul lor nu este suficient de puternic, iar buna functionare a rinichilor nu trebuie sa fie impiedicata de asimilarea mineralelor. De aceea, copiii nu ar trebui sa bea apa cu un grad de mineralizare care sa depaseasca 120 mg/l (0.12 gr/l) si cu un continut de sodiu de peste 20 mg/l (0.02 gr/l).

Apa de la robinet are un continut mare de clor, oxideaza si imbatraneste organismul, contine pesticide, insecticide, arsenic, nitrati si metale grele. Statiile de tratare a apei pot adauga in mod legal pana la 50 de substante diferite in apa de la robinet pentru curatarea acesteia. In plus, sistemul vechi de tevi prin care circula apa pana la robinetul nostru prezinta un risc sporit de contaminare.

glass-845853_640

Pericolele din apa de la robinet:

Azbest. In Romania de dinainte de 1990, conductele de apa publica erau fabricate din azbociment, astfel incat apa de la robinet continea nu numai clor, ci si azbest, care ucide lent, dar sigur. In majoritatea oraselor din Romania exista inca astfel de conducte, iar efectele azbestului apar chiar si la 30-40 de ani de la expunere. Azbestul este un mineral natural sub forma de fibre. Fibrele de azbest au 0,5 microni grosime si intre 5-10 microni lungime. Asadar, azbestul nu poate fi eliminat decat de un filtru cu o finete de 0,5 microni. Desi UE a scos in afara legii produsele si materialele care contin azbest, inca din anul 2005, in Romania, ce a ramas construit de dinainte de anii 2000 este utilizat in continuare, fiindca a inlocui tot ceea ce contine azbest presupune cheltuieli de miliarde de euro.

Plumb. Sistemele publice de purificare nu trateaza apa spre a o curata de plumb. Coroziunea tevilor din instalatiile de apa contribuie cel mai mult la aparitia plumbului in apa asa-zis “potabila”. Nici macar fierberea apei nu elimina metalele grele, care sunt cancerigene. Folosirea apei de la robinet pentru gatit, pentru ceai, cafea, pentru cuburi de gheata etc, reprezinta un pericol serios pentru sanatate.

Nitriti, nitrati, mercur. Prin fierberea apei distrugem majoritatea microbilor, dar metalele grele, nitratii, nitritii si clorul nu numai ca nu sunt eliminate, ba chiar le sporeste concentratia prin evaporarea apei.

Clor. Este puternic coroziv, otravitor, potential cancerigen. A fost primul gaz de lupta folosit in Primul Razboi Mondial. Se recomanda ca femeile gravide sa nu consume apa cu un ridicat continut de clor, pentru sanatatea bebelusului si a lor. Daca va imbaiati bebelusul cu apa de la robinet, sa stiti ca pielea lui nu este ferita de absorbtia clorului existent in apa. La gatit, clorul din apa de la robinet se combina cu materia organica si formeaza o substanta periculoasa, numita trihalometan.

Rugina. E suficient sa se opreasca apa cateva ore, ca atunci cand dam drumul la robinet sa ne ingrozim de culoarea lichidului care curge. Instalatiile si tevile vechi, coroziunea acestora determina poluarea apei potabile cu rugina si plumb.

Cisturi de paraziti. Acestea sunt foarte periculoase si chiar exista in apa de la robinet, in ciuda clorinarii. Cisturile de paraziti, microbii precum Cryptosporidium si Giardia nu pot fi eliminati din apa decat de un filtru cu o finete mai mica de 1 micron.

– Substante chimice. Substantele industriale (benzen, p-diclorbenzen etc), compusii organici volatili si/sau pesticidele (ex: toxafen), substantele farmaceutice existente in apa si nefiltrate pot reprezenta riscuri pentru sanatate.

apa izvor

Cea mai ieftina si sanatoasa metoda de a avea mereu apa pura de baut este un filtru usor de montat/demontat. Astfel, in loc sa cumparati un pet cu apa imbuteliata, va puteti reumple un recipient, preferabil din sticla, inox sau plastic fara BPA, ori de cate ori aveti nevoie.

Mi-amintesc cum o prietena a ras de mine din cauza preocuparii mele serioase de a consuma numai apa filtrata. Pana cand s-a imbolnavit si a devenit interesata de calitatea apei pe care o bea. Am auzit destui oameni plangandu-se ca apa de la robinet a contribuit la imbolnavirea lor cu pietre la rinichi si nu numai. De aceea va sfatuiesc sa va filtrati apa. Mai ales pentru consumul copiilor.

Va recomand sistemele de filtrare ultra performante, produse de liderul american 3M, care dispun de tehnologia Carbon Block argintat si de un mediu de filtrare bacteriostatic. Puteti opta pentru un sistem de filtrare simplu, cu robinet suplimentar, care filtreaza separat apa, la un debit mai redus. Cartusul acestui sistem are o capacitate de 4000 litri de apa. Sau puteti opta pentru un sistem de filtrare full flow (flux continuu), care va filtra toata apa de la robinet, la baie si/sau bucatarie. Cartusul acestui sistem are o capacitate de 7571 litri de apa. Nisipul are aproximativ 90 de microni, firul de par 50-70 de microni, praful, polenul si mucegaiul sub 10 microni, iar parazitii de giardia minim 1 micron. Finetea de filtrare a acestor sisteme este de 0,5 microni. Le puteti gasi aici.

Comments on: "Apa este mai importanta decat alimentatia" (4)

  1. dan potrovitza said:

    Despre ceea ce vorbesc eu, o modalitate de regenerare si autocuratare, fara ca apa sa fie trecuta prin vre-un filtru sau sa fie in contact cu altceva decat recipientul in care se afla (sticla,damigeana,butoi, etc.).Chiar si apa curgatoare sau un izvor este pana la urma supusa unor procese (filtrare, decantare, oxigenare-datorita pragurilor, saritorilor, cascadelor) prin care este pusa in contact cu diferite elemente chimice (argile, nisipuri, calcare, ) sau organice (resturi vegetale, vegetatie acvatica).

    Apreciază

  2. Cea mai sanatoasa apa este cea filtrata natural – apa vie. Oricat de performante ar fi toate filtrele din lume dupa acest procces de filtrare apa devine neutra daca nu chiar moarta si nu ajuta corpul uman. Parerea mea.

    Apreciază

  3. dan potrovitza said:

    eu folosesc pentru purificare/imbunatatire LUVIOM (www.luviom.ro ) De fapt este o utilizare secundara a acestui aparat dar vezi la testimoniale aplicatiile si rezultatele lui si in domeniul imbunatatirii apei

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: