In fotografiile de mai jos il veti vedea pe Kanzi, un exemplar deosebit dintr-o specie de cimpanzeu, numita bonobo. Kanzi aduna lemne, le rupe si le stivuieste, apoi aprinde un chibrit, face focul si isi gateste singur mancarea, folosind un gratar si o tigaie.

“Kanzi face focul fiindca asa vrea el”, spune Dr.Sue Savage-Rumbaugh, cea care se ocupa de cimpanzeu la “Great Ape Trust”, in Iowa. Dr.Savage e singurul om de stiinta care studiaza limbajul la specia bonobo. Kanzi intelege 2000 de cuvinte. “Fascinatia lui a inceput cand era pui si se uita la filmul ‘Quest for fire’”, adauga Sue. Filmul prezinta primele tentative ale oamenilor primitivi de a controla focul.

Kanzi si-a petrecut o mare parte din copilarie in compania Dr.Sue, in aer liber. Sue isi gatea adesea mancarea la gratar, iar cimpanzeul a devenit curios. “La 5 ani, a inceput sa adune lemne si incerca sa le dea foc”, isi aminteste Dr. Sue. “Focul este unul dintre cei mai importanti factori in evolutia noastra. (Kanzi) nu sta in apropierea focului, e foarte atent de indata ce se aprinde focul si arunca bete de la distanta. Dar el n-a avut presiuni reale de mediu asupra sa, care sa-i stimuleze dorinta de a folosi focul pentru a se incalzi. El are asigurat un pat cald, in fiecare noapte, asa ca nu trebuie sa se incalzeasca, cum au fost nevoiti s-o faca primii oameni care s-au straduit sa faca focul, si n-a intalnit niciodata animale de prada, asa ca nu are de ce sa se teama. Daca s-ar confrunta cu acestea in viitor, abilitatile sale de a face focul s-ar putea transforma intr-o actiune la un alt nivel. El n-are nevoie sa stea langa foc, noaptea, precum oamenii primitivi. E in siguranta intre peretii de beton ai cladirii care adaposteste institutul. Dar daca n-ar avea un astfel de adapost? Ar face focul ca sa tina animalele de prada la distanta si ca sa se incalzeasca noaptea? Deocamdata, pentru Kanzi, focul inseamna sa gateasca mancare, iar asta ii place foarte mult.”

Cimpanzeii din specia bonobo sunt pe lista rosie a animalelor pe cale de disparitie si mai exista doar in Congo. In ultimii 30 de ani, numarul lor a descrescut foarte mult, din cauza distrugerii habitatului lor de catre oameni. O straveche legenda congoleza povesteste ca oamenii si cimpanzeii bonobo traiau impreuna, pe vremuri, in padurile africane, iar existenta lor s-a separat dupa ce oamenii au inventat focul. Legenda spune ca si cimpanezii bonobo puteau face focul dar, spre deosebire de oameni, maimutele aprindeau un foc, apoi il abadonau, in timp ce oamenii il pastrau aprins. Astfel, oamenii au inceput sa-si organizeze viata in jurul focurilor, in sate, in timp ce maimutele au preferat sa continue sa traiasca hoinare, in padure.

kanzi1 kanzi2 kanzi3 kanzi4 kanzi5 kanzi6 kanzi7 kanzi8 kanzi9 kanzi11

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: