Dinamica energiei

Pentru ca o energie sa devina dinamica, ea are nevoie de polul opus. Este la fel ca electricitatea, care se misca intre polul pozitiv si cel negativ. Daca exista doar o polaritate negativa, nu putem vorbi de electricitate. La fel, daca exista doar o polaritate pozitiva. Pentru ca energia sa existe, sunt necesari amandoi polii. Cand cei doi poli se intalnesc, ei creeaza electricitatea; asa se naste scanteia.

Ori de cate ori veti examina o energie, veti constata ca ea se misca intre doi poli, osciland intre ei. Aceasta polaritate afecteaza inclusiv meditatia, caci mintea este logica, iar viata este dialectica. Cand afirm ca mintea este logica, vreau sa spun ca ea se misca pe o linie dreapta. Cand spun ca viata este dialectica, ma refer la opusul primei situatii: viata se misca in zigzag, de la negativ la pozitiv si de la pozitiv la negativ. Ea oscileaza intre cei doi opusi in zigzag.

Energia poate fi convertita si folosita asa cum dorim. Folosita corect, noi putem deveni mai vitali, mai vii. Pentru aceasta, trebuie sa absorbim insa amandoi opusii, astfel incat procesul sa devina dialectic. Lipsa de efort inseamna inactivitate. Efortul inseamna activitate. Amandoua extremele trebuie sa fie prezente.

Aceasta este una dintre legile esentiale ale energiilor interioare: egalizati intotdeauna energiile polar opuse si apoi le veti putea transcende cu usurinta. Este la fel ca in proverbul: „Cand doi se cearta, al treilea castiga”. Cei doi sunt prea angrenati in propria lor lupta, asa ca dumneavoastra nu aveti de ce sa va faceti probleme si veti putea scapa lejer.

Nu va ganditi prea mult la acest proces. Limitati-va sa il practicati. Faceti din el o practica zilnica.

Faceti cat mai multe lucruri, dar fara a actiona – in acest fel, veti avea amandoua polaritatile. Miscati-va prin lume, dar nu faceti parte din ea. Traiti in lume, dar nu lasati lumea sa traiasca in voi. In acest fel, contradictia se va resorbi.

Meditatia Dinamica este o contradictie. „Meditatia” inseamna tacere, lipsa efortului, inactivitate. „Dinamica” inseamna efort, cat mai mult efort, un efort absolut. Am putea-o numi o meditatie dialectica.

(Osho)

Osho se refera la practica meditatiei in timp ce depunem efort fizic. Putem medita, relaxand mintea si eliberand gandurile, in timp ce dansam, facem sport, de exemplu. Practica aceasta, repetata, ne conduce catre acea stare detasata, relaxata, pe care o putem pastra in orice conditii, indiferent ce facem, indiferent daca suntem prinsi in trafic sau suntem la serviciu. Tocmai aceasta este ideea: sa ramanem calmi, centrati in noi insine, observatori ai realitatii, fara judecatile mintii, fara ganduri atasate, in timp ce traim efectiv, activ, orice situatie in care suntem implicati concret, zilnic.

Daca gandim in termeni de energie, frecventa si vibratie, precum spunea Tesla, putem intelege cu usurinta ce afirma Osho despre energie, despre polii opusi. Energia, in sine, este neutra. In actiune, ea se misca intre poli opusi. Asta ne poate contura o idee despre ce numim noi „bine” sau „rau”, nu-i asa? De fapt, este vorba despre aceeasi energie…

La asta se refera simbolul yin-yang. La binele din rau si la raul din bine. Care reprezinta, de fapt, aceeasi energie.

yin-34549_640

Anunțuri

Comments on: "Dinamica energiei" (3)

 1. Archanghel said:

  Mda,de era atit de simplu,toti eram(sintem/vom fi) eliberati.Din pacate,adevarul acesta „atit de simplu” inrobeste cam pe toata lumea.Te rog sa ma ierti,dar rad de unul singur,citind.Deoarece sint la adapostul anonimatului,,pot sa scriu mai mult.De-a lungul anilor,am avut parte de foarte multe experiente spirituale.Ca urmare,nu afirm…stiu ca asa este.Totusi,transformarea dorita,nu se produce daca nu se mentin conditiile FARA ABATERE.Iar aceste conditii,sint extraordinar de grele de mentinut.Fixitate,stabilitate,focalizare in fiecare clipa si secunda.TOTUL trebuie abandonat.Desigur,acuma ma gindesc.Adevarul este simplu,cu punerea lui in practica este alta poveste.Experientele apar daca conditiile se fragmenteaza insa,nu conduce la eliberare pina in momentul in care..aceste conditii,devin naturale,devin,asa cum scrie in biblie „(aproximativ – si paginii se mintuiesc prin NATURA FIRII LOR”)

  Apreciază

 2. Archanghel said:

  Am citit si,am fost uimit,de inspiratia cu care scrieti si sincer,exaltam citind.Si apoi,la final,am vazut precizarea ca Osho spune asta si…m-a luat rasul.Omul asta,a fost un diavol,in sensul (foarte) bun al cuvintului.

  Apreciază

  • 🙂 M-a amuzat si mi-a placut comentariul. Diavol sau inger, aceeasi energie, depinde cum e directionata si manifestata. Un adevar atat de simplu si de eliberator.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: