In asteptarea aparitiei cartii mele, va deconspir urmatoarea supriza: pregatesc un curs/seminar despre fericire, cat de curand…

Deci: ce va face fericiti? Sa va distrati? In compania prietenilor? O mancare delicioasa? Sa castigati bani? Psihologii au demonstrat, in mod stiintific, ca factorul decisiv al fericirii generale din viata noastra este RECUNOSTINTA.

S-a realizat un mic experiment, pe cativa oameni care s-au oferit voluntar. Mai intai, li s-a dat un test. Oamenii nu stiau care este scopul acestuia, dar raspunsurile lor au conturat o idee despre cat de fericiti erau ei in prezent. Li s-a spus sa inchida ochii si sa se gandeasca la o persoana importanta din viata lor, cineva care a facut ceva grozav, ceva care a contat mult pentru ei. Apoi, au fost rugati sa scrie de ce acea persoana este atat de importanta pentru ei. Multi au crezut ca doar in asta consta testul, dar li s-a cerut, dupa aceea, sa sune persoana respectiva si sa-i citeasca, la telefon, ceea ce scrisesera pe hartie.

M-a impresionat, zambeam cu lacrimi in ochi, cand unul dintre subiectii experimentului a citit ceea ce scrisese pentru o persoana care, probabil, murise intre timp. Omul scrisese ca persoana care a avut cel mai mare impact asupra vietii sale, cu exceptia lui Isus Christos, a fost unul dintre profesorii sai, care preda cu bucurie si entuziasm. Altii si-au sunat mama, sora, prietenii, cu bucurie sincer impartasita, de ambele parti, pana la lacrimi de duiosie, pentru tot ceea ce primisera si oferisera neconditionat.

recunostinta

Eu am primit ENORM, din inima, neconditionat, de multe ori, in viata mea, de la persoane complet straine. Lista mea ar fi lunga, asa ca ma inclin cu recunostinta in fata tuturor celor care mi-au atins viata, inima. Uneori, un simplu gest sau o simpla vorba pot avea un efect nebanuit, aproape de resuscitare. La fel, un simplu gest sau o simpla vorba pot prabusi omul, in interiorul sau. Nu prea ne gandim la efecte, nu-i asa, in interactiunile noastre? Multa vreme mi-a venit greu, uneori, sa uit de orice “contabilitate” existentiala si sa ofer tot ce pot, neconditionat. Desi, de fiecare data cand am facut asta, simpla bucurie de a o putea face a fost cea mai mare rasplata cu putinta!

Ultimul test, din cadrul experimentului, a constat in reformularea intrebarilor anterioare, astfel incat voluntarii sa nu-si dea seama ca faceau acelasi test, a doua oara, in mod diferit. Celor care n-au putut contacta persoana careia ii erau recunoscatori le-a crescut nivelul de fericire cu 2-4%. Un rezultat bun, dar nu fenomenal. Insa, acelora care au reusit sa vorbeasca personal, la telefon, cu persoana respectiva le-a crescut nivelul de fericire cu 4 pana la 19 procente. In ambele cazuri, faptul de a ne exprima recunostinta ne sporeste nivelul de fericire.

Dar cel mai interesant lucru, care a iesit la iveala, in urma experimentului, a fost acela ca procentul cel mai mare de sporire a fericirii l-a obtinut omul cel mai nefericit care participase voluntar. Asta inseamna ca, daca traversati o perioada grea, in viata voastra, sa va amintiti si sa practicati recunostinta va poate ajuta sa va simtiti categoric mai bine.

Puteti urmari desfasurarea experimentului in filmuletul urmator:

Cu drag, Livia cea adanc recunoscatoare ❤

Anunțuri

Comments on: "Terapia fericirii prin recunostinta" (3)

  1. Succes, draga Livia. Cand esti iubire si recunostinta, calatoresti in siguranta si relaxata pe cararea Vindecarii. Continua sa fii si sa imparti in jur ceea ce ai primit. Multumim! (Apropos de recunostinta – http://www.cristelageorgescu.ro/vindecare-si-sanatate-holistica/03/2014/).

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: