Tot ceea ce nu poate ramane in lumina constiintei este un pacat si tot ceea ce creste in lumina constiintei este o virtute. Virtutea si pacatul nu sunt concepte sociale, ele se refera la realizarile noastre interioare. Intre ratiune si emotii exista unele dificultati, dar exista si compasiune, efortul de a se intelege reciproc. Multi oameni cred ca sentimentalismul este sinonim cu spiritualitatea.

Asta inteleg eu prin atitudine religioasa. Sa lasi totul in urma si sa te asezi sub un copac ca sa te simti fericit nu este deloc dificil. Oricine poate face la fel. Cand nu ai nimic de facut, e simplu sa te simti detasat. Cand ai foarte multe de facut, e greu sa nu te atasezi. Numai atunci cand faci totul, dar ramai simultan detasat, cand te misti in interiorul multimii, dar te simti perfect singur, abia atunci poti spune ca se intampla ceva real.

Nu este deloc dificil sa nu fii atasat de bani, lucruri si case, atunci cand nu le ai. Dar daca ai totul si ramai detasat – un cersetor intr-un palat – atunci poti spune ca ai realizat ceva cu adevarat profund. Daca te muti in Himalaya si esti detasat, nu poti spune ca reprezinti mai mult decat o nota singulara intr-o melodie. La fel si daca traiesti in mijlocul lumii si esti atasat. Dar daca traiesti in mijlocul lumii, dar te simti ca in Himalaya, atunci poti spune ca reprezinti o intreaga armonie, nu doar o nota muzicala.

Lotusul este unul din cele mai miraculoase fenomene ale existentei; de aceea, in Orient el a fost considerat de mii de ani simbolul transformarii spirituale. Buddha este asezat pe un lotus, Vishnu la fel. De ce lotusul? Deoarece aceasta floare are o semnificatie cu un simbolism puternic: creste in noroi. Este simbolul transformarii, al metamorfozei. Noroiul este murdar, miroase ingrozitor. Lotusul are un parfum minunat, dar se naste din noroiul pestilential, in mod similar, viata obisnuita este precum noroiul, dar ascunde posibilitatea de a deveni un lotus. Noroiul poate fi transformat, iar voi puteti deveni un lotus. Sexul poate fi transformat, devenind o stare de samadhi. Mânia poate fi transformata, devenind compasiune. Ura poate fi transformata, devenind iubire. Orice calitate negativa pe care o aveti la ora actuala poate fi transformata. Mintea zgomotoasa poate fi golita si transformata, devenind o muzica celesta.

no mud no lotus

Cand esti singur, nu exista nimic care sa-ti provoace mânia, care sa te faca sa te simti trist, sa te sileasca sa iti pui o masca. Esti singur; mânia nu iese la lumina. Nu se poate spune insa ca ea a disparut, ci doar ca nu are nici un pretext ca sa se manifeste. Chiar daca esti plin de mânie, nu exista nimeni care sa te insulte, sa te raneasca, provocandu-te astfel sa ti-o manifesti. E suficient sa te intorci, insa, printre oameni. Unii traiesc 50 de ani în Himalaya dar, cand se intorc in mijlocul lumii, descopera imediat ca mânia este prezenta, mai activa ca oricand, ba poate chiar mai puternica, intrucat a avut posibilitatea sa se acumuleze timp de 50 de ani. De aceea, ei se tem sa se intoarca in mijlocul lumii exterioare.

Mergeti in Himalaya. Veti vedea multi oameni ratacind pe acolo. Majoritatea sunt niste lasi, care nu au curajul sa se intoarca in mijlocul lumii exterioare. Ce fel de puritate este asta, daca este sustinuta de frica? Ce fel de celibat este acesta, daca s-a nascut din teama? Ce fel de realitate este aceasta, daca se teme de maya, de iluzie? Ce fel de lumina este aceasta, daca se teme de intuneric? De ce se teme ea, ca intunericul ar putea-o distruge, daca ar iesi la iveala? A distrus vreodata intunericul lumina?

Toti acei oameni continua sa rataceasca prin munti, tot mai tematori sa se intoarca in lume. Acolo au, cel putin, o imagine frumoasa de care sa se agate, pe care nimeni nu le-o poate distruge. In lumea exterioara, acest lucru ar fi mult mai dificil. Cineva te poate oricand calca pe picior aici, te poate oricand rani sufleteste.

Si eu sustin ca trebuie sa renuntati la mânie. Toate eforturile mele urmaresc insa transformarea voastra. Nu mai incercati sa schimbati peisajul exterior. Schimbati-va pe voi insiva. Schimbarea scenei nu poate ajuta pe nimeni; nu a facut-o niciodata.

Voi va ganditi: „Voi medita mai multe ore pe zi”. Chiar daca ati medita 24 de ore pe zi, acest lucru nu va va ajuta daca meditatia nu va deveni o realitate a vietii, un mod de a trai. Asa cum procedati acum, puteti medita una, doua, trei, sase, 24 de ore pe zi, si tot nu veti intra in samadhi; in cel mai bun caz veti innebuni.

(Osho)

(Samadhi inseamna desavarsirea spirituala, conditia suprema a fiintei umane. In practica zen se numeste Satori, in budism Nirvana, in crestinism mantuire. Realitatea starii de Samadhi trebuie traita efectiv, nu ajunge sa afli informatii despre ea sau sa incerci sa ti-o imaginezi, fiindca, oricum, este imposibil.)

Anunțuri

Comments on: "Spiritualitatea si transformarea autentica" (6)

 1. Cel mai greu lucru din lume este sa stai sa nu faci nimic.Dubla afirmatie apartinind lui Budha si Osho.

  Apreciază

  • Corect! Perfect adevarat. Doar sa fii si sa contempli in liniste fiinta. 🙂 Exact asta e meditatia, care a devenit si ea o „moda” si un marketing, intre timp. Meditatia e o reamintire a purei stari de a fi, care transcende ego-ul, mintea, simturile, perceptiile limitate, timpul si spatiul. Asadar, cel mai greu lucru e sa fim ceea ce suntem. 🙂

   Apreciază

 2. Archanghel said:

  ~~~ Iluzii si Aparente ~~~
  A vorbi si a explica pe intelesul tuturor (celor chemati) in mod eficient,a transmite informatiile necesare intr-o forma lingvistiva din care sa devina evident,contextul necesar evolutiei spirituale,este mai mult decit dificil.Si oricum,intelesul celor transmise,nu poate fi dovedit si demonstrat decit in urma (cel putin) a unei experiente personale,prin care,intelesul lor,se reveleaza si capata sens.De obicei,aceste informatii,sint intelese cel mai bine prin pilde si exemple.Imi doresc sa scriu,despre iluzii si aparente,doi termeni folositi in lucrarea spirituala.Doi termeni,doua propte din gama de baza a fiecarui eu.Este binecunoscut celor avansati pe acest drum ca,lucrarea spirituala consta,NU in a OBTINE ceva,ci pur si simplu,in DEMONTAREA iluziilor si aparentelor care sprijina si mentin iluzia unui eu euto-existent.De unde putem incepe ? Orice inceput,nu poate avea loc decit din locul unde te afli.Exista un exercitiu simplu,care demonteaza iluzia distantei.Practica folosita,prin care devine evidenta (in cazul meu) a constat dintr-o fotografie micuta a domnului Isus Cristos.Intentia de a mentine acea imagine in minte,cere sa privesti fotografia cu intensitate.Pentru a putea focalize imaginea,este necesara o distanta cit permite ochiul.Pe masa sau in palma,la distanta unei lungimi de brat.Se inchid ochii,se vizualizeaza.Se reia,minute,se repeata vizualizarea.Aceasta din urma,se poate face cu ochii deschisi sau inchisi.Primul aspect care trebiue evidentiat,consta in iluzia acestei distante care apare in urma vizualizarii.Vizualizarea,are loc chiar in minte.Locatia ei,a imaginii vizualizate,este in cap,in minte.Totusi,devine evident ca imaginea este „proiectata” in afara,la o lungime de brat,asa cum a fost fixata cu privirea.Aceasta proiectie,este o capacitate a mintii fiecaruia si functioneaza non-stop.Toata lumea,in orice imprejurare,intoarce capul,in mod spontan,de nenumarate ori,neurmarind ceva anume si/sau pe cineva.Explicatia,consta in aceasta iluzie,care proiecteaza orice gind,IN AFARA.Ca urmare,omul,intoarce capul pentru”a vedea” acel gind in exterior,cind,de fapt,el are loc inauntru..Foarte frecvent.Mai ales,acei oameni care gindesc mult.Aceasta iluzie a distantei,are loc in jurul capului,intr-un spatiu,sa-i spunem 3D pe o circumferinta de 360 de grade.Aceasta se numeste ILUZIA DISTANTEI.

  Apreciază

 3. Archanghel said:

  Imi place sa scriu.Insa nu imi place sa scriu despre orice.Scriu doar despre spiritualitate.Imi exprim gindurile care ma inconjoara,respunsurile care vin la aceste ginduri,descoperirile survenite mai din urma sau mai de aproape cind citesc diversele articole despre spiritualitate.Spiritualitatea este dificil de inteles.De fapt,ea nici nu poate fi inteleasa logic si rational.Caci nu apartine domeniului logicii sau ratiunii.Prin ratiune si logica,se pot descoperi metode alternative de practica,cu toate ca,nu e recomandabil asa ceva.Sa schimbi exercitiile dupa capul fiecaruia.Logica si ratiunea,te ajuta in tot ce faci,dar nu aici.De fapt,ele sint obstacole.Foarte multi maestrii spirituali,si-au distrus partial corpul fizic,in urma eforturilor facute.Si au plecat prea devreme dintre noi.Daca au reusit,nu a mai avut importanta ce s-a intimplat cu corpul fizic,cu starea lor de sanatate.Daca nu au reusit,atunci a fost dureros,nu atit fizic cit sufletesc.Caci,foarte putini reusesc.1 la un million,din care cel putin 3 sferturi,nu ajung la capat.Si asta,uneori,provoaca muuult mai mult decit frustrare.Sigur ca,e valabil doar pentru mine.Eckart Tolle,ne vorbeste despre…cum sa-ti observi mintea.Si multe alte explicatii,carti,maestrii descriu cum sa faci asta.Problema cea mai mare,cu practica asta,de a-ti observa propria minte,este…sa o intelegi.Sa intelegi CUM sa o faci.Caci daca incepi sa observe mintea,te strici de cap.Asta nu-ti spune nimeni.Exista un mare procent de oameni,care au „deraiat” mental din cauza practicilor.Inchisi in locatii pentru persoane cu probleme psihice.Acele persoane,hotarite sa „gaseasca” iluminarea.Care „au inteles” practica si au executat-o iar acum,sint la nebuni.Cea mai mare parte dintr-un volum spiritual,se dedica explicatiilor,care nu sint usor de inteles.E simplu,sa spui …”trebuie sa-ti observe mintea.Trebuie sa devi observatorul mintii…fara comentari”.. etc,etc.Restul informatiilor,sint dedicate pentru a incerca sa transmita CUM sa faci asta.O multime de cuvinte cu scopul de a transmite cititorului/ascultatorului INTELESUL necesar pentru executie.Singura certitudine care exista,aici este doar una singura >NEAJUTATA,MINTEA NU SE POATE TRANSCEDE PE EA INSUSI<

  Apreciază

 4. Archanghel said:

  Multumesc,foarte bun articolul,Osho a fost printre putinii care a avut si calitatea de a…sti sa invete si pe altii.Care a reusit sa puna intr-o forma,aceste explicatii pentru a putea sa fie intelese correct.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: