Unul dintre principiile pe care se bazeaza terapia Gerson, cu efect anti-cancer, este reglarea dezechilibrului din organism dintre sodiu si potasiu, avand in vedere importanta rolului potasiului. Una dintre supele de baza recomandate in terapia Gerson, extrem de bogata in potasiu, este „Supa lui Hipocrate”.

Potasiul este un mineral esential pentru buna functionare a organismului si de multe ori cand ne gandim la potasiu, ne gandim la sanatatea inimii.

Potasiul este clasificat ca si electrolit, ceea ce inseamna ca el transporta o sarcina electrica in organism. Corpul nostru are nevoie de un numar echilibrat de eletroliti – inclusiv potasiu, sodiu, magneziu si altii – pentru a functiona la capacitate maxima.

Potasiul este un mineral vital pentru organism, detinand multe roluri si responsabilitati :

  • Mentine echilibrul lichidului intracelular si este necesar pentru reactiile enzimatice ce au loc in celule;
  • Este important pentru mentinerea valorii normale a tensiunii arteriale si sanatatea inimii;
  • Este folosit pentru transmiterea semnalelor nervoase, contractarea muschilor, secretia hormonala;
  • Ajuta in procesul de detoxifiere;
  • Elibereaza energia din proteine, lipide si carbohidrati in cadrul procesului metabolic;

Unul dintre cele mai importante roluri jucate de potasiu in organsimul este rolul sau in buna functionare a inimii si sanatatea sistemului cardio-vascular. Astfel, o cantitate scazuta a potasiului in organism poate fi asociata cu hipertensiunea. Se considera ca in anumite cazuri, procentul scazut de potasiu joaca un rol mai semnificativ in hipertensiune decat un procent al sodiului mai ridicat ca valoare. Intr-unul dintre experimentele facute in laborator, sobolanilor li s-a administrat o dieta ce inducea congestia cerebrala. In grupul de studiu caruia i s-a administrat suplimentar potasiu, s-a constatat o rata a atacurilor fatale cerebrale de 2%, in timp ce in grupul in care nu a fost administrat potasiu ca si supliment, rata a fost de 83%.

Deficienta de potasiu

O alimentatie deficitara in potasiu poate conduce la o serie de simptome si dezechilibre pe plan fizic si mental.

Pe plan mental, deficienta de potasiu se manifesta sub forma de insomnie, anorexie, neliniste, anxietate, depresie si alte dezechilibre ale sistemului nervos.

Pe plan fizic, simptomele deficientei de potasiu include greata, voma, slabiciune musculara si crampe, oboseala, reflexe alterate, tahicardie si, in cazuri extreme, stop cardiac.

Putem suferi de deficienta de potasiu din mai multe motive. Printre ele se numara : consumul excesiv de alcool, gradul ridicat de stres, sistemul imunitar slabit, diareea si voma pentru perioade indelungate.

Echilibrul intre sodiu si potasiu

Unul dintre principalele motive pentru care ne putem confrunta cu un dezechilibru intre nivelul potasiului si cel al sodiului, este consumul crescut de sodiu, necorelat cu consumul de potasiu.

Pentru ca organismul sa fie sanatos, potasiul trebuie sa existe in echilibru cu sodiul. Orice abatere si dereglare a acestui raport poate sa aiba ca urmari o serie efecte “in cascada”, unele mai grave decat altele.

Pentru a mentine echilibrul sodiu-potasiu, este suficient sa avem o alimentatie sanatoasa, sa consumam surse de potasiu si sa reducem consumul de sodiu (sare) sau sa evitam alimentele procesate, bogate in sodiu si anti-nutrienti (zahar, grasimi saturate, carbohidrati rafinati etc).supa-lui-hipocrate

Cele mai bune surse de potasiu sunt :

  • Cartofii
  • Bananele
  • Spanacul
  • Mugurii de bambus
  • Portocalele
  • Caisele
  • Prunele

Trebuie mentionat faptul ca foarte mult potasiu se pierde prin gatire, dar totusi aceasta cantitate variaza in functie de metoda aleasa pentru gatire. De exemplu, un cartof fiert pierde aproximativ 50% din potasiu, in timp ce un cartof facut la abur doar 3-6% din cantitatea de potasiu de care dispune.

Unul dintre principiile pe care se bazeaza binecunoscuta terapie Gerson, cu efect anti-cancer este tocmai dezechilibrul intre sodiu si potasiu din organism. Doctorul Gerson pune mare accent in cartea sa pe reglarea acestui dezechilibru, ca fiind un factor esential in vindecare. In acest sens, una dintre supele recomandate in terapia Gerson este  “Supa lui Hipocrate”.

O reteta ce mi-a atras atentia, mai ales pentru estetica fotografiei si a modului de prezentare – pentru ca reteta de supa este aceeasi, asa cum o recomanda doctorul Gerson – este cea prezentata de Narcis Virgiliu, pe blog-ul sau si pe care o gasesti accesand link-ul: Supa lui Hipocrate. Ce este important la aceasta reteta, contrar obisnuintelor noastre, legumele nu se decojesc ! Coaja pastreaza multe dintre principiile nutritive ale legumei.

Concluzia ramane urmatoarea : potasiul este larg raspandit in alimelente proaspete cum ar fi fructele si legumele. In aceste conditii, suplimentarea sa este inutila. In schimb, este important sa mentinem echilibru intre sodiu si potasiu (1:1), in acest sens recomandandu-se reducerea consumului de sodiu.

Sursa: hranatate.ro

Comments on: "Supa lui Hipocrate si importanta potasiului" (2)

  1. ai scris mai sus ca potasiul se pierde prin fierbere. E vreun compus volatil? Pana acum am gasit doar enzime si vitamine distruse prin fierbere ( sunt instabile) dar mineralele obisnuite nu sunt afectate de tratament chimic.

    Apreciază

    • Chiar daca sunt mai rezistente la fierbere decat vitaminele si enzimele, totusi chiar si mineralele se distrug. Compusii chimici ai potasiului sunt foarte solubili in apa. Informatia din articol este corecta, poate fi verificata si din alte surse.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: