Lupta

Animalele nu duc niciodata razboaie. Evident, ele se lupta uneori, dar acestea sunt batalii individuale, nu razboaie colective, in care ciorile din est se lupta cu cele din vest, sau in care cainii din India se bat cu cei din Pakistan. Nu, cainii nu sunt atat de prosti, asa cum nu sunt nici ciorile.

Da, animalele se lupta uneori intre ele si acest lucru nu este neaparat ceva rau. Daca spatiul lor de influenta este violat, daca teritoriul le este incalcat, ele se lupta, dar lupta lor este una individuala, nu un razboi mondial. Cum au procedat in schimb oamenii? Ei si-au reprimat reciproc emotiile, nepermitandu-le semenilor lor sa fie din cand in cand maniosi – lucru cat se poate de natural.

Rezultatul final a fost ca toata lumea isi acumuleaza mania, reprimand-o. Cand se aduna prea multa otrava, aceasta explodeaza, iar oamenii pleaca la razboi. La fiecare zece ani este necesar un razboi. Si cine credeti ca sunt cei responsabili pentru aceasta stare de lucruri? Acestia sunt asa-zisii vostri sfinti si moralisti, facatorii de bine, oamenii care nu v-au permis niciodata sa fiti naturali.

Reprimarea

Ce este reprimarea? Reprimarea inseamna sa traiesti o viata pentru care nu ai nicio chemare, sa faci lucruri pe care nu doresti sa le faci, sa fii altfel decat esti. Reprimarea este o cale sigura catre autodistrugere, este o sinucidere lenta, dar absolut sigura, este o modalitate de a ne otravi viata.

Exprimarea inseamna viata, reprimarea inseamna sinucidere. De ce se reprima atat de mult omul, pana cand devine bolnav? Deoarece societatea il invata sa se autocontroleze, nu sa se transforme, iar calea transformarii este complet diferita.

Mai intai de toate, ea nu are nimic de-a face cu controlul. Ea este chiar opusul acestuia. Prin reprimare, mintea se divizeaza. Partea pe care o acceptati devine constienta, iar cea pe care nu o acceptati (sau pe care o negati) devine inconstienta. Aceasta diviziune nu este naturala. Ea se petrece numai din cauza reprimarii. Voi aruncati in subconstient toate gunoaiele pe care le respinge societatea, dar retineti: cu cat aruncati mai multe lucruri aici, cu atat mai plenar devin acestea parte integranta din voi. Ele va patrund in maini, in oase, in sange, in bataile inimii.

La ora actuala, psihologii afirma ca aproape 80% din boli sunt cauzate de emotiile reprimate. Marea majoritate a atacurilor de cord sunt manifestari ale maniei reprimate in inima, ale urii care a otravit inima.

Asadar, regula este urmatoarea: controlul reprima, iar transformarea exprima.

let go

Controlul

Oamenii care nu se infurie niciodata si care isi controleaza in permanenta emotiile sunt foarte periculosi. Feriti-va de ei, caci va pot ucide. Daca sotul dumneavoastra nu se infurie niciodata, faceti o plangere la politie. Sotul care se infurie din cand in cand este un om normal; nu trebuie sa va temeti de el. Cel care nu se infurie niciodata va exploda, insa, la un moment dat, si va va pune perna in cap. Va actiona atunci ca si cum ar fi posedat. Asta este ceea ce au povestit marii criminali, dintotdeauna. „Am comis crima, dar eram posedat”. Cine i-a posedat? Propriul lor subconstient, inconstientul reprimat care a explodat.

Sensibilitatea creste odata cu luciditatea. Controlul inabusa sensibilitatea, care moare. Acest lucru face parte din mecanismul controlului: numai cei morti si insensibili nu vor fi afectati de nimic. Corpul lor se transforma intr-o citadela, intr-o fortareata care ii poate apara de orice, inclusiv de propriile lor emotii. Acesti oameni nu mai pot fi afectati de nimic, nici de iubire, nici de ura, dar controlul lor este platit cu un pret foarte mare, absolut inutil. El devine scopul suprem in viata: cum sa te controlezi. Rezultatul este moartea! Tot acest efort de a te controla in permanenta iti rapeste energia, asa ca nu iti mai ramane decat moartea.

Viata insasi devine un proces amortit, lipsit de suflu. O duci mai departe, dar nu stii de ce. Cea care ne invata sa controlam si sa condamnam este societatea, caci procesul incepe in copilarie, iar copiii nu pot controla decat ceea ce condamna.

Ceea ce faceti voi acum, prin eforturile voastre de constientizare, de autocontrol, nu inseamna altceva decat o reprimare a lor (a emotiilor) in subconstient. Va implicati apoi in activitatile voastre de zi cu zi si le fortati sa iasa din nou la lumina. In acest fel nu veti putea scapa de ele. Lasati-le sa iasa la lumina – traiti-le plenar, suferiti din cauza lor, suportati-le. Va fi un proces dificil, dar rezultatele vor fi colosale.

Odata experimentate, suportate, acceptate ca fiind propria voastra fiinta, veti fi surprinsi sa constatati ca ele (emotiile) vor disparea de la sine. Dar, mai intai de toate, trebuie sa vi le asumati, sa le recunoasteti ca fiind una cu voi – fara sa va mai autocondamnati, trebuie sa va descoperiti exact asa cum sunteti, sa le traiti constient, fara nici o reprimare. Treptat, puterea lor asupra voastra va scadea, gheara cu care va vor strange de gat nu va mai avea aceeasi forta. Odata ce va incepe sa se intample acest lucru, va veni o clipa cand veti putea sa le contemplati cu detasare.

(Osho)

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: