John Shelby Spong, fost episcop, afirma ca biserica manipuleaza, controleaza oamenii prin frica.

“Cred in viata de dupa moarte, dar nu cred ca are vreo legatura cu recompensa si pedeapsa. Religia se afla in zona de control. Iar oamenii nu prea inteleg asta. Controlul se exercita asupra oamenilor prin vina. Asa ca, daca ai Raiul, ca loc unde esti recompensat pentru bunatate, si ai Iadul, ca loc in care esti pedepsit pentru faptele tale rele, atunci cam detii controlul asupra oamenilor. Si, astfel, ei au creat acest loc ingrozitor care a speriat oamenii cumplit de-a lungul istoriei crestine. Asta face parte dintr-o tactica de control.”

“Biserica nu vrea ca oamenii sa se dezvolte. Fiindca adultii nu pot fi controlati. De asta vorbim despre renastere. Cand renasti, esti iarasi copil. Oamenii n-au nevoie sa renasca, au nevoie sa creasca. Au nevoie sa accepte responsabilitatea in ce-i priveste pe ei insisi si lumea. Toate bisericile pe care le cunosc pretind ca <Noi suntem Biserica>, ca ele detin <autoritatea absoluta>. Ideea ca Adevarul lui Dumnezeu ar putea fi ingradit in cadrul oricui sistem uman, al oricarei comunitati umane, oricarei carti umane, e dincolo de orice imaginatie, pentru mine. Dumnezeu nu este evreu sau musulman, hindus sau buddhist. Toate acestea sunt sisteme umane, pe care oamenii le-au creat in incercarea de a ne indruma catre misterul lui Dumnezeu. Imi cinstesc traditia, traiesc potrivit traditiei mele. Dar nu cred ca traditia mea il defineste pe Dumnezeu. Cred ca doar ma defineste pe mine in fata lui Dumnezeu. “

“Daca Dumnezeu este temeiul existentei, precum cred eu ca este, atunci singurul mod in care tu si cu mine Il putem proslavi este acela de a avea curajul de a fi tot ce putem fi, in diversitatea infinita a umanitatii. Indiferent daca suntem barbat sau femeie, homosexual sau heterosexual, transgender sau bisexual, alb, negru, galben sau masliniu, stangaci sau dreptaci, destept sau nu prea. Indiferent de diferentele dintre oameni, ai ceva de oferit din propria ta fiinta. Nimeni altcineva nu-ti poate oferi ce ai tu de daruit. Iar singurul mod de a-L proslavi pe Dumnezeu e de a indrazni sa fii tot ce poti fi si de a nu te ingradi prin fricile din trecut.”

john-shelby-spongJohn Shelby Spong declara: “Ma pregatesc pentru moarte, traind.”, “Calea de a deveni divini este prin a deveni in intregime umani.”, “Ceea ce mintea nu poate accepta, inima nu poate adora.”

“Cel mai important mesaj al Bibliei le scapa limitelor umane, acela care ne cheama catre recunoasterea faptului ca fiecare viata e sfanta, fiecare viata este iubita si fiecare viata este chemata sa fie tot ceea ce acea viata este capabila sa fie.”

“Isus reprezinta posibilitatile unei noi dimensiuni a existentei, care transcende toate granitele ce ne impiedica sa ne deschidem catre Dumnezeu si de a-i permite acestei surse de iubire sa curga prin noi.”

Sursa: delightfulknowledge

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: