Motto personal: “Exista ceva mai presus de stiinta. Se numeste constiinta.”

M-am intristat teribil vazand la ce atacuri este supusa Olivia Steer, la cata calomnie, jigniri si acuze nefondate. Pentru ce?! Pentru ca si-a exprimat niste pareri personale? Pe care nu le poate intelege oricine? Poate ca, intr-o zi, adevarul unor spuse de-ale ei va fi mult mai evident si demonstrat. Sau poate ca nu, din contra. Indiferent cum ar fi, un om are dreptul sa se exprime. Iar alti oameni sa-l asculte sau nu si sa preia ce considera ca li se potriveste din ce este si din ce spune el. Asta e insasi definitia interactiunilor umane civilizate.

Un om civilizat nu ataca, nu jigneste si nu incearca sa-si impuna punctul de vedere. Un om inteligent, cu atat mai putin. Un om intelept, absolut deloc. Fiindca isi este, siesi, SUFICIENT.

De asta nu poate intelege oricine parerile exprimate de Olivia Steer. Pentru ca, pana la a ajunge la continutul lor, trebuie sa inteleaga si sa respecte, mai intai, dreptul la liber arbitru. Pentru a beneficia de liber arbitru, omul trebuie sa fie in deplinatatea facultatilor mintale. Abia apoi poate filtra corect orice informatie ii apare in cale, fie el de la Olivia Steer sau de la medicul de familie. Dragi studenti, care va justificati atacurile dure la persoana, instigand la calomnie si jigniri, in virtutea diplomei facultatii de medicina, ale carei principii le aparati, acestea sunt singurele facultati absolut necesare oricarui om: facultatile mintale. Pe aceste facultati ar trebui sa ne bazam cu totii alegerile.

Va rog, chiar fac un apel la studentii de la medicina: nu va mai auto-sabotati! Fiindca, daca aveti nevoie de niste reactii atat de puternice, daca aveti nevoie sa va uniti impotriva unei singure femei, atunci inseamna ca nu sunteti destul de siguri de stiinta pe care o serviti, daca are nevoie sa fie aparata si demonstrata atat de inversunat si nu reprezinta singura, de la sine, cea mai buna garantie ca doamna Steer se inseala. Numai niste studenti inca necopti in intelepciune, chit ca invata ei la facultatea de medicina, puteau sa creeze o comunitate care sa-si faca un obiectiv din reducerea la tacere a unui om, pierzand timp pretios cu demontarea si analiza declaratiilor sale.

Sa va spun ceva, dragi studenti. Asa nu veti castiga mai multa credibilitate. Asa nu veti castiga increderea oamenilor in stiinta careia urmeaza sa-i serviti si, prin ea, sa le serviti oamenilor. Asa nu veti castiga increderea mea sa va calc in cabinet. Fiindca, voi deja nu aveti incredere in voi insiva si in stiinta pe care o studiati. Fiindca pierdeti prea mult timp pretios, in loc sa studiati cu toata daruirea, de pilda, cum ar fi putut fi salvati tatal si sora Oliviei Steer, care au murit de cancer. Asta e menirea voastra, in timp ce menirea Oliviei Steer e sa fie jurnalist.

Dragi viitori medici, lasati oamenii sa vina la voi! Nu incercati de pe acum, de pe bancile facultatii, sa-i obligati! In loc sa va ocupati de Olivia Steer, ocupati-va de studiu! Este profund eronata abordarea voastra in sprijinul si pentru beneficiul oamenilor. Nu denota decat un ego „medical” deja periculos. Lasati oamenii sa vina la voi si nu incercati sa le impuneti sau sa-i obligati! Si vindecati-i, daca puteti, inclusiv daca si-ar fi aplicat singuri remedii auzite de la Olivia Steer sau din atatea si atatea alte surse. Fiindca sunt enorm de multe alte surse si, daca va ocupati de toate, nu mai aveti timp sa studiati medicina.

Dragi studenti la medicina, nu are chiar niciun rost si nu va face cinste sa va coborati la nivelul de a avea pretentia sa discutati in termeni medicali cu un om sau cu niste oameni care nu detin cunostinte medicale, dar care au totusi dreptul la o opinie. Ce-o sa faceti, o sa incalcati juramantul lui Hipocrate si o sa refuzati sa tratati un astfel de om, daca chiar ar fi cazul? Nu ar trebui sa va fie suficient ca, daca un astfel de om ar avea vreodata nevoie de tratamentul vostru, s-ar convinge singur de eroarea opiniilor sale, iar voi, prin insasi etica si eficienta meseriei alese, i-ati putea fi de folos?

Cel mai trist si chiar ingrijorator este faptul ca cel mai important mesaj personal al Oliviei Steer le scapa permanent celor care o acuza. Mesajul ca fiecare este RESPONSABIL DE SINE: “Nu ma crede pe cuvant.”, “Cauta informatie. Citeste. Cumpaneste. Incearca pe propria ta piele, daca vrei. Convinge-te singur daca functioneaza sau nu. Asa ar face un om inteligent. Iar tu esti inteligent, deci, nu ma crede pe cuvant!”.

Orice om reprezinta, in sine, o relativitate. Nu exista nicio instanta absoluta nicaieri si in niciun om. Toti oamenii care au avut si au ceva valoros de oferit semenilor nu au fost perfecti, au fost la fel de supusi indoielii, greselii, precum noi toti. Tocmai latura aceasta l-a indemnat mereu pe om sa continue, sa sape mai adanc in sine, sa cunoasca mai mult, asadar sa evolueze. Eu am studiat filosofia, iar Emil Cioran este un monstru sacru in filosofia romaneasca si nu numai, dar spre batranete a repudiat multe din fostele sale convingeri. Poate si pentru faptul ca descoperise iubirea. Stiinta repudiaza constant foste teorii si practici cand se dovedesc eronate, pe baza noilor descoperiri. Cine stie, poate ca unele dintre aceste descoperiri ii vor da, in viitor, dreptate Oliviei Steer?!

Din acest fals conflict, eu sper ca doamna Olivia Steer sa evolueze ca jurnalist si studentii de astazi, de la medicina, sa evolueze ca medici. Noua, tuturor, asta ne-ar fi cel mai de folos. Nu exista nimic absolut axiomatic pentru perceptia umana. Nici macar matematica. Fiindca emotia n-o poate percepe. Cu atat mai putin axiomatice sunt parerea unui om sau insasi stiinta. Inclusiv sau mai ales cea medicala. Nu ajuta la nimic ca un medic sa-i adreseze unui om condoleante pentru pierderea suferita, in cazul Oliviei Steer, iar altuia, adica mie, sa-i spuna ca arata destul de bine dupa 7 ani de cand i-a zis ca ii mai da 4 luni de trait.

Tocmai fiindca stiinta nu este axiomatica si da gres de atatea si atatea ori, consider ca studentii de la medicina ar trebui, in loc s-o atace pe Olivia Steer, sa-i ceara SCUZE. Da! Prin asta ar manifesta o latura umana si o empatie atat de necesare in meseria pe care si-au ales-o si urmeaza s-o exercite. Pentru ca stiinta pe care dansii o studiaza n-a reusit sa le salveze vietile tatalui Oliviei si surorii sale, amandoi rapusi de cancer. Aceasta ar fi cea mai de bun simt atitudine pe care ar putea-o avea niste oameni care studiaza sau practica medicina dupa o etica profesionala.

robotPagina de facebook a sustinatorilor jurnalistei, GO ON, OLIVIA STEER, a dat nastere la infinite controverse, nedemn si mult prea des semnate cu jigniri, prin care combatantii jurnalistei declara, ei insisi, ca vor sa-si impuna punctul de vedere. Exact asta face diferenta. Mai ales in ce priveste calitatea umana…

In acest articol nu mi-am propus nicidecum sa fac apologia Oliviei Steer. Nici apologia studentilor la medicina sau a stiintei medicale. Ci apologia OMULUI si a facultatilor sale. Nu de medicina, ci mintale.

Eu consider ca tot acest conflict, pe marginea informatiilor si opiniilor aduse in atentia publicului de doamna Steer, este un fenomen de maxima importanta pentru a masura pulsul responsabilitatii de sine a romanilor. Romanii au o trista istorie de comunism in spate. In care li se spunea permanent ce trebuie sa gandeasca, ce trebuie sa creada, ce trebuie sa faca. Erau obligati sa declame omagii fortat. Constiinta colectiva a romanilor a ramas deviata in directia in care cineva trebuie sa le spuna cum sa gandeasca, cineva trebuie sa le spuna ce sa creada, cineva trebuie sa le spuna ce sa faca. Daca acel cineva, adesea, este o vedeta de televiziune sau medicul, sau preotul, sau vecinul, sau sotul/sotia, sau oricine altcineva decat ei insisi, romanii orbecaie inca in bezna postcomunista a pierderii stimei de sine, a increderii in sine si, mai grav, a declinarii responsabilitatii de sine.

De o mie de ori mai grav decat orice declaratii ar fi facut Olivia Steer este ceea ce a adus in atentia publicului. Faptul ca romanul ar fi in stare sa se duca si sa se vaccineze, orbeste, daca o vede pe Mihaela Radulescu facand asta la TV. Sau s-ar duce si s-ar calca in picioare la supermarket sa-si cumpere margarina careia a vazut ca-i facea reclama Nadia Comaneci. Sau s-ar repezi la Farmacia Catena, fiindca i-a vazut pe actorii Stela Popescu si Arsinel facandu-i reclama, deci e de incredere. Sau si-ar pune miere in ochi fiindca asa a zis Olivia Steer.

Oameni buni, dragi romani, macar aveti demnitatea sa va asumati aceasta lectie pretioasa oferita de mesajul Oliviei Steer, sus-mentionat. Cei care o ataca si o jignesc pentru faptul ca serveste drept model publicului larg, aduc, astfel, cea mai mare jignire chiar publicului larg, admitand, prin insasi aceasta atitudine, faptul ca romanul nu este capabil sa gandeasca, sa decida si sa actioneze pentru sine.

Tot acest conflict mediatic si internautic este o mare, imesa bula de sapun. Fiindca nu vedem padurea de copaci. Cine ridica piatra impotriva Oliviei Steer nu face decat sa si-o arunce singur in fata. Fiindca, cei care abordeaza atitudinea de atac, de impunere a punctului propriu de vedere (personal sau comunitar), jignirile, samd, nu numai ca-si demasca insasi capacitatea indoielnica de a ramane oameni rationali si civilizati, care isi pastreaza onoarea si cumpatul in orice situatie, nu numai ca-si recunosc capacitatea indoielnica de a gandi, de a lua decizii si de a-si asuma responsabilitatea de sine, ba chiar acuza o natie intreaga ca ar fi capabila sa se lase influentata de informatiile jurnalistice si de parerile personale ale unei persoane publice. Or, asta este de departe cea mai grava consecinta pe care o poate revela acest fals conflict.

Nu uitati ca universul este infinit comparativ cu un biet punct de vedere. Orice om, daca este sincer cu sine, n-ar avea de ce sa atace alt om, chiar daca, din punctul sau de vedere, acela emite o asa-zisa aberatie. Nu are de ce sa se apuce sa-l combata agresiv, incercand sa-si impuna propriul punct de vedere, fie el chiar si bazat pe o stiinta relativa, nu are de ce sa-l denigreze, sa-i anuleze orice alte merite, nu are de ce sa-l jigneasca. Asta e insasi baza democratiei, ca sistem social evoluat si echitabil, in care fiecare este liber sa se exprime si sa decida pentru sine. N-ar mai fi democratie daca medicii ne-ar impune sa ne vaccinam, de pilda, asa ca nu pierdeti asta din vedere, dragi studenti, atunci cand incercati deja sa va impuneti punctul de vedere, fie el si acreditat de stiinta medicala. Poate sa-mi spuna mie Olivia Steer o mie de ani de acum incolo sa-mi pun mamaliga nu stiu unde, daca eu cred altfel si sunt convinsa ca altceva este mai bun pentru mine. Asa ca, dragi studenti la medicina, nu mai jigniti romanii, de ale caror facultati mintale si de al caror liber arbitru va indoiti, respectati-i, daca aveti pretentia sa-i tratati si sa-i vindecati maine, poimaine!

Dragi romani, daca vreti sa va vaccinati, vaccinati-va, ma indoiesc ca are cum sa va opreasca Olivia Steer sau sa va impuna Mihaela Radulescu s-o faceti. Dar daca va pot influenta orbeste decizia, asta si numai asta ar trebui sa va dea de gandit! Acesta este singurul pericol grav, real, concret si palpabil!

Asa ca, Olivia, chiar ai datoria sa continui! Ai reusit sa le transmiti ceva mult mai valoros romanilor decat niste biete remedii cu miere sau mamaliga, inofensive pentru orice om care alege pentru sine, dar, aparent atat de periculoase, potential fatale pentru niste viitori medici romani! Dragi reprezentanti ai acestei ilustre stiinte, daca un roman, unul singur isi pune miere in ochi si chiar orbeste, zau ca va castiga ceva mult mai pretios decat orice i-ati putea prescrie voi pe o reteta. Isi va spune siesi si le va spune si celor din jur: “Ptiu, ce prost am fost!”. Iar remediul pentru prostie, dragi studenti la medicina si dragi medici, nu s-a descoperit inca si nici nu poate fi prescris pe niciuna dintre retetele dvs. Asa ca, pana cand il veti descoperi, GO ON, OLIVIA STEER!

Reclame

Comments on: "Dragi studenti la medicina, nu va mai autosabotati! Draga Olivia Steer, ai datoria sa continui!" (14)

 1. Site-ul Go on, Olivia Steer e probabil scris de persoane cu o minima educație medicală si bun-simt, comentariile chiar daca sunt fara jigniri si răutăți sunt șterse.. „Evidenta științifică” a articolelor e de tot rasul.. Imi pare rau, nu vreau sa jignesc pe nimeni dar ce pun susținătoarele doamnei acolo e absolut penibil.. Pseudostiinta

  Apreciază

 2. dna Olivia Steer sterge comentariile care nu ii convin, chiar daca sunt scrise fara atacuri si jigniri. Dat fiind ca un comentariu despre Jess Ainscough mi-a fost sters, comentariu cu dovezi care contraziceau interpretarea ei, dupa cum chiar dansa a zis, a situatiei fetei, care a decedat din pacate, nu sunt de acord cu faptul ca Dna Olivia respecta parerile altora si nu jigneste pe nimeni. Dansa militeaza impotriva medicinei si a medicamentelor, iar prin aceasta, multi oameni pot muri. Asa cum a facut-o si Jess.

  Apreciază

  • Parerea mea e fiecare este liber sa interpreteze orice dupa bunul plac, dupa oglinda sa. Am aprobat acest comentariu, dar sper sa nu urmeze niciun altul cu critici. Prefer orice altceva, ceva constructiv. Si mai cred ca mesajele si atitudinea doamnei Olivia Steer sunt foarte gresit intelese.

   Apreciază

 3. Serios? Daca cineva iti spune sa te arunci de la etaj te arunci ? Stai linistit/linistita ca si din mana medicilor au iesit morti multi ;). Mult mai multi decat din mana Oliviei! Si ma indoiesc ca daca facea o persoana FIX ceea ce spunea Olivia sa i se fi intamplat ceva….Doar daca o omis anumite lucruri importante 🙂

  Apreciază

 4. Felicitari pentru articol, sustin punctul de vedere al Oliviei si nu pentru ca imi place sau nu persoana ci pentru ca am trait experiente neplacute cu copilul meu dupa tratamente esuate si scheme urmare cu sfintenie si disperarea m-a facut sa caut alternative, sa citesc, sa incerc si alte metode care au dat rezultate. Chiar cred ca multi dintre studentii astia deja sunt ” convinsi” de industria farmaceutica cu diverse bonusri, pixuri si halate …sau chiar excursii . Si credeti-ma , spun din experienta mea de mama, biolog si chiar de copil crescut la tara fara prea mult ” ajutur ” medical. Natura are solutii pentru tot ce noi stricam cu inteligenta si aroganta noastra.

  Apreciază

 5. Buna seara Doamna Livia,am si eu cate ceva de adaugat postarii dumneavoastra.
  Pagina doamnei Steer exista de ceva timp si nici un student din miile de studenti medicinisti si medici nu am bagat-o in seama,dar…exista un mare DAR, in ultimele saptamani au inceput sa apara tot felul de injurii aduse la adresa medicilor si medicinei din partea doamnei Olivia,de la alegerea unui stil de viata la a ne acuza ca vrem sa le facem rau oamenilor,ca e o conspiratie si ca noi vrem de fapt sa ne omoram pacientii prin chimioterapie si interventii chirurgicale e o MARE diferenta.
  Credeti-ma de o saptamana discut in continuu cu colegii de breasla,studenti,medici (chirurgi,cardiologi,urgentisti etc) nimeni nu blameaza stilul Oliviei de viata,este alegerea ei si nu este un lucru gresit ca in ziua de azi sa incerci sa te menajezi cat mai mult si sa incerci sa mananci sanatos,Brava! Insa fiind o persoana publica are impact asupra ‘omului de rand’ ea avand un cuvant de spus in fata fanilor si ai oamenilor interesati de acest stil de viata,cenzura in privinta anumitor informatiilor ar trebuii sa existe. Omul bolnav este speriat,cauta raspunsuri in tratate medicale , pe ‘Dr google’ si in frunza de artar,este rusinos sa profitam de slabiciunea lor si sa le dam sfaturi neavizate,este pur si simplu revoltator sa ne ridicam mandrii si siguri pe noi si sa afirmam: EU STIU,ASA DA ASA NU !
  Cand un pacinet suferind de apendicita acuta (reiau exemplul dat de doamna Steer ) iti vine in camera de garda ai un protocol in minte ca medic : consult clinic,analize , asteptarea diminuarii simptomatologiei in cazul unui tratament efectuat. Pacientul este femeie, efectuam si consult ginecologic (excludem patologia ovariana OK ) , sa ne asiguram rugam si un urolog sa o vada ( excludem colica renala-calculi renali-‘nisip’-pielonefrite OK )….pacienta este in dureri. Intrebam : sunteti de acord cu internarea? diagnosticul este de apendicita acuta,tratamentul este strict chirurgical. Pacienta accepta,tratamentul este efectuat, a 2a sau a 3a zi pacienta este acasa cu o incizie de 2cm vindecata chirurgical in 6 zile isi reia viata cotidiana.
  Scriind acum imi reiau si eu tehnica in cap si ma gandesc?! Unde gresim? De ce e nevoie sa fim blamati? injurati? sa fim marginalizati mai rau ca minoritatile din propria tara?
  Mai vreti exemple? am sa va dau si am sa scriu pana cand obosesc…suntem tineri medici,in camera de garda ( acolo ne petrem primii ani),alergam intre sectie,terapie intensiva,bloc operator,alte sectii pentru efectuarea consulturilor si trec ore,pacientii asteapta ( in urma unui sistem de prioritizare efectuat la triajul spitalului), ajungem sa vedem un pacient dupa 2 ore de la momentul prezentarii,noi ne adresam cu „BUNA ZIUA CE ATI PATIT?” ei ne raspund cu: Sunteti niste nesimtiti,astept de 2 ore!!! si voi va fataiti cu cafelele in mana si va hliziti pe holuri si tot ce asteptati e spaga (celebra spaga),moare omul si pe voi va doare in cot!!!…incercand sa ne mentinem calmul si sanatatea psihica repetam intrebarea: CE VA DOARE?
  – AICI ! (pacientul aratand catre unghia mare de la picior,diagnosticul? Panaritiu – o infectie la nivelul unghiei de obicei in urma igienei precare sau a unei infectii localizate din cauza instrumetelor nesterilizate de taiat unghiile )
  Atunci zambim 🙂 si ne gandim,tocmai am fost injurat si blamat ca am pus-o sa asteapte pentru o buba la o unghie…in timp ce eu incercam sa opresc o sangerare la un pacient in terapie intensiva in urma unui accident de masina, in timp ce montam o sonda urinara la un pacient ce nu putea urina din cauza unui tumori de prostata…IN TIMP CE ALERGAM LA O CHIUVETA SA MA SPAL PE FATA SA NU PAR NEPROFESIONALA IN FATA PACIENTILOR DEOARECE ERAM NEDORMITA DE 46 de ore !

  Sunt o nesimtita….

  Ne platim congresele si studiile la care dorim sa participam pentru a invata ceva nou,ne mandrim cu un tratament sau cu o operatie reusita in fata sefului de sectie si a colegilor,ajungem acasa ne uitam in oglinda ( rareori ne recunoastem,avem 30 si ceva de ani,nu avem un sot/sotie sau copil; avem in telefon mai multe numere ale pacientilor decat ale prietenilor ) dar suntem fericiti si mandrii ! Am muncit 6 ani de zile si acum sunt un nobil ! ne intrebati de ce suntem infatuati? pentru ca scumpa doamna…noi nu suntem mandrii de o casa pe care am construit-o,nu suntem fericiti ca ne-a iesit bine un bilant contabil,nu ne mandrim cu rochia pe care am cusut-o SUNTEM MANDRII CA TRAITI ! suntem fericiti cand tensiunea voastra se stabilizeaza suntem extaziati cand va exteranati si ne intalnim peste 6 ani pe strada si ne strangeti mana !

  Permiteti-ne sa fim MANDRII ! lasati-ne sa ne suparam si sa ne intristam cand vedem ca suntem blamati in momentul in care nu stim ce sa raspundem la intrebarea CE CEAI SA BEAU? beti ceaiuri,lasati-va de fumat,mancati mai putina carne,mancati din ce in ce mai putine prajeli VA ROG eu si toate cadrele medicale indiferent de specialitate,dar in acelasi timp VA ROG nu ne mai blamati cand prescriem No-spa..stim cat bine poate face un antispastic 🙂

  P.S – nimic nu mai poate fii administrat fara voia voastra a pacientilor, daca un medic va pune o perfuzie aveti dreptul sa spuneti NU si sa semnati pe propria raspundere,cand va internati aveti un consimtamant pe care VA IMPLOR cititi-l si refuzati sau nu internarea . ASUMATI-VA RASPUNDEREA pentru ca si noi ne-o asumam de fiecare data cand ne punem parafa pe o reteta sau internare.

  Apreciază

  • Draga doamna Andreea,

   Recunosc faptul ca m-a impresionat foarte mult ceea ce mi-ati scris. Va multumesc pentru aceste randuri, pentru timpul alocat, pentru faptul ca ati binevoit sa-mi cititi articolul, dar mai ales pentru atitudinea dvs. Va multumesc, in primul rand, pentru munca pe care o depuneti in beneficiul oamenilor.

   Stiu si sunt convinsa ca nu v-ati ales o meserie usoara, ca aceasta necesita chiar sacrificii deseori, stiu cum sunt salariile medicilor in tara noastra, in ce conditii trebuie sa lucreze adesea, stiu ca sunt medici, precum dvs, care au multa daruire, chiar pun suflet in meseria lor si se dedica pacientilor, stiu ca, de multe ori, pacientii trateaza jignitor cadrele medicale, desi sunt destule cazuri cand se intampla si invers.

   Cunosc personal medici extrem de devotati si de buna credinta. Cunosc personal o doamna doctor care plangea acasa pentru pacientii sai, cei pe care nu-i putea ajuta, care plangea atunci cand se terminau fondurile de asigurari si mai ca ii venea sa puna bani din buzunar pentru a ajuta oamenii. Nu am contestat si nu voi contesta niciodata aceste aspecte, motiv pentru care eu, personal, nici n-as putea sustine ca munca dvs nu este importanta. Am prieteni, cunostinte apropiate care sunt medici sau cadre medicale si stiu cat au invatat, cat efort au depus, samd.

   Eu ma inclin cu recunostinta sincera in fata unor medici care m-au tratat, de-a lungul vremii. N-am ignorat acest aspect in cadrul articolelor mele. Chiar am beneficiat de atentia, grija si profesionalismul extraordinar al unor cadre medicale si in unele articole am descris aceste lucruri. Si o voi mai face.

   Chiar fac un apel la dvs, mai ales ca spuneti ca de o saptamana discutati cu colegii de breasla, fac un apel catre impacare, daca e posibil si daca poate avea vreo importanta initiativa mea. Am pomenit cazurile din viata personala a doamnei Steer tocmai in ideea in care cei care servesc medicina, implicit actioneaza pentru binele si sanatatea oamenilor, sa se gandeasca macar o clipa ca ataca sau instiga la atacul virulent al unei femei care a suferit niste pierderi cumplite, al unei mame pe care in mod cert o afecteaza toate reactiile extrem de dure la adresa ei. Nu cred ca e intelept sa instige ca dansa sa fie supusa unor atacuri la persoana, unor jigniri imense, din partea lor si/sau a oamenilor. Nu cred ca dansa a fost rau intentionata sau a jignit, precum sunt multi dintre cei care o ataca direct si voit.

   Precum am scris si in articol, tot acest conflict mi se pare o mare bula de sapun, fara rost, cu pierdere de timp si energie pretioase de ambele parti, si cata vreme interesul comun este sanatatea, acest interes comun si valoros ar trebui sa aduca impreuna oamenii, nu sa-i divida in doua tabere conflictuale. Chiar nu are rost…

   Orice nemultumire ar avea studentii de la medicina sau cadrele medicale, la adresa doamnei Steer, sunt convinsa ca si-o puteau exprima si altfel, mult mai pasnic, mult mai conciliant.

   Personal, nu cunosc astfel de reactii publice din partea doamnei Steer, precum cele la care va referiti, cum ca ar fi jignit sau atacat pe cineva, cum ar fi breasla cadrelor medicale. Daca intr-adevar a facut-o, va rog sa-mi indicati si mie un link sau asa ceva. S-ar putea ca aici sa se strecoare totusi o eroare in intelegera corecta a declaratiilor sale. Va invit sa reflectam impreuna la aceste aspecte.

   Eu consider ca am ceva in comun cu ambele “tabere”. De altfel, asta ma si intereseaza, pana la un idealism de John Lennon, daca vreti: pacea, armonia, toleranta si intelegerea intre oameni. De aceea mi se pare foarte dureros tot acest conflict si m-as bucura sa se incheie, iar cele doua “tabere” sa aiba ceva de invatat si sa continue sa-si exercite meseria in sprijinul oamenilor si pentru beneficiul lor. Repet, cu atat mai mult cu cat cauza este, in aceasta chestiune, una comuna: sanatatea!

   Am relatat mai sus ce consider ca am in comun cu breasla cadrelor medicale. In comun cu doamna Steer am pasiunea pentru o alimentatie crudivora, pentru retete de acest gen, avand multe de invatat de pe blogul dumneaei, interesul pentru terapii alternative, bucuria de a descoperi ca exista si oameni care se vindeca de boli asa-zis incurabile, avand in vedere experientele personale in materie de cancer, de pilda, interesul pentru informatii noi din aceste domenii. Tocmai pentru ca am avut de invatat multe de la dansa si din informatiile pe care le ofera publicului larg, mi se pare mult prea categoric sloganul “STOP Olivia Steer”. Pur si simplu nu pricep pe cine a atacat, asa ca va rog sa-mi explicati mai in detaliu, fiindca eu consider ca aici este baza neintelegii si ma voi stradui s-o explic mai jos, prin exemple proprii.

   Acest blog se numeste “Nu Exista Boli”. Considerati ca prin acest titlu metaforic as “ataca” breasla medicala? In urma experientelor si informatiilor acumulate, am ajuns sa consider ca bolile nu sunt ceea ce am fost invatata sa cred ca sunt, mot-a-mot. Nu le mai pot considera decat niste efecte ale unor cauze mai profunde, manifestate fizic. Insa, prin aceasta atitudine, nu cred ca aduc niciun fel de prejudiciu breslei medicale si nici n-o jignesc. Eu includ in breasla medicala si ramura psihoterapeutica, pe care o consider foarte importanta in procesul de vindecare.

   Interesul meu acut este procesul de dezvoltare personala, iar vindecarea, sub toate aspectele ei, face parte din acest proces. Parerile mele personale se intersecteaza adeseori cu ceea ce am citit din partea doamnei Steer. Eu nu am perceput din partea dansei atacuri la persoana, jigniri sau defaimarea breslei cadrelor medicale, generalizari de acest gen, iar daca ma insel, va rog sa ma corectati.

   Consider ca da, exista interese materiale in spatele industriei medicale, exista si medici necinstiti, exista cazuri de erori medicale, exista atitudini revoltatoare din partea unor medici. Exista limite ale stiintei medicale. Dar, precum spuneti si dvs, exista si medici devotati, care, precum spuneti, primesc atitudini cel putin neplacute din partea pacientilor. Iar asta se intampla tocmai din cauza unor generalizari care nu sunt de dorit pentru nimeni. Asta as vrea sa va aduc si dvs in atentie: faptul de a nu generaliza. De a nu considera ca va atac pe dvs daca scriu despre experienta neplacuta pe care am avut-o cu anumiti medici. La fel de bine am avut experiente foarte placute cu altii. La fel, de a nu generaliza anumite aspecte care reies din declaratiile doamnei Steer, pentru a le percepe sub forma unor atacuri directe la breasla medicala din Romania.

   Sa nu va simtiti atacata daca eu consider ca “boala” poate avea chiar dimensiuni spirituale. Ca poate fi inteleasa si “demontata” inainte de a se ajunge la interventii chirurgicale. Avand in vedere ca aceste mecanisme profunde nu le stapanesc, inca, pe deplin, nici psihoterapeutii, nici medicii, consider ca omul poate avea de invatat, ca si mine, in urma unor experiente neplacute, in urma unor boli, poate chiar dupa ce va fi ajuns la interventii chirurgicale si tot restul. Asta nu inseamna nicidecum sa nu vina la dvs sa se opereze.

   Imi cer scuze pentru raspunsul lung, dar as vrea sa imi fac foarte clar punctul de vedere. Sa stiti ca zilele acestea am fost atacata internautic foarte mult, jignita peste masura, mi s-a dorit tot raul din lume, in toate felurile, am fost chiar amenintata. Si pentru ce? Pentru ca mi-am impartasit experienta de viata? Pentru ca am dreptul de a ma indoi de eficienta unor tratamente alopate, fara sa doresc sa conving pe nimeni sa fie sau nu de acord cu mine? Pentru ca mi-am asumat riscurile si alegerea de a nu-mi vaccina copilul? Oameni ca mine ar trebui ostracizati fiindca sunt exceptii care au reusit sa se vindece si in afara sferei medicinei alopate sau pentru ca inca beneficiaza de libertatea de a alege pentru copiii lor, conform legilor in vigoare, va intreb?

   M-as bucura ca medicina sa ajunga la nivel axiomatic si sa nu mai existe exceptii, fiindca atunci va exista garantia vindecarii. M-as bucura ca remediile alopate si vaccinurile sa nu mai prezinte efecte secundare periculoase. Desi ma indoiesc ca pana si asta ar ajuta oamenii sa scape de frici, tema centrala a articolelor mele, care sunt orientate pe dezvoltare personala.

   Sa nu va simtiti atacata daca eu, personal, consider chimioterapia ca fiind un tratament potential periculos si imi scriu parerea, sustinuta de experiente si informatii din surse credibile, desi nu detin studii medicale, cata vreme avertizez ca imi exprim doar punctul de vedere si prin acest punct de vedere nu vreau sa conving pe nimeni de nimic si nu indemn pe nimeni in nicio directie. Nici nu cred ca as putea, fiindca omul e dotat cu liber arbitru si tocmai asta am subliniat: am incurajat mereu oamenii sa aleaga pentru ei insisi, sa gandeasca pentru ei insisi. Si asa mi se pare ca a facut si doamna Steer.

   De curand, am mai pierdut o persoana apropiata, din familie, in urma cancerului si a chimioterapiei. Sotia acestui om rezoneaza intr-o masura cu parerile mele. Este o persoana informata. Si-a sfatuit, evident, sotul, a cautat sa-l ajute in orice fel. Insa el a ales pentru sine exclusiv medicina alopata si chimioterapia, iar sotia sa si eu i-am respectat, evident, alegerile. Daca ati sti cu cata durere in suflet, cu cata iubire, daruire si sacrificiu a ramas aceasta femeie langa sotul sau, pana la capat, in timp ce spunea: “Chiar daca este sotul meu, nu-mi apartine. Ii respect alegerile.”! O astfel de atitudine ar trebui sa ne dea de gandit tuturor. Credeti ca sotia acestui om sau eu, personal, nu ne-am fi bucurat din tot sufletul sa fi reusit medicina alopata si chimioterapia sa-i salveze viata acestui om? Ca n-as fi scris ulterior despre asta, aducand elogii medicinei?

   Despre limitele stiintei medicale mi-a scris deunazi chiar un medic din breasla dvs. Un medic care prefera anonimatul, din teama, evident. Dar iata ce mi-a scris, cu sinceritate: “Sunt medic pneumolog si lucrez la o clinica din Germania. Am absolvit facultatea de Medicina din Tg. Mures insa pot spune ca nu am avut cu adevarat habar de Medicina decat dupa ce am reusit sa am experienta clinica cu pacientii pe care ii tratam in Germania dupa sistemul si recomandarile standard de acolo. Cazurile pacientilor, marea majoritate suferind de cancere pulmonare, tratati dupa leitlinien cu chimioterapii, cu foarte multe efecte adverse, care dupa maxim un an de la diagnostic au decedat fara nici macar o exceptie, m-au facut sa am mari indoieli in privinta tuturor recomandarilor de tratament si tot ceea ce suntem invatati sa facem ca tineri medici.
   De 3 luni am devenit si eu mama, si in ceea ce priveste vaccinarea am studiat zi si noapte tot ce am putut gasi in literatura internationala. Acum imi e foarte clar ca NUUU imi voi vaccina copilul lucru pe care incerc sa-l explic si celor care au interes sa asculte parerea mea.
   Fiind in concediu de maternitate, am acum suficient timp sa studiez cu adevarat Medicina ! Si imi dau seama de foarte multe greseli care se fac in clinici, in sistemul in care si eu lucrez. Mi-e groaza pentru cand ma voi intoarce in spital si va trebui sa fac mai departe cum dicteaza sistemul… Acum am cu adevarat constiinta!”

   O astfel de declaratie – si exista multe de acest gen – nu ar trebui sa ne dea tuturor, macar un pic, de gandit?

   Fiind un om cu vederi liberale si democratice, nu consider ca cenzura pe care o pomeniti este o solutie. Stiu ca oamenii sunt speriati, dezorientati, tocmai de aceea v-am spus ca tema centrala a articolelor mele este frica. Am constatat ca si doamna Steer, la fel mine, indeamna mereu oamenii sa renunte la frica, sa capete incredere. Stiti ce impact, ce soc poate reprezenta pentru un om de rand, precum spuneti, aflarea unui diagnostic grav? Fie si numai vestea aceasta, in sine, il poate darama psihic. Dvs doar va faceti meseria si informati omul corect, dar haideti sa picam de acord asupra unor lucruri. Unul ar fi ca adevarul absolut nu este in medicina alopata, dat fiind ca exista multe exceptii de oameni care s-au vindecat de boli declarate incurabile prin tratamente alternative si dat fiind ca medicina alopata nu poate garanta salvarea tuturor bolnavilor, cum s-a intamplat in cazul sus-mentionat.

   Haideti sa-i redam omului speranta, increderea in sine si sa-i permitem sa aleaga, chiar incercand toate variantele, pentru sine. Nu este mai putin grav ca un om sa moara alegand exclusiv chimioterapia decat daca moare tratandu-se exclusiv cu ceai, nu credeti?

   Sa va relatez un caz, al unei prietene apropiate a mamei mele. Urma sa fie operata de calculi biliari. Ii era foarte frica. Mama e o persoana religioasa si a incercat sa-si ajute psihic prietena fiindu-i alaturi si singurul “remediu” pe care i l-a putut oferi a fost o banala rugaciune. Femeia a crezut cu toata puterea ca acea rugaciune o va ajuta, pana la urma n-avea nimic de pierdut. S-a rugat si in spital, inainte de operatie. I s-au facut analizele premergatoare interventiei si medicii au ramas uimiti: calculii se diminuasera miraculos, interventia nu mai era necesara, asta in ultima clipa, putand fi eliminati pe cale naturala. Medicii chiar au intrebat-o pe femeie ce a facut. Eu inscriu acest caz la efectul placebo. Iar stiinta medicala n-a fost absolut deloc ignorata in acest caz. Cred ca orice medic bine intentionat ar fi bucuros ca pacientul e pe cale de insanatosire, chiar si fara interventia sa.

   Nu cred ca dvs, personal, si multi alti medici bine intentionati, cu o conduita etic profesionala impecabila, gresiti. Nu am cunostinta sa fi fost injurati. Nu de doamna Steer. Sau de mine. Cred ca cei care aleg sa va injure se inscriu in aceeasi categorie, doar “taberele” fiind adverse, cu aceia care ne injura pe mine sau pe doamna Steer. Iata inca ceva ce avem in comun. Eu am adresat si pe blogul meu rugamintea ca aceia care rezoneaza cu anumite puncte de vedere pe care le impartasesc sa nu-i jigneasca si sa nu-i atace in niciun fel pe cei care ma combat chiar agresiv, preferand jignirile.

   Nu cred ca sunteti blamati sau marginalizati. Cred ca singura forma de “atac” care ar putea fi perceputa de un medic ar fi, poate, doar prin ego-ul sau, daca ar considera ca un pacient ii stirbeste cumva autoritatea “indraznind” sa se vindece altfel decat alopat, cum a fost cazul prietenei mamei mele. Cand femeia le-a raspuns sincer medicilor ca s-a rugat, credeti ca ar fi trebuit sa se supere pe dansa ca, inexplicabil, n-a mai fost necesara interventia dansilor? Sau sa se supere pe mama ca i-a dat acea rugaciune prietenei sale? Prin ce a fost stirbita autoritatea medicala, in acest caz? Femeia a urmat absolut toate sfaturile medicale, toate tratamentele, s-a internat si astepta interventia chirurgicala.

   Singurul aspecte asupra caruia ar fi de dorit sa reflecteze anumiti medici este ego-ul autoritar bazat si hranit de stiinta pe care au studiat-o si o servesc. Fiindca medicina are limitele ei in fata inexplicabilului, cand bolile “incurabile” se vindeca, in fata OMULUI si a mecanismelor sale inca nedeslusite pe deplin de stiinta.

   La final, va asigur ca sunt foarte deschisa catre dialog, comunicare si toleranta si, repet, mi-as dori ca ambele “tabere” sa aiba ceva de invatat din lectia pretioasa a acestui fals conflict, spre a sluji mai cu folos cauzei oamenilor. Toate cele bune, cu prietenie.

   Apreciază

   • Draga Livia nu iti pot da exemple concrete ale atacurilor doamnei Steer deoarece nu mai am acces la tot ce postase dansa pe pagina , acum nu stiu daca au fost sterse sau facute privat insa,avand in vedere lumea in care traim,unde: banii,prostitutia,analfabetismul,beizadelele,masini scumpe si genti de firma sunt promovate, stiinta a ramas pe ultimul loc. Nu exista padure fara uscaturi,in orice domeniu exista oameni corupti,oameni rai prin definitie care indiferent de munca pe care o depun,fie ca nu se afla pe o scara mare sociala sau fie ca sunt in top…bataia de joc fata de cei din jur si nesimtirea primeaza. Insa credeti-ma, ce ne face media ( medicilor ) este absolut sub orice critica.

    Nu mai poti deschide televizorul fara sa iti zica ca a murit in spital un pacient din cauza medicilor indolenti,cumperi un ziar si pe pagina 3 se afla poza cu un profesor dr care este acuzat de malpraxis , dai drumu la radio si auzi ca in nu stiu ce spital nu te opereaza nimeni daca nu dai cel putin 10 milioane medicului. Repet,nu exista padure fara uscaturi insa lumea medicala,o lume a oamenilor de stiinta nu ar trebuii sa fie atat de batjocorita.

    Apropo de exemplul dumneavoastra(melanom), mi-a venit in minte un caz recent: sotul unui doamne a dat in judecata un medic dermatolog (din cluj,sper sa nu ma insel) deoarece sotia lui a fost diagnostica cu melanom si ei au aflat deabia dupa 3 luni din momentule exciziei formatiunii tumorale si deja era prea tarziu starea ei se inrautatise drastic – a urlat media toataaaa saptamanaaa. Acum stiu ca nu trebuie sa va explic pentru ca ati trecut prin asta,dar : un medic dermatolog are programate 10 interventii intr-o marti,din care 2 excizii de formatiuni tumorale,pacientii intreaba: E cancer? tu ii raspunzi cu: momentan nu stim..asteptam rezultatul anatomopatologic ce vine in 21 de zile,veniti peste 21 de zile sa ridicati rezultatul.

    Pacientul nu s-a prezentat pt confirmarea unui diagnostic. Laboraturul de anatomo-patologie se afla in alt departament,foaia a ramas acolo in arhiva cu rezultatul. Pacienta se prezinta peste 3 luni,atunci vede diagnosticul groaznic: tumora maligna – MELANOM si prima lor idee a fost hai sa dau medicul in judecata ca nu ma anuntat.
    Din pacate este si vina sistemului pe care il urasc din toate puterile ! nu avem un sistem informatizat pus la punct,nu avem un personal acrediat care sa ia legatura cu pacientii in momentul in care acestia nu revin la consult sau pentru ridicare analizelor,dar aici problema devine mult mai complicata si cred ca ne depaseste.

    Incep sa nu mai exemple de zile bune la spital,din 100 de prezentari pe zi la camera de garda,daca se intampla sa imi zambesca un pacient sau sa fie fericit de felul in care a fost tratat ma declar multumita.

    Nu avem educatie medicala in aceasta tara ! Sotul/sotia,copii,apartinatorii nu stiu cum sa se comporte in momentul in care un membru al familei este adus la spital,intelegem cu totii, intelegem cat de groaznic este sa iti vezi persoana iubita pe un pat de spital neajutorata si fragila dar asta nu ii scuza sa ne impinga sa intre peste noi cand efectuam o manevra pacientului care poate fii traumatizanta pentru familie si rusinoasa pt bolnav,asta nu ii scuza cand ne intreaba de 1000 ori pe zi CE ARE? CE ARE? CE ARE? si sa tipe la noi cand ridicam din umeri si le raspundem cu: va rog…asteptam analizele.
    Ma amuza…nu de putine ori i-am auzit vorbind la telefon sau cu persoanele de langa ei zicand: ASTIA HABAR N-AU ! O DUC LA PRIVAT.
    Medicina este o stiinta – nu exacta ! nu am sa compar niciodata medicina cu matematica , dar ca oameni de stiinta ne bazam pe fapte,cifre si valori.

    Repet,intr-o tara in care valorile au ajuns asa cum le stiti si dumneavoastra si noi toti 🙂 chiar e nevoie de pangarirea sistemului medical in asemenea hal?

    Citez Olivia Steer : „Noi avem gloanțe ghidate prin laser, care țintesc soldații inamici automat!
    – Asta nu-i nimic, noi avem o armă chimică ce distruge inima, ficatul și creierul oricărei ființe umane.
    – Pe cuvînt? Cum se numește?
    – Chimioterapie! ”
    Si daca aveti timp sa va uitati un pic la pozele ‘amuzante’ postate de stimabila veti observa mesajele transmise cititorilor ei.

    Si acum hai sa nu ne mintim singure,toata nebunia asta a pornit de la ANTIVACCINARE,perfect in regula,este alegerea dansei,nu cred ca venea medicul de familie acasa la doamna Steer sa ii vaccineze copii cu forta,dar de la a face o alegere personala si a ajunge la aprope o campanie antivaccin e cale lunga. Difeteria,rujeola,rubeola etc. au devenit doar niste vise urate in tara noastra,Doamne Ajuta asa sa ramana si asta v-o spun cu mana pe inima nu este din cauza alimentatiei raw.
    Sunt copii in Africa care mor zilnic din cauza cancerului si a bolilor copilariei ce nu pot fii tratate din cauza lipsei resurselor si a dezvolatarii medicinei in acele zone. Am zeci de colegi care se inroleaza la MEDICI FARA FRONTIERE din dorinta de a face bine si de ei nu se vorbeste niciodata,pentru ca deh…nu au luat spaga deci nu prezinta interes.
    Nimeni nu vorbeste de lucrurile minunate care au loc in spitale,nimeni nu vorbeste de sefii de sectie care stau 12 ore si asteapta ca bolnavii lor sa se treazeasca si sa respire fara aparate,nimeni nu face un Breaking News despre chirurgul care a operat in ultimele 8 garzi 25 de cazuri sociale si care ii mai tine 2 zile in plus internati sa mai aiba o farfurie de mancare si un asternut curat,nimeni nu face o pagina pe facebook care sa se numeasca GO ON MEDICI ROMANI. E normala frustrarea pe care o simtim fata de doamna Steer care a primit cuvinte urate in ultima saptamana….noi primim aprope in fiecare zi: pacienti si familiile lor,presa scrisa sau televizata…si inca continuam fara sa avem un suport extern.
    Am ajuns ca o mica secta ne felicitam intre noi.
    Sa nu credeti ca acest post e unul de lamentare,in nici un caz ! sunt fericita pentru alegerea facuta si stiu ca nu am sa regret niciodata indiferent de obstacolele intalnite.

    Iar pentru oamenii care aleg sa creda intr-o divinitate , intr-o putere suprema care le asculta rugile la moment de rascruce nu am decat cuvinte de lauda…sa credem doar in noi?..suntem prea mici 🙂

    Apreciază

  • Pentru ca un om sa va vina la spital pentru a face o operatie trebuie sa aiba si un motiv(respectiv o boala). Boala aceea nu a venit din aer ! Boala a venit din stilul de viata pe care acea persoana il urmeaza. Daca acea persoana manca ceea ce trebuia si gandea cum trebuia nu se ajungea la nevoia de operatie! Nu inteleg ce este atat de greu de inteles…. La medic ajung doar cei care nu sunt atenti la ceea ce mananca sau nu tin cont deloc de nimic…. De exemplu o persoana care nu se ingrasa de ce ar manca sanatos ? Mananca orice si nu se ingrasa si nu are nici un stres….Dar mai tarziu va intampina oricum anumite disconforturi….Nu este nevoie de nici o operatie atata timp cat un om respecta tot ce exista pe pamantul acesta…Adica viata si a altor oameni si viata animalelor ca nu e omul buricul pamantului!

   Apreciază

 6. Aveţi dreptate. Orice om are dreptul la o opinie şi nu mi se pare normal să jigneşti, Scuzele sunt necesare.

  Apreciază

 7. Mirela Lazarescu said:

  Felicitari pentru articol. Nu e cazul sa dati atentie mesajelor negative. Sunt oameni care inca nu au depasit anumite bariere dar au rolul lor în lumea aceasta. Imi place Olivia pentru stilul de viata sanatoasa ce l-a imprimat si familiei si o felicit pentru ca a fost om si si-a rupt din timpul personal pentru a impartasi cu cei interesati cunostintele. Sunt sigura ca cei ce o defaimeaza au un interes, însă bazez pe Dumnezeu ca nu o va lasa. Multa putere Olivia, iti suntem alaturi.

  Apreciază

 8. \’Un om civilizat nu ataca, nu jigneste si nu incearca sa-si impuna punctul de vedere. \’
  E foarte corect ce ati scris mai sus. Doar ca ati luat apararea tocmai persoanei care a facut asa ceva.
  Doamna Steer a atacat in repetate randuri medicii, i-a jignit, nu a dat drept la replica, a sters postarile care nu o elogiau sau care nu o aprobau 100% parerile ei.
  Unde erati atunci mai exact? Asta daca sunteti impartiala.
  Ca sa nu mai vorbesc ca a atacat mamele care nu au reusit sa alapteze sau cele care au hotarat sa vaccineze.
  Bravo studentilor care au luat atitudine! Dupa foarte mult timp incep sa am speranta.

  Apreciază

 9. Da, sunt de acord, noi, studentii ar trebui sa nu ne mai chinuim cu oameni d’astia. Daca tara nu ne vrea, noi plecam. Ca prea multi se trateaza dupa jurnalisti fara cunostinte medicale. Si apoi vin la doctori pe moarte, si dau vina pe doctori ca nu mai pot face nimic. Si doar pentru ce am observat despre o femeie, care se vrea culta, jurnalista, in secolul acesta, care habar nu are ce este menstruația și care e rolul ovarelor ( este publica afirmatia conform careia doamna crede ca ovarele au rolul de a metaboliza ce mancam si toxinele se elimina prin menstruatie) cred ca cei care se „trateaza” dupa sfaturile unor astfel de oameni isi merita soarta. Deci muriti linistiti, sau whatever, hai s.o punem pe doamna ministrul sanatatii,sa desfiinteze spitalele, sa plece toti medicii,sa nu se mai chinuie degeaba in tara asta.

  Apreciază

 10. Draga Livia, lasa-i pe oameni sa aleaga asa cum ai ales si tu sa fii tratata de un medic pentru melanom acum multi ani.Reciteste tot ce scrii si poate descoperi agresivitatea din articolele tale , lucru pe care incerci sa-l eviti. Am citit aproape tot ce ai scris si-mi pare rau ca irosesti atat talent . Scrie un roman si lasa pe fiecare sa faca lucrul pe care -l stie cel mai bine . Iti doresc numai bine tie si fetitei tale.
  Olga

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: