Inteligenta emotionala

Starea naturala, sanatoasa si curata (sau detoxifiata) a mintii este curiozitatea. Fara judecati, etichete, pareri definitive, adica fara limitari. Orice atasament de vreo parere se instaleaza printr-o emotie, greu de dezinstalat ulterior. Acest atasament limiteaza infinitul mintii colective la finitul punct de vedere personal.

Curiozitatea este apanajul inocentei. Copiii se deschid catre lume cu o minte tabula rasa, pura si extrem de curioasa. Curiozitatea ne dezvaluie lumea si este insusirea primordiala a mintii care exploreaza si experimenteaza viata.

Cunoasterea inseamna depozitarea concluziilor experimentarii prin curiozitate sau ingurgitarea fortata a unor informatii care ne umplu hard-ul inutil. La aceasta ingurgitare ne obliga sistemul actual de invatamant, extrem de invechit si ineficient. Cunoasterea nu are nicio legatura cu adaptarea, cu abilitatile personale, cu unicitatea fiecaruia. Asadar, cunoasterea nu ajuta prea mult in procesul experimentarii vietii. Adesea, chiar limiteaza ingrozitor. “Fericiti cei saraci cu duhul” poate fi interpretat sub forma mentinerii puritatii mintii, departe de atasamentele si limitarile pe care le instaleaza cunoasterea transformata in puncte de vedere individualiste, egotice.

Cunoasterea face diferenta intre inteligenta si desteptaciune. Inteligenta este nativa. Destept devine omul care… se desteapta, adica se trezeste. Destept e omul care alege intelept. Curiozitatea deschide mintea, ca pe un burete. Cunoasterea o umple cu diverse informatii, ca pe un hard. Inteligenta e ca memoria RAM, proceseaza aceste informatii. Desteptaciunea reprezinta capacitatea omului de a filtra informatiile, de a-si dezintoxica periodic mintea de informatiile inutile, la fel cum e recomandabila detoxifierea trupeasca, pe scurt, desteptaciunea e abilitatea omului de a alege.

Sa recapitulam: omul se deschide catre cunoastere prin curiozitate, isi instaleaza informatii, le sorteaza si apoi alege. Desteptaciunea omului sau starea sa de “trezie” inseamna mult mai mult decat instrumentul mintii. Desteptaciunea este un atribut al constiintei si depinde direct, este direct influentata de nivelul de constiinta al individului. Masura constiintei este responsabilitatea si invers. Prin acest filtru face omul alegeri, iar alegerile ii definesc conditia de fiinta superioara, de fiinta evoluata. Aceste alegeri sunt amprenta cea mai importanta a trecerii umane prin viata, punandu-si amprenta si influentand atat existenta individuala, cat si cea a cercului de apropiati, familie, etc., pana la totul umanitatii. Aceasta este forma ultima de constiinta, cea a unimii, cea a responsabilitatii sinelui ca intreg si a intregului ca sine.

????????????

“Inteligenta emotionala inseamna sa intelegi, in sfarsit, ca nu e totul despre tine.” (Peter Stark) Inteligenta emotionala inseamna sa nu mai preiei si sa stochezi informatiile din exterior sub forma de pareri personale despre tine sau sub forma de pareri personale despre lume. Inteligenta emotionala inseamna sa renunti la atasamentul tau de pareri/judecati/etichete personale. Inteligenta emotionala inseamna sa nu mai iei lucrurile personal si nici egotic. De pilda, sa iei ceea ce exprima altii in doua moduri:

  1. Ca fiind mai mult despre ei decat despre tine, cu singura exceptie cand ceva din ceea ce exprima te deranjeaza/supara/enerveaza.
  2. Cand te deranjeaza/supara/enerveaza ceea ce exprima altii, atunci asta te priveste direct, fiindca ceea ce te irita in exprimarea celorlalti spune mai multe despre tine, despre ranile tale inconstiente nevindecate, care trebuie aduse in constient si rezolvate, decat despre ei. In acest caz, ia ceea ce spun altii ca fiind simpla ta reflectie in oglinda fiintei lor. Asuma-ti asta intr-un mod constient, treaz, responsabil. Te va ajuta mai mult sa te cunosti si sa evoluezi decat daca te-ai inchide in acuze si te-ai limita prin a da vina pe altul.

Asadar, deschide-ti mintea, fii curios sa te vezi asa cum esti, chit ca poate nu-ti place, ca sa ajungi sa te accepti si sa te iubesti, sa devii responsabil si treaz, spre a alege astfel incat sa devii intreg, cu si prin tine, cu si prin lume.

Nu te mai lua atat de in serios, fiindca viata, existenta, ca intreg, lumea nu sunt despre tine, nu sunt NUMAI despre tine. E o adevarata arta, care tine de inteligenta emotionala, sa inveti sa te integrezi in tot ceea ce exista. Sa te regasesti in tot ceea ce exista si sa regasesti tot ceea ce exista in tine. Acesta este orizontul liber al mintii colective: perspectiva si punctul de vedere al tuturor.keepcalmCu tristete, observ din ce in ce mai multi oameni educati, cititi, scoliti, inteligenti, capabili sa gandeasca la un nivel ridicat, care si-au pierdut curiozitatea, aceasta stare primordiala de a fi a mintii. Nu mai sunt deschisi catre informatii noi, care sa le ridice nivelul alegerii. De pilda, in zilele noastre, in mileniul acesta, in care avem cel mai mare flux liber de informatie accesibila, dar si standarde de gandire vechi, eronate, extrem de active, ale constientului colectiv, dau peste persoane care nici nu vor sa auda despre cauzele profunde ale bolilor sau despre beneficiile nasterii naturale si nemedicalizate, spre marea mea uimire. Nici macar de evidentele pragmatice nu vor sa auda. Pentru nimic in lume nu vor sa paraseasca zona de confort a convingerilor personale, ba chiar sunt gata sa sara la jugulara “nebunilor” care vin cu informatii noi.

Astfel de oameni mi-e clar ca au ramas in contemplarea autosuficientei stocarii de informatii, o zona confortabila, in care se pot misca in limite cunoscute si fals “sigure”, in limitele retetelor sau ale autogratularii, ale re-confirmarii, ale falsilor lauri (asemanatori coronitelor care ne incununau fruntea cand luam premiul intai, la finalul clasei scolare). Acesti oameni prefera sa-si consolideze in fiecare zi statutul de asa-zis inteligenti, in loc sa treaca la nivelul de destepti (treji). Alegerea lor (alegerea fiind masura evolutiei) este de a ramane inteligenti si de a nu scapa nicio ocazie sa se felicite pentru asta.

Nu degeaba a afirmat Socrate, maestrul intelepciunii, “Stiu ca nu stiu nimic.” Aceasta este definitia unei minti deschise, curioase, detoxifiate, libere, in evolutie. Autosuficienta insemna refuzul integrarii de noi informatii, care iti pot schimba perspectiva, prisma gandirii, care iti pot influenta alegerile ulterioare. De aceea, forma desavarsirii inteligentei este upgrade-ul catre inteligenta emotionala.

Copyright Logo Livia Bonarov

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Inteligenta emotionala" (1)

  1. […] via Inteligenta emotionala | NU EXISTA BOLI. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: