osho-fb

Din clipa în care ai spus că un om este bun, ai încetat să-l observi. Deja l-ai etichetat, l-ai așezat într-un compartiment, într-o categorie. Cum poți să te mai uiți în ochii unui om după ce ai spus: «Omul acesta este rău»? Ai decis la repezeală, ai terminat cu el. Acest om nu mai reprezintă un mister. Ai rezolvat misterul, ai scris pe el «rău» sau «bun». Acum vei interacționa cu aceste etichete și nu cu realitatea.

Omul bun poate să devină rău, iar cel rău se poate transforma într-un om bun. Se întâmplă clipă de clipă – dimineața omul era bun, până seara este rău, până noaptea se face iar bun. Numai că, acum, tu te vei purta cu el conform etichetării. Nu vei vorbi cu acel om, ci vei vorbi cu eticheta ta, cu propria ta imagine despre el.

Sigur că vei continua să pierzi din vedere realități, persoane adevărate. Și asta creează o mie și unu de complexe și probleme. Probleme fără soluții. Vorbești cu adevărat cu soția ta? Când ești în pat cu soția ta, ești cu ea într-adevăr, sau cu o imagine anume? Eu așa cred – că, de câte ori se întâlnesc doi oameni, sunt o mulțime de oameni, nu doar doi. Sunt acolo cel puțin patru persoane. Imaginea ta despre celălalt și imaginea lui despre tine, aceste două imagini sunt acolo. Și nu se potrivesc niciodată – persoana reală se schimbă continuu, reprezintă un flux. Omul adevărat este un râu care își schimbă permanent culoarea. Persoana din realitate este vie! Doar pentru că i-ai pus o etichetă, nu înseamnă că a murit – trăiește încă.

[…] Când un copac este viu, va înflori, va înfrunzi din nou, noi păsări vor veni și își vor face cuiburi în el, noi drumeți vor înnopta sub coroana lui… lucrurile se vor schimba continuu. Totul este posibil cât timp ești în viață.

Dar când etichetezi un om ca fiind bun, rău, moral, imoral, religios sau nu, teolog sau ateu, ceva sau altceva – gândești despre el ca și cum ar fi murit. Ar trebui să pui etichete doar după ce omul a murit. Poți să etichetezi un om pe mormântul lui, nu înainte. Poți să mergi la mormânt și să scrii: «Acest om a fost astfel». Acum nu te mai poate contrazice; acum totul a luat sfârșit, lucrurile au ajuns la capăt. Râul nu mai curge…

Osho

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: