E simplu de spus, dar mai greu de facut sa mentii echilibrul si sanatatea intr-o relatie. Cel mai adesea, este mai comod sa fugi decat sa gasesti solutii de remediere a problemelor. Remedierea presupune maturizare si deschidere catre nou.

Pana la un anumit punct, obisnuinta satisface o trebuinta profunda de siguranta, chiar daca intr-un mod distorsionat. Mentalitatea ca “mai bine intr-un iad cunoscut, decat in necunoscut” sta la baza multor relatii golite de seva si autenticitate.

Putine relatii trec proba timpului sau pe cea a realitatii. Deseori ne indragostim doar de o imagine creata de imaginatia noastra. Sau poate ca partenerul tau chiar este un om minunat, dar nu pentru tine. In orice caz, energia pe care o investim intr-un partener nepotrivit este o energie de care ne secatuim propria persoana, devenind vulnerabili. Partenerul este o variabila, constanta esti tu. Si cea mai importanta relatie o ai cu tine insuti/insati.

Timpul petrecut cu partenerul este foarte important intr-o relatie. Dar a petrece timp impreuna nu inseamna neaparat timp de calitate, ba chiar poate insemna singuratate in doi, racire, rutina si plictiseala, lipsa de intimitate. De multe ori, barbatii, in special, nu inteleg asta. Refuza sa inteleaga nevoia de intimitate a femeii, de comunicare nu numai verbala, de apropiere, uita s-o surprinda cu ceva, sa rupa rutina. Multi barbati considera ca si-au facut “datoria” daca au petrecut timp alaturi de partenera lor. Indiferent cum a trecut acel timp. Sau ca si-au facut “datoria” daca au ascultat-o. Indiferent daca le-a intrat pe o ureche si le-a iesit pe alta, indiferent daca nu s-au implicat in discutie, indiferent daca au reusit sau nu sa-si inteleaga emotional partenera.

alone together 1

Partenerul este cu noi, dar de fapt nu este. Singuratatea in doi ucide lent si constant. Si nici macar nu ai ce sa ii reprosezi, el este acolo, langa tine, doar ca face altceva, cum ar fi sa se joace ore in sir la calculator. Drogul jocurilor, de pilda, apanaj aproape exclusiv masculin, zguduie stabilitatea din ce in ce mai multor cupluri, in care celalalt se vede inlocuit de o lume virtuala, mult mai ofertanta si mai terapeutica decat viata reala.

Primul impuls este sa incerci sa ii lasi libertatea de desfasurare: “doar nu face nimic grav, se relaxeaza”. Dar se scurg zilele si dependenta de calculator creste, pe masura ce scade comunicarea cea mai elementara cu partenerul. Orele de calculator ajung incet, incet, sa se prelungeasca in noapte, uneori chiar spre dimineata si patul ramane gol langa tine. E adevarat, el este in casa, nu te insala cu nimeni. Si totusi e perfect absent, iar intimitatea a fost strangulata.

Nu exista solutii universal valabile pentru astfel de situatii. In unele cazuri, ea s-a implicat in jocurile lui, ca sa salveze relatia pe moment, ca sa gaseasca o cale de reconectare. Insa asta nu reprezinta o solutie, fiindca o relatie se traieste si se cladeste in prezent si in realitate, nu in calculator si in lumea virtuala. Au fost si cazuri in care el s-a trezit la realitate, ceva l-a scuturat, probabil pericolul pierderii ei, si lucrurile s-au intors la normal. Depinde foarte mult de inteligenta cuplului si de dorinta de a rezolva constructiv problemele. Si iar ne intoarcem la comunicare, alfa si omega in toate relatiile.

alone together

Daca parerea celuilalt chiar conteaza, putem renunta la anumite vicii sau obiceiuri care ii displac partenerului; e mai greu cu dependentele, adevarat, dar macar le putem analiza si cauta cauzele mai profunde, sau sa incercam sa le inlocuim cu obiceiuri care sa le placa amandurora.

Mai bine ne iertam, decat sa afisam atitudini ostile sau razbunatoare, care distrug incet si sigur.

A-ti mentine cuplul intr-un echilibru sanatos este cu siguranta o arta, insa trebuie tinut cont si de dorinta comuna, impartasita, de a ramane impreuna. Daca aceasta dorinta s-a stins, ar fi chinuitor si nesanatos sa ramanem agatati intr-o relatie probabil devitalizata iremediabil.

Daca alegem sa iesim dintr-o relatie, ne trebuie rabdare. Tristetea si dezamagirea nu dispar brusc. Rabdarea nu inseamna inactivitate si abandon, dimpotriva. Cel mai de ajutor este sa investim toate resursele pe care le avem in propria persoana. Mai bine un timp de calitate singuri, decat o singuratate in doi.

Sursa: http://www.psychologies.ro

Reclame

Comments on: "Sanatatea relatiilor.Timpul si singuratatea in doi." (2)

  1. Reblogged this on radupopescublog.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: