Oameni sau animale?

Unii oameni iubesc animalele chiar mai mult decat isi iubesc semenii. Hitler era vegetarian convins si iubea foarte mult cainii. Avea un ciobanesc german, Blondi, in compania caruia petrecea foarte mult timp. Devotiunea nazista pentru animale a fost intens exploatata propagandistic: in filmele celui de-al Treilea Reich, un soldat neamt nu lasa niciodata in voia sortii un caine parasit. Liderul nazist a fost un cunoscut iubitor de animale si a promulgat legi care au pus drepturile acestora inaintea drepturilor omului. Adolf Hitler dadea legi pentru protejarea necuvantatoarelor, in timp ce ordona experimente oribile pe oameni. S-a realizat computerizat o fotografie suprapusa din alte doua: una in care Hitler hranea doua caprioare si alta cu intrarea in lagarul de concentrare de la Auschwitz, unde 1.3 milioane de oameni au fost ucisi.

Auschwitz si caprioarele

Cunosc oameni care iubesc animalele, care ar sari sa apere si sa salveze animalele, care lacrimeaza la suferinta unui caine vagabond, care sufera amarnic atunci cand le mor animalele de companie, ca dupa adevarate rude, iar aceiasi oameni nu numai ca sunt de acord cu avortul, de exemplu, ba chiar il incurajeaza si il recomanda, chiar si cand este vorba despre familia lor, despre rudele lor de sange. N-ai fi de acord cu uciderea unui caine vagabond, dar ai incuraja uciderea unui membru al familiei tale?! N-ai vatama un animal, dar ai fi de acord cu uciderea unei fiinte umane?! Asta chiar nu ridica niciun semn de intrebare?

Hitler si Blondi

Poti judeca adevaratul caracter al unui om dupa felul in care trateaza animalele.” (Paul McCartney)

Pe bune, esti sigur, Paul? Of, aparentele si idealismele, cate inimi frang… 🙂

E clar ca astfel de oameni n-au absolut nicio treaba cu Dumnezeu, adica n-au nicio treaba cu notiunea sacra de fiinta. E la fel ca in cazul celor care se declara fervent religiosi si comit razboaie si toate ororile posibile. E la fel ca in cazul lui Hitler.

Candva, nici eu nu eram mai buna de atat. Desi am iubit animalele mereu si m-am nascut cu tendinte vegetariene, desi am simtit empatic suferinta animalelor si am fost mereu un om sensibil, n-am stiut sa ma iubesc si atunci n-am stiut sa iubesc nici oamenii. In mod psihologic, daca un om iubeste animalele mai mult decat oamenii, asta indica faptul ca a reusit sa iubeasca si sa-si inteleaga doar latura sa instinctuala. A sti sa iubesti oamenii presupune ceva mai multa intelepciune. Si constiinta, in primul rand de sine…

Desi exista o explicatie a motivului pentru care un animal ataca, mereu facand-o instinctiv si nu intentionat, constient, totusi multi oameni se razbuna crunt pe animale si nici macar nivelul asta de intelegere nu-l pot atinge, a functionarii unui mecanism instinctiv. La fel, niciun om nu va rani alta fiinta decat daca el este profund ranit si „avariat” in interiorul sau, incapabil sa se iubeasca pe sine. Animalul reactioneaza instinctiv, iar omul inconstient. Nu-i constient, in primul rand, de sine si de mecanismele sale interioare, care il determina sa reactioneze intr-un anumit fel. Diferenta dintre om si animal este constiinta. Omul o are si ar fi preferabil s-o foloseasca…

Candva, iubeam animalele mai mult decat oamenii. Fiindca ajunsesem doar la o iubire instinctiva, iubeam ceea ce era potential prietenos si care imi putea raspunde, fara sa ma dezamageasca, primind chiar mai multa afectiune decat ofeream. Asadar, iubeam perfect egoist: iubeam animalele fiindca si ele ma iubeau inapoi. E simplu sa „iubesti” ce-ti convine, nu? Dar ca sa te apropii de Dumnezeu trebuie sa inveti sa iubesti tot restul, tot ce nu-ti convine, tot ce-i diferit de tine, tot ce nu corespunde gandirii si simtirii tale, tot ce exista, asa cum este.

Cel mai mult ma doare cand uit uneori asta, cand replic la nivelul la care mi se replica, cand ranesc fiindca am fost ranita, cand judec fiindca am fost judecata, samd. „An eye for an eye will leave the whole world blind” („Ochi pentru ochi va lasa intreaga omenire oarba”), spunea Mahatma Ghandi. Iar Viktor Frankl, supravietuitor a patru lagare naziste, spunea: „Omul este acea fiinta care a inventat camerele de gazare de la Auschwitz! Dar, el este, deopotriva, si acea fiinta care a intrat in aceste camere de gazare cu fruntea sus, cu rugaciunea Tatal nostru sau Shema Israel pe buzele sale.”

Copyright Logo Livia Bonarov

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Oameni sau animale?" (1)

  1. Intodeauna animale! Fiintele nascute in corp de oameni au decazut demult din privilegiul de a fi OM :(. Ucid si omoara tot in jurul lor- suflete, sperante, animale, natura, TOT! culmea ca de cele mai multe ori o fac din ….INSTINCT :)))..mda 😦

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: