Probabil ii voi revolta pe multi cu acest articol. Imi pare rau, dar e o mare diferenta intre spirit de turma si unime.

Circula de cateva zile, pe net, un film devenit viral, care a strans o gramada de like-uri, felicitari, fiind inspirational pentru multi oameni.

O femeie, bolnava de cancer mamar, danseaza sexy inainte de operatia de masectomie. E atat de efervescenta, incat isi dezveleste parti ale corpului, acoperite pentru interventie. Rugamintea femeii a fost ca personalul medical, rudele si prietenii sa contribuie, sa danseze cu totii.

Yeeeey, toata lumea aplauda gestul inedit: uite o persoana care nu se teme, care infrunta moartea cu zambetul pe buze, care danseaza inainte de o operatie. Femeia respectiva si-a facut blog si probabil castiga, deja, o gramada de bani, fiindca a reusit sa fie diferita, sa reactioneze altfel. Si-a facut un “brand” dintr-o reactie, apoi se porneste sharingul, oamenii se grabesc sa creeze efect de turma.

Ok, sa zicem ca toate-s bune pana aici. Sa speram ca atitudinea pozitiva ii va folosi si se va vindeca. Exact la partea de vindecare ma voi referi. Ea are niste componente: o boala, potential fatala, izvoraste dintr-o cauza profunda care, ramasa netrata, recidiveaza, poate chiar in alte maniere. Se poate trata “mecanic”, prin interventie chirurgicala; medical, prin pilule; material, prin diete, suplimente si, in sfarsit, cauzal, prin intelegerea resorturilor care au provocat-o. Boala, precum am mai spus, nu exista propriu-zis, ca dusman al nostru, este prietenul care ne indica niste adevaruri nu prea comode, inconstiente, despre noi insine. Ne atrage atentia la ceva ce nu constientizam pana atunci. Atat.

Ce cauze profunde vrea sa aduca in constient cancerul mamar? Sanii sunt centri ai maternitatii, simbolizeaza hrana, feminitatea, frumusetea, tandretea, vibratiile emotionale profunde, abundenta, fertilitatea. Dezechilibrele acestor manifestari duc la imbolnavire. Cancerul mamar trage semnalul de alarma, in primul rand, asupra unui dezechilibru hormonal, asupra unui dezechilibru intre energiile Yin-Yang (feminine si masculine). E semnul reprimarii, nemultumirii de sine, sexului nesatisfacator, reflecta lipsa iubirii de sine, a asumarii si manifestarii plenare a femininului.

Femeia care danseaza sexy, inainte de operatia de masectomie (culmea, mai e si medic ginecolog), pare ca sarbatoreste fix motivele care au adus-o in acea sala de operatie, asta mi se pare destul de greu de suportat vizual si de digerat. Ma umple de compasiune. Melodia pe care danseaza lasciv, “Get me bodied”, a lui Beyonce, are o tema pur sexuala: “Want my body, won’t you get me bodied/You want my body, won’t you get me bodied”.

deb-cohan-patient

Cand am privit filmarea aceasta, am simtit un gust amar, ca si cum l-as fi vazut pe Freddie Mercury „sarbatorind” imbolnavirea cu HIV si repercusiunile ei printr-un party gay non-conformist, afisat public in mod ostentativ. E ca si cum mai tragi o dusca sau un fum inainte de a merge la dezintoxicare si sarbatoresti prin asta.

Pofta de viata e buna, muzica e buna, dansul e bun, veselia e buna. Insa, in cazul asta, nu se poate pune problema de veselie. Vad un biet om care face haz de necaz si isi face curaj, siesi si celor din jur, pentru ce urmeaza sa i se intample. Vad un om care alege sa faca spectacol. Nu pot decat sa spun ca e o atitudine superioara victimizarii. E alegerea unui mod rebel de manifestare si atat, care reflecta fix motivul pentru care femeia respectiva a ajuns in suferinta. E trist sa vezi cum se sarbatoresc neputinta si suferinta, cand urmeaza sa fie ciuntit un corp uman si sectionata feminitatea. Feminitatea e menita sa fie creatoare… si ce creeaza?… E trist sa vezi ca pacienta, care a fost nevoita sa ajunga pe masa de operatie, in loc sa-si respecte corpul, sa si-l onoreze, sa-i dea pace, il umple cu endorfine si adrenalina fix inaintea interventiei chirurgicale si declara de-a dreptul masochist: „Imi faceam griji mai mult pentru numarul de dans decat pentru operatia mea.”

Femininul (Yin) este bland, tandru, matern, intim, pasiv. Adevaratele atribute ale femininului si manifestarea Yin-ului par ca au fost date uitarii. Reprezentantele sexului frumos, de cand cu revolutia sexuala, parca vor sa se transforme in barbati. Nu-i de mirare ca e din ce in ce mai des intalnit cancerul mamar. Cum isi manifesta ele forta de atractie azi? Prin lascivitate, potentand partea intunecata a Yin-ului, prin falsitate si artificial, prin imagine accesorizata, agresivitate, dominare, manipulare, control.  Unde sunt frumusetea blanda, pura, naturala, intima, vindecatoare, unde sunt maternitatea si abundenta caracteristice Yin-ului? Ne mai miram ca economia mondiala e in declin? Pai abundenta s-a transformat in lascivitate, prosperitatea in manipulare, dotarile feminine, sanii – simbolul fertilitatii – in bombe de silicon, prolificul in sterp si artificial.

Trist, foarte trist…

Anunțuri

Comments on: "Deficit de Yin. Yin in declin." (1)

  1. „Trist, foarte trist…”

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: