Cine a tras sageata?

Un om a fost ranit de moarte de o sageata otravita. De indata, prietenii lui s-au grabit sa-i scoata sageata spre a-i salva viata. Insa cel ranit se impotrivea, zicand: „Nu vreau sa-mi scoateti sageata pana nu aflu cine a tras-o spre mine, din ce clan facea parte, din ce lemn era facut arcul, ce pene a folosit, etc.”

Buddha si-a intrebat discipolii daca omul ranit alesese bine, daca intr-adevar merita sa astepte pana afla raspunsul la toate intrebarile care il framantau,  sau daca, in loc de asta, le permitea pur si simplu prietenilor sa-i scoata sageata si sa-i salveze viata. Pare simplu de inteles, pare usor de ales, pare ca omul din povestea noastra era idiot. Cu toate acestea, omul ranit de sageata ne reprezinta pe noi toti fiindca, la fel ca el, ne preocupam de o multime de lucruri inutile si fara raspuns, neglijand ceea ce este cu adevarat important.

Sageata simbolizeaza, in acest caz, tot ceea ce ridicam la rang de „realitate” suprema, suferinta, euforia, boala, proprietatea, statutul, relatiile, avutia, mintea care le judeca pe toate, ego-ul care ne/se apara de toate, personalitatea, credintele, fricile, tot ceea ce urmeaza sa pierdem oricum prin moarte. Sageata este, de fapt, Maya, matricea.

Important este sa realizam statutul nostru de fiinte aflate in iluzie si suferinta. Mereu au existat intrebari despre inceputul si sfarsitul lumii, daca universul este infinit sau finit, insa Buddha le-a tratat cu tacere, sugerand ca astfel de intrebari nu au nicio utilitate din punct de vedere spiritual deoarece nu duc la nicio transformare autentica. Important este sa scoatem mai intai sageata, adica sa inlaturam iluzia care ne inlantuie, iar de restul ne putem ocupa dupa aceea.

Un gând despre „Cine a tras sageata?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.