Teama de intimitate

Educarea intimitatii in cuplu

Dependenta de iubire si evitarea iubirii

Casatoria – simbol universal (Aïvanhov)

Desi ni se pare ca paleta noastra de emotii si sentimente este larga, de fapt experimentam doar iubire si frica, toate celelalte senzatii situandu-se la unul dintre acesti doi poli. Tot ce ne inconjoara este creat de noi si izvoraste din ceea ce alegem sa simtim: iubire sau frica.

Iubirea reprezinta, de fapt, starea de constienta. Spiritul nu are sex, doar corpul, asadar materia, incarnarea. Karma e responsabila de sexul nostru din aceasta viata, insa e profund eronat sa ne identificam doar cu acest aspect, care e oricum trecator. Odata cu moartea, spiritul nu mai e separat in feminin si/sau masculin. Atractia karmica dintre un barbat si o femeie ofera totodata posibilitatea experimentarii si intelegerii celuilalt sex (din noi).

Iubirea este gresit inteleasa sub forma acestei atractii, acestei chimii hormonale. De fapt, iubirea este imbratisarea intregului. Nimeni nu poate atinge iubirea deplina fara a imbratisa femininul si masculinul din sine, armonizandu-le. Atunci va putea iubi toti oamenii, toate fiintele, tot ce exista, iar aceasta nu are nicio legatura cu atractia.

Intimitate inseamna deschidere. Nu e posibil sa te deschizi spre altul fara sa te deschizi total catre tine. Iar deschiderea inseamna a echilibra balanta intre a primi (yin) si a oferi (yang). Fara aceasta deschidere, doua fiinte isi ating si isi intersecteaza doar marginile, ca la multimile matematice, nereusind niciodata sa isi atinga centrele. Nu ajung la esenta celuilalt. Nu ajung la fiinta celuilalt.

Marginile reprezinta doar gramada de credinte, izvorate din educatie, idei preconcepute, prejudecati, constient colectiv, care ne inconjoara si graviteaza in jurul nostru ca niste gunoaie care leviteaza in spatiu. Marginile sunt conglomeratul de frici, traume, mastile ego-ului, ceea ce ni s-a spus ca ar trebui sa fim si nu ceea ce suntem. Fara a ne deschide, in primul rand catre noi insine, nici nu vom sti vreodata cu adevarat cine suntem.

Ne suntem anonimi, ne oferim anonim, asteptand ca celalalt sa ne accepte si sa ne iubeasca asa cum suntem, dar cine accepta anonimi in casa sa? Cum poti pasi pragul unei case fara sa te prezinti, sa spui cine esti?

A te prezenta sub forma ranilor si traumelor inseamna a-ti prezenta doar marginea, nu centrul, identitatea, esenta. Noi nu suntem, in esenta, suma ranilor noastre, ele ne sunt doar bagajul.

De aceea, cea mai grava greseala este sa dam vina pe altul/altii. Celalalt ne indica doar ranile femininului sau masculinului din noi, ca si cum ni le-ar arata cu degetul. De pilda, anarhicii sau cei care au probleme cu legile, cu autoritatile, au de fapt probleme nerezolvate cu tatal, adica nu si-au armonizat partea masculina a spiritului. A da vina pe partener/partenera, pe altii, pe autoritati, etc., nu inseamna decat a re-afirma ranile existentiale, lipsa de armonie yin sau yang a spiritului si refuzul constientizarii.

Evitarea acestei constientizari, de teama suferintei, ne va obliga sa ne confruntam cu aceeasi problema, mai devreme sau mai tarziu, sub alta forma, in alte circumstante. Repetitia (karma) e mama invataturii. Putem schimba strada, cartierul, orasul sau tara, vom da in aceleasi gropi existentiale, pana ne invatam lectia despre noi insine, pana capatam curajul de a ne infrunta fricile si de a ne vindeca sufletul sub latura sa feminina sau masculina.

Putem fugi, dar nu ne putem ascunde de noi insine. Niciodata armonizarea energiilor yin-yang din noi nu va fi realizata de altcineva sau prin altcineva. Partenerul/partenera in care care cautam intregire, completare, nu reprezinta decat o oglinda. Daca luam o oglinda in brate, la propriu, ne simtim oare intregi, iubiti, impliniti?

La inceput, omul era androgin. Avem in noi sfera energetica yin-yang, adica o parte feminina si una masculina, indiferent de sexul nostru din aceasta viata. A le armoniza, reconstituind androginul, inseamna a tinde spre reintregire, spre tot, spre constientizarea plenara a fiintei si a capacitatilor sale.

De aceea, explica, Aïvanhov, barbatii si femeile se nasc cu dorinta de a iubi si de a-si gasi pereche. Insa, „pentru fiecare barbat si fiecare femeie adevarata casatorie este unirea interioara cu cealalta jumatate a fiintei sale si nu unirea exterioara cu o alta femeie sau un alt barbat.” Aceasta este singura si adevarata casatorie!

Copyright Logo Livia Bonarov

Preluare continut de pe acest site.
Se pot prelua doua paragrafe din continutul unui articol, cu indicarea link-ului sursei unde poate fi citita continuarea.

Anunțuri

Comments on: "Teama de intimitate si casatoria" (1)

  1. […] Solutia: fiecare sa faca un cuplu armonios cu sine inainte de a incerca sa se uneasca intr-un cuplu cu altul. […]

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: