Dincolo de iluzie

Un Maestru i-a propus intr-o zi unui rege nebuddhist din India sa ia un om condamnat la moarte si sa il puna sa care un vas plin cu ulei pe o distanta foarte mare, pana intr-un anumit loc si inapoi, spunandu-i ca il va elibera daca nu varsa nicio picatura. De-a lungul drumului pe unde avea sa mearga condamnatul, sa puna mai multe femei frumoase care sa danseze si sa cante, iar daca omul scapa o singura picatura sa il execute pe loc.

Maestrul l-a intrebat pe rege: “Ce crezi ca va spune condamnatul daca va reusi sa se intoarca fara sa verse nicio picatura?” Regele a tacut si a dat ordin sa fie adus condamnatul.

Omul a luat vasul plin ochi cu ulei si s-a intors cu el intreg, fara sa verse nicio picatura. Atunci, regele l-a intrebat: “Ce ai vazut pe drum?” “Nimic”, a raspuns condamnatul, “tot ce am facut a fost sa ma concentrez asupra uleiului, sa nu scap nici o picatura. Nu am vazut si nu am auzit nimic altceva.”

Regele l-a intrebat pe Maestru: “Care este intelesul acestor lucruri?” Maestrul i-a raspuns: “Condamnatul este asemenea discipolului buddhist. Amandoi privesc viata si moartea ca fiind mult prea importante pentru a-si pierde vremea cu desertaciunile acestei lumi.”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: