Cum sa oprim mintea

Osho – Cum sa oprim mintea nebuna (sursa: „Soarele rasare seara”)

Osho: Iata o povestire Sufi…

Junaid mergea prin piata orasului cu discipolii sai. Era in firea lui sa se foloseasca de orice intamplare. Un om isi tragea cu o funie vaca, iar Junaid i-a spus: „Stai.” si le-a zis discipolilor „Impresurati omul si vaca. O sa va invat ceva.”

Omul s-a oprit – Junaid era un mistic renumit – fiind curios ce lectie urma sa le predea discipolilor si cum avea sa se foloseasca de el si de vaca lui. Junaid le-a spus discipolilor sai: „Va intreb un singur lucru: cine e legat de cine? E vaca legata de omul acesta sau omul de vaca?” „Desigur”, au raspuns discipolii, „vaca e legata de om. Omul e stapanul, el tine franghia, vaca trebuie sa-l urmeze oriunde merge el. El e stapanul si vaca e sclava.”

Junaid a spus: „Acum, priviti.” A scos o foarfeca si a taiat franghia, iar vaca a luat-o la sanatoasa. Omul a fugit dupa vaca, iar Junaid a spus: „Iata ce se intampla! Acum puteti vedea cine este stapanul; pe vaca n-o intereseaza deloc omul, de fapt, ea chiar fuge de el.” Insa omul era tare furios si zicea: „Ce soi de experiment mai e si asta?” Iar Junaid le-a spus discipolilor sai: „La fel este mintea voastra. Tuturor nonsensurilor din mintea voastra nu le pasa de voi. Voua va pasa de ele. In clipa in care va pierdeti acest interes, in clipa in care ii intelegeti inutilitatea, ele vor incepe sa dispara, va vor parasi de la sine, la fel ca vaca.”

Oamenii vin la mine si ma intreaba: „Cum sa opresc mintea asta nebuna?” Eu le spun: „Nu-i nevoie s-o opriti, trebuie doar sa nu va mai intereseze si franghia e taiata.” Acesta e miezul invataturilor: dezinteresul pentru minte. Acesta e intelesul adevaratei vairagya, al detasarii.

N-are nicio legatura cu renuntarea la lume (viata lumeasca), detasarea inseamna doar taierea franghiei mintii. Daca n-o sa va mai intereseze tot gunoiul din mintea voastra, veti observa incet, incet, cum se iveste si creste un abis. Norul care obisnuia sa va inconjoare mereu se va indeparta din ce in ce mai mult pana cand, intr-o zi, va disparea complet.

Cand veti renunta la minte, aceea va fi starea de perceptie spirituala, starea de darshan, starea in care veti putea vedea, in care veti avea ochi, altfel fumul din ochii vostri nu va lasa sa vedeti nimic.

Reclame

Comments on: "Cum sa oprim mintea" (2)

  1. carmen said:

    Todeauna trebuie sa privesti din unghiul potrivit problema, altfel risti sa judeci lucrurile gresit. Ar fi ideal sa putem fim atenti intodeauna ….in conditii de stres nu todeauna privesti din pozitia potrivita…Imi amintesc ca cu ani in urma am practicat orientare turistica . E un sport foarte frumos si usor . Totusi trebuie alergand de la un post la altul sa nu depasesti un anumit timp si atunci alergi si obosesti. Si constati ca lucruri simple si logice de orientare nu le mai poti gandi usor. Deseori imi amintesc de acele clipe si imi dau seama ca dupa o situatie de „alergare in stress” trebuie sa ma opresc sa imi iau un ragaz de liniste si sa reevaluez cum gandesc despre situatia respectiva. In calatoria noastra pe aici suntem intr-un continuu proces de invatare si de practicare a ceea ce acumulam…

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: