Atentie la mezeluri

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, preşedintele Institutului de Cercetări Alimentare, a enumerat pentru eva.ro cele mai nocive mezeluri din comerţ şi motivele pentru care acestea trebuie mâncate cât mai rar. Consumate în exces, ele pot duce la apariţia unor afecţiuni grave.

Cremvurştii. Conţin multă tocătură de oase, tendoane, pieliţe şi grăsime şi nu oferă organismului substanţe de calitate. Ei pot provoca toxiinfecţii alimentare cu Salmonella sau, în cazuri extreme, cancer de stomac, pentru că pieliţele păsărilor conţin germenul campilobacter, care favorizează această boală.

Salamurile. Acestea conţin 60% slănină şi şorici şi doar 17% carne de calitate inferioară. Printre ingrediente se numără aditivi care imită gusturile condimentelor, făină de soia 20% sau carmin, colorant ce poate declanşa alergii, rinite sau erupţii pe piele.

Şunca ţărănească. Este produsă din carne procesată mecanic – 70%, în mare parte alcătuită din slănină, urme de oase, şorici. Carnea se injectează cu o soluţie de saramură, apoi trece prin malaxoare de trei ori.

Parizerul. Are circa 80% slănină şi şorici de porc şi 10% carne de pasăre dezosată mecanic (în care intră oase măcinate). Pentru că are mult amidon şi fibre din soia, mezelul conferă starea de saţietate, dar e greu de digerat.

Pastrama de porc. Conţine carne dezosată de la pulpă, spată şi muşchiul de pe spate. Produsul e apoi injectat cu soluţie de saramură şi este afumat cu fum lichid. Acesta conţine hidrocarburi cancerigene.

Kaizerul. E injectat frecvent cu soluţii cu sare, cu gelifianţi pentru reţinerea apei şi cu conservanţi care menţin aspectul proaspăt al produsului.

Lebărwurst. Are carne de cap de porc în proporţie de 62%, slănină (7%), organe – inimă, rinichi, splină (15%), ficat (16%). Atunci când sunt puse în malaxor, se adaugă aditivi: colorantul alimentar carmin, antioxidanţi şi amidon de cartofi.

Cârnaţii. Au 60% carne de porc, cu slănină şi şorici. Aceştia sunt coloraţi artificial cu carmin şi conţin conservanţi: nitrit de sodiu şi nitrat de potasiu, care dau şi o aromă specifică.

Afumăturile sunt cancerigene. Fumul la care sunt expuse cele mai multe mezeluri şi cărnuri favorizează apariţia cancerului, spune dr. Mencinicopschi. El susţine că 14 porţii de mezeluri pe lună cresc cu 78% riscul bolilor pulmonare cronice. În ţările vestice, aceste afecţiuni se numără printre primele cinci cazuri de deces.

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: