Despre „E”-uri

Ce sunt aditivii alimentari?

Aditivii alimentari sunt substante chimice (de exemplu acidul citric, benzoatul de sodiu, etc.) adaugati in alimente sau bauturi cu scopul de a le ameliora diverse proprietati: gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare. In mod standardizat ei sun etichetati cu litera „E” si un indice compus din trei cifre.

Pentru a contracara publicitatea negativa din ultima vreme, unele firme au renuntat sa mentioneze denumirea codificata a aditivilor alimentari, specificand denumirea clara a substantelor (ingredientelor) ce intra in compozitia produselor pe care le fabrica.

Toti aditivii alimentari sunt daunatori?

Exista numeroase substante utilizate ca aditivi alimentari care sunt inofensive pentru sanatatea oamenilor. Printre acestea se numara:

E-100, E-101, E-103, E-104, E-105 E-111, E-121, E-122, E-126, E-130, E-132, E-140, E-151, E-152, E-160, E-161, E-162, E-163, E-170, E-174, E-175, E-180, E-181;

E-200, E-201, E-202, E-203, E-236, E-237, E-238, E-260, E-261, E-262,263, E-270, E-280, E-281, E-282, E-290;

E-300, E-301, E-303, E-304, E-305, E-306, E-307, E-308, E-309, E-322, E-325, E-326, E-327, E-331, E-332, E-333, E-334, E-335, E-336, E-337, E-382;

E-400, E-401, E-402, E-403, E-404, E-405, E-406, E-408, E-410, E-411, E-413, E-414, E-420, E-421, E-422, E-440, E-471, E-472, E-473, E-474, E-475, E-480.

Care sunt E-urile periculoase?

Efectul nociv al unor aditivi alimentari este incert in unele situatii si sigur dovedit pentru alte substante, asa cum este mentionat mai jos:

Aditivi alimentari suspecti (potential periculosi):

E-125, E-141, E-150, E-153, E-171, E-172, E-173; E-240, E-241; E-477.

Periculosi:

E-102, E-110, E-120, E-124.

Cum influenteaza starea de sanatate?

Actiunea nociva a „E”-urilor depinde de cantitatea si durata consumarii lor impreuna cu alimentele sau bauturile in care sunt introduse. Aditivii alimentari periculosi sau potential periculosi provoaca leziuni la nivelul diferitelor organe, aparate sau sisteme:

Daunatori pentru tractul gastro-intestinal:

E-220, E-221, E-222, E-223, E-224;

Daunatori pentru procesele de digestie:

E-338, E-339, E-340, E-341, E-407, E-450, E-461, E-463, E-465, E-466;

Daunatori pentru piele:

E-230, E-231, E-232, E-233;

Inactiveaza vitamina B12:

E-200;

Daunatori pentru aparatul cardio-vascular:

E-250, E-251, E-252 ( se gaseste mai ales in carnati);

Modifica colesterolul:

E-320, E-321;

Daunatori pentru sistemul nervos periferic:

E-311, E-312;

Provoaca afte bucale:

E-330.

Exista aditivi care duc la aparitia cancerului?

Unele „E”-uri au fost incriminate de-a lungul timpului ca avand intr-un fel sau altul o contributie semnificativa la aparitia cancerului cu diverse localizari, in primul rand la nivelul tractului digestiv, ficatului, cailor biliare sau pancreasului:

E-110, E-123, E-131, E-142; E-210, E-211, E-213, E-214, E-215, E-216, E-217, E-239; E-330.

Foarte periculosi, datorita efectului oncogen (cancerigen) dovedit sunt aditivii alimentari:

E-330 care se gaseste in Schweppes, mustar (sub forma de arome), ciuperci conservate;

E-123 (interzis in SUA pentru adaugarea in alimente): care se gaseste in ursuleti de guma, Smarties, Mamba, Haribo, batoane de peste, budinca de vanilie, sosuri gata preparate.

[Articol de pe http://www.gastroenterologia.ro]

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: